Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 20 /2023 01 21

Džiaugiasi, kad kauniečių padaugėjo 11 tūkst. žmonių, bet statistika rodo kitaip

Viešoji įstaiga „Kaunastic Business“ savo paskyroje „Facebook“ pasidžiaugė vis augančiu gyventojų skaičiumi Kaune. Tokią išvadą jie padarė remdamiesi Valstybės duomenų agentūros duomenimis, tačiau suklydo skaičiuodami, o pats grafikas gali klaidinti.
Kauniečiai himną giedojo susirinkę Vienybės aikštėje
Vienybės aikštė / SBA grupės nuotr.

„Kaunastic Business“ ketvirtadienį pasidalijo džiugiomis žiniomis, kad mieste pasiektas rekordinis gyventojų skaičiaus augimas.

Prie trumpo pranešimo įstaigos atstovai pridėjo grafiką, kuriame nurodytas nuolatinių gyventojų skaičius Kaune metų pradžioje. Grafike pateikiami duomenys nuo 2017 m. iki 2023 m.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Džiaugsmą dėl augančio Kauno pagrindė tikslia statistika, bet pridėjo ir rajono gyventojus
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Džiaugsmą dėl augančio Kauno pagrindė tikslia statistika, bet pridėjo ir rajono gyventojus

Iš jo atrodo, kad nuo 2018-ųjų gyventojų skaičius antrajame pagal dydį Lietuvos mieste kilo kiekvienais metais.

Tačiau detalesnė analizė parodė, kad grafike pateiktas gyventojų skaičius, sudėjus Kauno mieste ir rajone gyvenančius žmones. Dėl šios priežasties atrodo, kad jų skaičius tik augo.

Skaičiai klaidina

„Facebook“ paskelbtame įraše teigiama, kad „oficialiai registruotų gyventojų skaičius Kaune paaugo beveik 11 000!“

Čia kalbama apie 2023 m. ir, kadangi minimas Kaunas, galima suprasti, jog turimas omeny pats miestas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Laisvės alėja
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Laisvės alėja

Tačiau iš oficialios statistikos duomenų matyti, kad Kaune gyventojų padaugėjo tik 7 214. Likę 3 774 yra nauji Kauno rajono gyventojai.

Nors šie skaičiai matomi grafike, aprašyme pateikiamos išvados gali suklaidinti skaitytoją.

Be to, teigiama: „Tai nėra tik vienkartinis augimo prieaugis. Per paskutinius 4 metus (nuo 2018 m. sausio 1 d.) oficialių Kauno gyventojų padaugėjo daugiau nei 22 511.“

Šiuo atveju taip pat buvo suskaičiuoti ir miesto, ir rajono gyventojai, be to, dar ir padaryta klaida.

Jei įrašo autoriai iš tiesų būtų paskaičiavę gyventojų prieaugį nuo 2018 m. sausio 1 d., būtų gavę 23 378. Pateiktas skaičius – 22 551 – yra prieaugis tik nuo 2019 m. sausio 1 d.

Ekrano nuotr. iš osp.stat.gov.lt/Kauno gyventojų skaičiaus kitimas
Ekrano nuotr. iš osp.stat.gov.lt/Kauno gyventojų skaičiaus kitimas

Iš pateiktos statistikos taip pat atrodo, kad kiekvienais metais nuo 2018-ųjų gyventojų tik daugėjo, tačiau yra kiek kitaip.

Pavyzdžiui, nuo 2019 m. gyventojų skaičius Kauno mieste sumažėjo 1 609. Vėliau miestas iš tiesų augo: 2020 m. mieste gyvenančių žmonių padaugėjo 2 610, 2021 m. – 9 389.

Tačiau pernai gyventojų Kauno mieste vėl sumažėjo 847.

Tad galima padaryti išvadą, kad grafikas yra kiek klaidinantis. Ne kiekvienais metais Kauno miestas patyrė nuolatinių gyventojų prieaugį, kaip gali pasirodyti pirmą kartą pažvelgus į grafiką.

Taip pat skaitykite: Tiesa ar melas? Kaune pirmą kartą per 23 metus gyventojų skaičius didėjo

Ir visas įrašas nėra tikslus – nors skelbiama, kad Kaune gyvenamąją vietą deklaravusių žmonių padaugėjo 11 tūkst., šis skaičius gautas pridėjus ir rajono gyventojus.

Kauną laiko ne vien miestu

Grafiku pasidalijęs švietimo, mokslo ir sporto ministrės atstovas spaudai Dainoras Lukas, konservatorių sąraše kandidatuojantis į Kauno miesto tarybą, interpretaciją apie miesto gyventojų skaičiaus augimą įvertino kaip melą.

Į tai sureagavo įstaigos vadovas Tadas Stankevičius. „Melas – stiprus žodis, ypač kai kaltinimo pagrindas yra teritorijos žodžio apibrėžimas“, – pažymėjo jis.

„Bandote įrodyti naratyvą, kad Kaunas = Kauno miestas, tuo tarpu Kauno rajonas yra rajonas, tik pagrindo tam nėra. Nei NUTS-3, nei kiti definition'ai nenurodo, kodėl rajonas nėra urbanistinis miesto, kaip regiono centro, tęsinys. Net „Wikipedia“ (nors ir nėra pats patikimiausias šaltinis) kaip urban area nurodo miesto bei rajono populiaciją.

Tekste nė vienoje vietoje nėra paminėta, kad per Jūsų cituojamą skaičių augo miestas, minimas bendras regionino centro pavadinimas, t.y. Kaunas, o grafike aiškiai parodoma skaičiavimo metodologija ir atskiruose teritoriniuose vienetuose, t.y. mieste bei rajone, buvusi gyventojų skaičiaus dinamika.“

Anot T.Stankevičaus, dažnu atveju, kalbėdami apie verslo galimybes Kaune ir jame esantį darbuotojų potencialą, jie turi omeny dar platesnes teritorijas – tas, kurių gyventojai per racionalų laiką (mažiau nei 1 val.) gali pasiekti darbo vietą.

„Kaip miesto verslo plėtros agentūra, išnaudojame visus mums palankius argumentus, nepriklausomai, ar jie yra administracinėse miesto ribose, ar ne, jei tai objektyviai leis teisingiau atspindėti Kauno investicinės aplinkos indikatorius“, – pabrėžė įstaigos atstovas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius