Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Ėmėsi lyginti lietuvių ir šveicarų pensijas: ar tikrai mūsų senjorai gauna vidutiniškai vos 400 eurų?

Internautai nutarė paskaičiuoti lietuvių pensijas. Negana to, kad vidutinę pensiją Lietuvoje apskaičiavo klaidingai, dar nusprendė jas palyginti su Šveicarijos gyventojų, kurių ir pensijų sistema, ir pragyvenimo išlaidų dydis gerokai skiriasi.
Pensijos/15min koliažas
Pensijos/15min koliažas

Pigiau mėnesį praleisti Turkijoje?

Vienas lietuvis savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo kelių straipsnių, kurie esą atskleidžia, kad pensininkams išgyventi Lietuvoje yra itin sunku, ekrano nuotraukomis.

„Naujas anekdotas ir naujas verslas... Lietuvoje, kur vidutinė pensija ~400 Eur. Senelių namų kainos dar didesnės kaip Šveicarijoje, kur vidutinė pensija yra ~2000 Eur. Aišku LT senjorams pigiau išeitų tą mėnesį praleisti pvz.: Turkijoje 5 žvaigždučių viešbutyje ant jūros kranto su Ultra viskas įskaičiuota…“, – rašė vyras.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Vieno iš įraše matomų straipsnių antraštė skelbia „78-erių vilnietė Regina persikėlė į senjorų namus: mėnuo atsieis nuo 1 700 iki 3 000 eurų“.

Kito antraštėje teigiama, kad „vis daugiau gyventojai perka besibaigiančio galiojimo maisto produktus“. Trečio straipsnio antraštė: „Šalis, kurios pensininkai turi mažai kuo skųstis: 2 000 eurų pensija – tik tam, kad nemirtų iš bado“.

Nors šveicarų pensijos iš tiesų yra didelės, lyginti jas su lietuvių beprasmiška, nes pragyvenimo lygis šiose šalyse gerokai skiriasi.

Vidutinė pensija didesnė

Kaip nurodoma Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos tinklalapyje, šiemet pensijos toliau turėtų augti. Įstaigos puslapyje galima rasti ir lentelę, kurioje nurodoma, kad vidutinė senatvės pensija 2023 m. buvo 539 Eur, o 2024 m. bus 605 Eur.

Ekrano kopija iš socmin.lrv.lt svetainės
Ekrano kopija iš socmin.lrv.lt svetainės

Nurodoma, kad 2024 m. vidutinė senatvės pensija ūgtels maždaug 66 eurais ir pasieks 605 eurus. O tiems, kurie turi būtinąjį stažą – 70 eurų ir sieks 644 eurus.

„Prognozuojama, kad vidutinė senatvės pensija sudarys 45,9 proc. vidutinio darbo užmokesčio į rankas, o vidutinė senatvės pensija, turintiems būtinąjį stažą, – vidutinio 48,8 proc. darbo užmokesčio į rankas ir pamažu artės link tikslo, kad vidutinė pensija sudarytų pusę vidutinės algos, gaunamos į rankas“, – rašoma svetainėje.

2023 m. vidutinė senatvės pensija padidėjo nuo 483 eurų iki 539 eurų, t.y. 56 eurais.

Brangi šalis – didelės pensijos

Nors pensijos Šveicarijoje iš tiesų yra didelės, vertėtų nepamiršti ir to, kad pragyvenimo lygis šioje šalyje taip pat yra vienas aukščiausių visame pasaulyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sankt Moricas, Šveicarija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sankt Moricas, Šveicarija

Remiantis LivingCost.org duomenimis, Monakas šiuo požiūriu yra pirmoje vietoje. Norint išgyventi šioje šalyje, per mėnesį reikia uždirbti bent 3 955 JAV dolerių (3 647 eurų). Šveicarijoje, kuri atsidūrė ketvirtoje vietoje, reikia 2 850 JAV dolerių (2 628 eurus) siekiančio atlyginimo.

Apskaičiuota, jog 2023 m. vyrų profesinė pensija siekė apie 2 150 Šveicarijos frankų (2 257 eurus), moterų – 1 350 (1 417 eurų).

Šveicarija yra viena iš nedaugelio šalių, kuriose profesinės pensijos yra privalomos pagal įstatymą. Ten veikia sudėtinga pensijų sistema, kurią sudaro trys dalys.

Valstybinė senatvės pensija visiems užtikrina minimalią bazinę pensiją, t. y. 1 225 Šveicarijos frankus, arba 1 284 eurus.

Darbuotojai taip pat turi priklausyti darbdavio finansuojamam pensijų fondui, kurio paskirtis – išlaikyti esamą pragyvenimo lygį išėjus į pensiją. O trečioji dalis – savanoriškas kaupimas, kuris skatinamas mokesčių lengvatomis.

Vidutinė pensija Šveicarijoje skiriasi priklausomai nuo apdraustojo sumokėtų įmokų. Pensijų išmokos sudaro maždaug 60 proc. darbuotojo atlyginimo. Viso dydžio pensija skiriama aktyviems žmonėms, kurie įmokas mokėjo nuo 20 metų. Tai prilygsta visą darbo dieną dirbančio darbuotojo įmokų mokėjimui 44 metus be pertraukų.

Apskaičiuota, jog 2023 m. vyrų profesinė pensija siekė apie 2 150 Šveicarijos frankų (2 257 eurus), moterų – 1 350 (1 417 eurų).

Pragyvenimo mėnesio išlaidos vienišam asmeniui, neįskaitant nuomos, siekia 1 623 eurus.

Kaip nurodoma didžiausios pasaulyje pragyvenimo išlaidų duomenų bazės „Numbeo“ tinklalapyje, pragyvenimo išlaidos Šveicarijoje yra vidutiniškai 127,8 proc., o nuoma – 230,8 proc. didesnės nei Lietuvoje.

15min verdiktas: iš dalies melas. Kaip nurodoma Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos svetainėje, Lietuvoje vidutinė pensija 2024 m. siekia 605 eurus, o ne 400 eurus. Šveicarijoje vidutinė vyrų pensija siekia ir 2 tūkst. eurų, nors moterų yra žemesnės.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius