Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 02 20

ES užsienio reikalų ministrai aptars saugumo situaciją Europoje

Vasario 21 dieną Briuselyje užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis dalyvaus Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų taryboje, kurioje numatoma aptarti saugumo situaciją Europoje, iššūkius, politinę krizę Bosnijoje ir Hercegovinoje, ES klimato diplomatiją ir situaciją Malyje.
JAV  gynybos sekretoriaus ir Gabrieliaus Landsbergio spaudos konferencija
JAV gynybos sekretoriaus ir Gabrieliaus Landsbergio spaudos konferencija / 15min nuotr.

ES užsienio reikalų ministrai aptars Europos saugumo situaciją, nuolatinius paliaubų pažeidimus ir provokacijas rytinėje Ukrainoje bei tolesnius ES veiksmus ir koordinaciją su bendraminčiais partneriais, pranešė Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM). Tarybos metu ES diplomatijos vadovai taip pat susitiks su Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba, kuris pasidalins situacijos vertinimu iš Ukrainos perspektyvos.

„Nepaisant diplomatinių pastangų, situacija prie Ukrainos sienų toliau aštrėja. Esame ties karo slenksčiu. Rusija didina įtampą, ne tik vykdydama vis naujas karines pratybas, bet ir nuolatinėmis provokacijomis, Kremliaus surežisuotais civilių objektų apšaudymais rytinėje Ukrainoje, milžiniškais dezinformacijos srautais. Tai ne tik pažeidžia Minsko ir kitus tarptautinius susitarimus, kuriais grindžiama Europos saugumo architektūra, bet ir akivaizdžiai rodo, kad ieškoma preteksto karinei intervencijai. Kartu su partneriais privalome kuo greičiau sutarti dėl griežtesnės reakcijos į Rusijos provokacijas ir hibridinius veiksmus. Taip pat svarbu ir toliau visokeriopai remti Ukrainą, stiprinti jos ekonominį ir karinį atsparumą,“– sakė ministras, prieš išvykdamas į susitikimą Briuselyje.

Susitikimo metu ministrai taip pat aptars jau pusmetį besitęsiančią ir gilėjančią politinę krizę Bosnijoje ir Hercegovinoje, vykstančias derybas dėl rinkimų ir dalinės konstitucinės reformos bei ES veiksmus, jei situacija blogėtų. Ministrai tarsis ir dėl veiksmų Malyje, kurio karinė chunta jau paprašė kai kurių ES valstybių narių pasitraukti iš šalies. Susitikimo metu bus diskutuojama dėl ES lyderystės klimato diplomatijos srityje, pasirengimą JT klimato kaitos konferencijai COP27. Planuojama priimti išvadas dėl ES klimato diplomatijos.

Susitikimo paraštėse vyks ES ir Persijo įlankos valstybių tarybos susitikimas, kurio metu bus diskutuojama, kaip stiprinti strateginę partnerystę su regiono šalimis, regiono politiniai iššūkiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius