Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 01

Epidemijos metu nedarbingumo pažymėjimai bus rezervuojami telefonu

Socialinės apsaugos ir darbo bei Sveikatos apsaugos ministrų įsakymu, nuo gruodžio 2 d., laikinai, šalyje siaučiant gripo epidemijai, susirgus bus paprasčiau gauti nedarbingumo pažymėjimą.
Kiaulių gripas
Kiaulių gripas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Žmonėms, pajutusiems ligos simptomus, užteks paskambinti telefonu į gydymo įstaigos registratūrą ir pranešti apie negalavimus. Biuletenis bus rezervuojamas tą pačią dieną, o sergančiajam nebereikės stovėti ilgose eilėse, teigiama pranešime spaudai.

Įvertinęs pateiktą informaciją apie paciento būklę, gydytojas asmens sveikatos istorijoje aprašys nusiskundimus, rekomendacijas, kaip gydytis, kokio režimo laikytis. Nesant būtinybės jo gydyti stacionariai, medikas paskirs vėlesnę atvykimo į gydymo įstaigą datą – ne vėliau kaip po 3 kalendorinių dienų nuo kreipimosi telefonu.

„Esant šiai sudėtingai situacijai, ieškoma kompromiso padėti susirgusiems žmonėms, sudaryti jiems palankesnes sąlygas gydytis, o sveikuosius kiek įmanoma labiau apsaugoti nuo galimo užkrėtimo“, – sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

Vis dėlto kiekvienas žmogus pats turėtų apsispręsti, ar jam geriau su gydytoju konsultuotis telefonu, ar gyvai. Juk telefonu apibūdinant ligos simptomus sudėtinga nustatyti tikslią diagnozę, o gydantis pačiam arba pagal klaidingai telefonu paskirtą gydymą galima sulaukti ir sunkių komplikacijų.

Laikinai supaprastinama ir vaiko priežiūros pašalpos gavimo tvarka, kuomet vaikų ugdymo įstaigose yra nustatomas karantinas. Dėl šios priežasties tėvai, norintys gauti pašalpą sveikam vaikui iki 8 metų prižiūrėti, o ne gydyti, iškart galės kreiptis į teritorinį „Sodros“ skyrių, aplenkdami gydymo įstaigą.

Tikimasi, jog tokia tvarka padės sumažinti ir gydymo įstaigų darbo krūvius. Epidemijos metu supaprastinti nedarbingumo pažymėjimų išdavimą pasiūlė medikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius