Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 19

Euroraktas – silpnaregiui Žilvinui tokio Lietuvoje dar neteko panaudoti

Vokietijoje gyvenančiam Žilvinui Voinui paprastai netenka aiškinti, jog jo regėjimas silpnesnis už daugelio aplinkinių. Tačiau jo pastabumo galėtų daugelis pavydėti. Vyras tikina, kad Lietuvoje jam būtų gyventi daug sunkiau ir daugybėje vietų kiltų nepatogumų, kokių nekyla dabartinėje šalyje.
Žilvinas Voinas
Žilvinas Voinas

Žilvinas Voinas jau daugelį metų gyvena Vokietijoje. Neseniai jis lankėsi Lietuvoje, Kauno autobusų stotyje. Jam prireikė nueiti į tualetą. Neįgaliųjų tualetus daugelyje Europos šalių galima atsirakinti specialiu raktu.

Šis raktas taip ir vadinasi – euroraktas. Tai raktas, kuris turėtų būti naudojamas visoje Europoje – neįgalieji turėtų juo atsirakinti jiems skirtus tualetus viešose vietose.

Taigi, Ž.Voinas Kauno autobusų stotyje pabandė pasinaudoti savo turimu raktu, tačiau buvo nesuprastas – stoties personalas tik pagūžčiojo pečiais, nesupratę, kas tai per daiktas.

Kaip yra kitose šalyse? Vokietijoje, Čekijoje – be jokių klausimų galima šiuo raktu pasinaudoti. Daugelyje kitų vietų rakto neprireikė, nes tualetai būna neužrakinti ir nemokami.

Raktas išduodamas už 18 eurų užstatą, kai žmogus turi ne mažesnį kaip 70 procentų neįgalumą.

Tai dar ne visi pastebėjimai – vyras kaskart grįžęs į gimtinę vis susiduria su kokiu nepatogumu, kurio bent jau didžiuosiuose miestuose neturėtų būti.

Ž.Voinas pasakojo, kad Kauno geležinkelio stotyje yra specialiai akliesiems pažymėtas takelis, vedantis prie įėjimo – tai yra specialios reljefinės plytelės, kurias galima jausti lazdele. Vienoje vietoje ant paties tako stovi stulpas.

Vyras patikslino, kad dėl silpno regėjimo jis vairuoti negali, todėl tenka nuolat naudotis viešuoju transportu. Pačiame miesto centre tarsi viskas gerai, tačiau pakanka tik išvažiuoti už miesto ir bandyti grįžti namo po 22 valandos.

„Man taip nutiko, kai reikėjo iš Kuršėnų grįžti į Šiaulius. Ieškojau per socialinius tinklus pakeleivingos mašinos. Mergina važiavo iš Mažeikių ir už porą eurų parvežė į Šiaulius“, – pasakojo pašnekovas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio akimirka

„Nežiūrint į viską – situacija Lietuvoje neįgaliųjų atžvilgiu tik gerėja. Ne visur, bet jau dažnai pamatau nuolaidžius šaligatvius žmonėms vežimėliuose. Žinoma, būtų smagu, kad stotelėse – kaip Vokietijoje – specialūs aparatai pasakytų, kokia kita stotelė ir kada vyksta autobusas.

Kiek žinau, Lietuvoje ši paslauga veikia išmaniojoje programėlėje, tačiau ne itin gerai. Lietuvoje tikrai taip patogiai negyvenčiau kaip Vokietijoje, tačiau džiugu, kad yra progresas“, – teigė Ž.Voinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius