-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 05

Eurokomisaro lyčių lygybės dilema: vyrams nerandant, moterys siūlosi pačios

Pamačiusios, kad Lietuvai sunkiai sekasi naujojo eurokomisaro paieškoje laikytis lyčių lygiateisiškumo principo, moterys pradeda pačios siūlyti savo kandidatūras. Tokios iniciatyvos ėmėsi Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorė Milda Ališauskienė, teigianti, kad ir pati sutiktų užimti šią poziciją. Kartu ji ragina pasisakyti ir kitas moteris bei taip praplėsti valdžios vyrų akiratį.
Milda Ališauskienė
Milda Ališauskienė / Asmeninio archyvo nuotrauka

Savo feisbuko įraše mokslininkė sako esanti įkvėpta rašytojo Timothy Snyderio minčių apie tironiją, tad, kad nereikėtų vėliau savęs kaltinti, siūlosi kaip galima kandidatė.

„Pastarosiomis dienomis iš kitos Atlanto pusės žvelgiant į Lietuvą labai neramu darosi dėl Seime ir Vyriausybėje ieškomų ir nerandamų moterų, kurios galėtų tapti Europos Komisijos narėmis. Tai galvoju, kad verta būtų toms visoms moterims pasirodyti, gal tuomet ir ieškantieji jas pamatytų?

O įkvėpta Timothy Snyderio knygos apie tironiją, galvoju, kad kiekviena mūsų turėtume imti ir pasisiūlyti pačios, nes paskui gali būti ir per vėlu ir kaltinti galėsime jau tik save. Taigi, noriu pasiūlyti savo kandidatūrą į Europos Komisijos nares. Susipažinusi su EK darbotvarke manau, kad susitvarkyčiau su mokslo arba švietimo reikalais. Jeigu reikėtų, svarstyčiau ir migracijos arba užimtumo portfelius“, – teigia M.Ališauskienė.

Kartu socialiniame tinkle ji rašo turinti nemažai patirties tarptautinėse organizacijose ir darbo su įvairaus dydžio auditorijomis, taip pat sakosi laisvai kalbanti angliškai. Dar priduria mananti, kad gerai sutartų su komisijos pirmininke Ursula von der Leyen, teigia, kad jos turi nemažai panašumų.

Kaip 15min komentavo profesorė, įrašu norima parodyti politikams ir visuomenei, kad yra moterų, galinčių tapti eurokomisarėmis.

Ji taip pat ragina pasisakyti ir kitas moteris, manančias, kad galėtų užimti tokį postą ir „taip atkreipti valdžios vyrų dėmesį“.

M.Ališauskienė yra VDU Politikos katedros profesorė ir VDU Sociologijos katedros vedėja. Jos moksliniai interesai apima religijos vaidmenį šiuolaikinėse visuomenėse, religiją ir politiką, religijų įvairovę ir religinį fundamentalizmą, naująsias religijas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ursula von der Leyen
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ursula von der Leyen

Mokslininkė 2015–2017 metais buvo Tarptautinės naujųjų religijų studijų draugijos (ISSNR) prezidentė, nuo 2014 m. yra Tarptautinės religijų studijų rytų ir vidurio Europoje asociacijos (ISORECEA) generalinė sekretorė, nuo 2015 m. yra Tarptautinės religijų istorijos asociacijos (IAHR) vykdomosios tarybos narė. Nuo 2015 m. Lietuvos sociologų draugijos prezidentė.

Prezidentūros atstovas: pasiūlydami moterį galime tikėtis geresnio portfelio

Trečiadienį prezidento Gitano Nausėdos Komunikacijos grupės vadovas Aistis Zabarauskas žurnalistams teigė, kad moters nominavimas leistų tikėtis vertingesnės pozicijos Europos Komisijoje.

„Mūsų vertinimu, tai (moters nominavimas) didintų galimybę Lietuvai gauti vertingą portfelį Europos Komisijoje“, – žurnalistams sakė šalies vadovo G.Nausėdos atstovas.

Pasak A.Zabarausko, Vyriausybė kandidatūrą turėtų pasiūlyti kitą savaitę.

Valdantieji „valstiečiai“ yra pasiūlę į Europos Komisiją siųsti ekonomikos ir inovacijų ministrą Virginijų Sinkevičių, tačiau A.Zabarauskas tvirtino, kad „konsultacijos vyksta ne tik dėl vienos pavardės“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius

Anksčiau „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis yra teigęs, jog kandidatai gauti portfelį yra vien vyrai. Kartu jis tikino, kad Lietuvos rūpestis yra ne lyčių lygybės, o tinkamo atstovo paieška.

„Lietuva nėra ta šalis, kuri privalo išspręsti vyrų ir moterų Europos Komisijoje klausimą. Mes privalome turėti tinkamą atstovą, kuris gerai atstovautų Lietuvai“, – žurnalistams trečiadienį Seime kalbėjo R.Karbauskis.

Tuo metu Lietuvos socialdemokratų partija į eurokomisares siūlo buvusią finansų ministrę, Seimo narę Rasą Budbergytę ir buvusią socialinės apsaugos ir darbo ministrę, europarlamentarę Viliją Blinkevičiūtę.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai siūlo kadenciją baigusios prezidentės Dalios Grybauskaitės kandidatūrą, tačiau ji pati tokią galimybę atmeta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius