-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 07

Europos parlamentarai atidavė V.Uspaskichą į Lietuvos teisėsaugininkų rankas (papildyta 15.40 val.)

Europos Parlamentas (EP) antradienį panaikino Lietuvos atstovo Viktoro Uspaskicho teisinę neliečiamybę.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Klausimą EP pristatęs europarlamentaras iš Vokietijos Bernhardas Rapkay teigė, kad byla V.Uspaskicho atžvilgiu nėra iškelta siekiant pakenkti jo kaip EP nario veiklai. Taip pat teigta, kad „Lietuvos valdžios institucijos visapusiškai bendradarbiavo su Teisės reikalų komitetu ir pateikė patenkinamus atsakymus bei patvirtinimus“.

Darbo partijos lyderis ir keletas kitų partijos atstovų Lietuvoje įtariami finansiniais nusikaltimais. Todėl Lietuvos prokurorai dar pernai vasarą vos išrinkus V.Uspaskichą į EP, kreipėsi į parlamento vadovybę, prašydami panaikinti politiko teisinį imunitetą.

Praėjusią savaitę EP Teisės reikalų komitetas rekomendavo imunitetą panaikinti. Trečiadienį per posėdį tam balsavimu pritarė dauguma europarlamentarų.

Papildyta 14.14 val. Politikas antradienį naujienų portalui 15min.lt sakė, jog savo kolegų Europos Parlamente sprendimą vertina neigiamai. „Tas sprendimas priimtas neteisėtai, pažeidžiant procedūras ir įstatymus“, – tvirtino V.Uspaskichas. Darbo partijos lyderis žadėjo dėl šio EP sprendimo kreiptis į Europos TeisingumoTeismą.

V.Uspaskichas yra kaltinamasis Vilniaus apygardos teisme atsidūrusioje baudžiamojoje byloje dėl Darbo partijos juodosios buhalterijos. Įtariama, kad partija nuslėpė 24 mln. Lt pajamų ir panašią sumą išlaidų, taip pat nesumokėjo 4 mln. Lt mokesčių. Maksimali bausmė, kuri grėstų V.Uspaskichui, jeigu teismas jį pripažintu kaltu – 4 metai kalėjimo.

2008 metais Lietuvos Seimas buvo panaikinęs tuometinio Seimo nario V.Uspaskicho teisinį imunitetą. Tačiau V.Uspaskichas vėl įgijo neliečiamybę, kai 2009-aisiais buvo išrinktas į EP. EP panaikinus V.Uspaskicho parlamentinę neliečiamybę, Vilniaus apygardos teismas galės toliau nagrinėti jo baudžiamąją bylą.

Papildyta 15.40 val. Gavęs oficialų EP sprendimą dėl V.Uspaskicho teisinės neliečiamybės panaikinimo Vilniaus apygardos teismas (VAT) galės atnaujinti vadinamosios Darbo partijos bylos nagrinėjimą, antradienį BNS sakė Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas.

„Ta byla teisme strigo nuo pat pradžių“, – tvirtino prokuroras ir priminė, kad Darbo partijos byla teismui perduota 2008 metų balandį, bet nespėta net perskaityti kaltinamojo akto.

Anot S.Versecko, dėl įvairių aplinkybių – kreipimusi į Konstitucinį Teismą, į Seimą ir Europs Parlamentą dėl teisinės neliečiamybės panaikinimo ir kitų – teismo procesas nutrūko parengiamojoje stadijoje.

„Dabar teisme bus galima nagrinėti baudžiamąją bylą“, – sakė S.Verseckas, antradienį paprašytas pakomentuoti EP sprendimą.

Paklaustas apie galimą senaties terminą minėtai bylai, prokuroras teigė tiksliai negalįs pasakyti, mat neseniai keistas teisinis senaties terminų reguliavimas. Anksčiau pareigūnai skaičiavo, kad senaties terminas Darbo partijos byloje sueitų ne anksčiau kaip 2014 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius