Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 05 03 /13:05

E.Masiulis sveikina „valstiečių“ entuziazmą imtis jo ir D.Grybauskaitės laiškų tyrimo

„Valstiečiai“ aiškinsis, ar paskelbtas prezidentės Dalios Grybauskaitės ir politinės korupcijos byloje įtariamo buvusio liberalų vadovo Eligijaus Masiulio susirašinėjimas yra autentiškas, o atsakymus tikisi gauti iš Seimo serverių. Pats E.Masiulis BNS sveikina „valstiečių“ svarstymus peržiūrėti ir kitus jo susirašinėjimus bei sako, kad laiškus galėtų perduoti ir teisėsauga.
Eligijus Masiulis
Eligijus Masiulis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Yra teisėsaugos atliktos kratos mano bute, kurių metu paimti mano elektroniniai prietaisai, kuriuose tie susirašinėjimai buvo. Tad galėtų būti užklausiama Specialiųjų tyrimų tarnybos, kokie tie laiškai buvo rasti ir nereikėtų kažkokių sudėtingų tyrimų. Neišvengiamai buvo daug susirašinėjimų, laiškų buvo tūkstančiais, manau, neišvengiamai buvo ir kitų politikų. Aš netgi skatinčiau tą iniciatyvą (kreiptis dėl laiškų perdavimo – BNS)“, – dėstė jis.

Su prezidente susirašinėjo, su „MG Baltic“ – ne

Įtariamasis politinės korupcijos byloje tikina, kad teisėsauga po 2016-ųjų gegužę atliktų kratų buvo paėmusi jo elektroninius įrenginius ir juos atgavęs jis nebegalėjo prisijungti prie elektroninio pašto. Susirašinėjimo su prezidente autentiškumą jis sako galintis patvirtinti iš atminties.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Dalia Grybauskaitė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Dalia Grybauskaitė

„Kada buvo grąžinti mano elektroniniai prietaisai, buvo viskas ištrinta – tą patvirtinu, aš nebeturėjau galimybės prieiti prie visų savo laiškų. Aš nežinau, ar ištrynė, ar užblokavo, bet kai pasiėmiau prietaisus, negalėjau prieiti prie tų laiškų, nuo 2008-ųjų. Aš tikrai atsimenu su prezidente susirašinėjimus, nes tai nėra kažkoks kasdienis dalykas. Bent jau tą laišką, kurį man parodė – aš tikrai prisimenu dėl „linkėjimų skalikams“, tokie laiškai įsimena“, – tikino jis.

E.Masiulis teigia neatsimenantis, su kuo dar be D.Grybauskaitės susirašinėjo elektroniniais laiškais tuo metu, tačiau patvirtino, kad tarp jų nebuvo „MG Baltic“ vadovybės, įskaitant Raimondą Kurlianskį ar Darių Mockų. Su tuometiniais valdančiaisiais socialdemokratais jis tikina taip pat bendravęs ne laiškais, o žodžiu.

Savo kaltę dėl kyšio ėmimo neigiantis E.Masiulis „Lietuvos rytui“ komentuodamas dienraščio paviešintus laiškus, stebėjosi, kad tyrimui vadovavęs prokuroras Justas Laucius iš pradžių žadėjęs laiškus aptarti per apklausą, vėliau to nepadarė. Jis pranešė, kad prašė įtraukti laiškus į bylos medžiagą, tačiau prokuroras atmetė prašymą.

BNS jis kol kas neatskleidžia, ar svarsto galimybę teisme siūlyti nušalinti J.Laucių.

„Prašysime, kad teismas įvertintų, ar iš tikrųjų pagrįstai prokuroras mūsų prašymų nepatenkino ir prašysime teismo, kad prašymai būtų patenkinti. Jų yra labai daug (...). Teisme mes pirmiausia teiksime prašymus, kuriuos teikėme prokurorui Lauciui“, – tikino jis, paklaustas, ar sieks prokuroro nušalinimo.

Prašys ir kitų politikų laiškų?

„Valstiečių“ vadovas Ramūnas Karbauskis sakė, kad yra „pasiryžimas suprasti laiškų autentiškumą“ ir tai, anot politiko, bus padaryta Seime.

„Mes suprantame, kad tie laiškai yra prokuratūroje, kad tie laiškai turėtų būti Seimo serveriuose, kad jie vienos iš žiniasklaidos priemonių redakcijoj. Pirmieji du tai tikrai turėtų patvirtinti, ar jie autentiški“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė R.Karbauskis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas sako, kad gali būti prašoma ne tik E.Masiulio, bet ir kitų politikų laiškų, o į pastabas, jog susirašinėjimas yra privatus, replikuoja, jog laiškų siuntėjai esantys oficialūs asmenys.

„Aš šneku pirmiausia apie tuos (laiškus – BNS), kurie paskelbti, bet jei tų laiškų yra daugiau Seimo serveryje arba prokuratūroje, jei pasirodys, kad yra kažkokios aplinkybės, kurių mes nežinome, kitas mastas laiškų, kitų Seimo narių susirašinėjimas, tai bus ir to paprašyta, bet kiek tai lies tą klausimą“, – kalbėjo „valstiečių“ vadovas.

„Galėjo būti, iš publikacijų žinome, kad susirašinėjo visa eilė žmonių, ir aišku, būtų labai įdomu matyti pilną vaizdą, nes kai minimas kontekstas, iš kurio išimamas vienas ar kitas laiškas, gali nerodyti bendro vaizdo“, – teigė R.Karbauskis.

Anot jo, klausimą, kiek ir kokių laiškų galima gauti iš Seimo serverių, aiškinsis Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

„Manau, kad bus pavesta Teisės ir teisėtvarkos komitetui šituos klausimus nagrinėti“, – sakė R.Karbauskis.

A.Širinskienė svarsto apie parlamentinį tyrimą

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovė „valstietė“ Agnė Širinskienė BNS sakė, jog prezidentės ir E.Masiulio elektroniniuose laiškuose aptarinėjamos generalinio prokuroro skyrimo aplinkybės, siūlymai perduoti LNK televiziją valdančio koncerno „MG Baltic“ vadovui Dariui Mockui, „kad patrauktų savo skaliką“, turint mintyje žurnalistą Tomą Dapkų, galėtų tapti parlamentinio tyrimo objektu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eligijus Masiulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eligijus Masiulis

„Klausimų yra labai įvairių ir aš manau, kad juos reiktų atsakyti. Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto parlamentinis tyrimas dėl interesų grupių santykių su politika praktiškai jau yra baigtas, bet niekas netrukdo kokiam kitam komitetui, kad ir Teisės ir teisėtvarkos, tuo klausimus domėtis ir išsiaiškinti, kiek tos visos aplinkybės tikros“, – BNS trečiadienį sakė A.Širinskienė.

„Aš manau, mes pirmiausia diskutuosime frakcijoje, kaip reikėtų elgtis, bet tikrai neatmetu galimybės, kad inicijuočiau tyrimą“, – klausiama, ar imsis tokios iniciatyvos, sakė TTK vadovė.

Prezidentė D.Grybauskaitė trečiadienį paskelbė susirašinėjusi su politinės korupcijos byloje įtariamu buvusiu liberalų lyderiu E.Masiuliu, tačiau sakė negalinti patvirtinti publikuotų laiškų autentiškumo.

Dvi priežastys, dėl ko prezidentė laiškų autentiškumo nepatvirtina

„Patvirtinti autentiškumo negaliu. Nes pirmiausia patikrinome ir serverius, ir viską – mes jų neišsaugojome. Tai viena. Antra, net jeigu ir tekstas būtų panašus, gal ir bus panašus kai kur, nes toks susirašinėjimas kaip faktas iš tiesų tarp politikų ir manęs buvo ir bus, paaiškinsiu truputį vėliau kodėl. Negaliu patvirtinti vien dėl to, kad bet koks tekstas gali būti ir mano komentarai panaudoti byloje“, – trečiadienį transliuotame interviu LRT televizijai sakė D.Grybauskaitė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė, Eligijus Masiulis ir Antanas Guoga
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė, Eligijus Masiulis ir Antanas Guoga

Taip ji komentavo savaitgalį dienraščio „Lietuvos ryto“ paviešintus susirašinėjimus su E.Masiuliu. „Lietuvos rytas“ skelbė paviešinęs ištraukas iš susirašinėjimo per elektroninį paštą tulpes@lrpk.lt 2014–2016 metais.

Anot paskelbtų ištraukų, prezidentė su E.Masiuliu susirašinėjo apie kandidatus į generalinio prokuroro pareigas. D.Grybauskaitė parašė, kad LNK žurnalistas T.Dapkus „kalba nesąmones“ apie Evaldą Pašilį ir pasiūlė „perduoti linkėjimus“ televiziją valdančio koncerno „MG Baltic“ vadovui D.Mockui, „kad patrauktų savo skaliką“.

Šalies vadovė pripažino ieškojusi paramos tarp politikų derindama generalinio prokuroro kandidatūras, taip pat galėjusi aštriai pasisakyti apie žurnalistą, taip pat atmetė versiją, jog per E.Masiulį prokuroro kandidatūras derino su „MG Baltic“.

„(...) Mes turėjome pagrįstų įtarimų, kad į generalinio prokuroro paskyrimą intervenuoja ir viena interesų grupė vieno žurnalisto rankomis, – kalbėjo D.Grybauskaitė. – Todėl galėjo būti ir tokia situacija, kada galėjau ir aštriau pasisakyti, ir aštriau pasisakyti, ir aštriau parašyti – to tikrai neatmetu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius