Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 17

F.Taunytė: apie naujausią knygą, šiuolaikinės medicinos ydas ir saujomis ryjamus vaistus

Gerbėjų apgultis ir gerą pusvalandį trunkantis autografų dalinimas – tokiu dėmesiu gali pasigirti ne tik popmuzikos hitus „kepantys“ vietiniai muzikos atstovai, bet ir 6 knygų autorė, gydytoja ir publicistė Filomena Taunytė.
Naują knygą pristačiusią F.Taunytę Kaune aplipo gerbėjai.
Knygos pristatyme Kaune F.Taunytę aplipo gerbėjai. / Kauno apskrities viešosios bibliotekos nuotr.

Trečiadienį Kauno apskrities viešosios bibliotekos salėje kauniečiams ir aplinkinių miestelių gyventojams pristatydama naujausią savo knygą „Gyvenimas be stogo“ 84 metų medikė pirmiausia pasidžiaugė gausiai susirinkusia publika ir, kaip visada, nevengė pajuokauti. Besidžiaugdama gerai perkamomis savo knygomis, rašytoja pastebėjo, kad taip tikriausiai nebūtų, jei šių dienų medicinos sistema neturėtų tiek problemų.

Geria kasdien po 6 tabletes ir vis tiek skundžiasi:

„Daugelis jūsų (matau iš veidų) turbūt dažnai pagalvojate, kad geriau jau veiktų tarybinė sistema. Tada nueidavai į polikliniką su skaudama ausimi ir gaudavai taloną pas gydytoją po dienos, o dabar nuėjęs gauni taloną po mėnesio. Per tiek laiko ausis nustoja skaudėti“, – pastebėjo F.Taunytė, o publika šį jos komentarą palydėjo plojimais. Negailėdama kritikos medicinos sistemai ir joje dirbantiems medikams („geras gydytojas subręsta per 20 darbo metų. Bet kai kurie niekada taip ir nesuauga..“), F.Taunytė turėjo pastabų ir savo vienmečiams. „Žmonės geria per daug vaistų. Kasdien – po kokias 6 tabletes nuo kraujo spaudimo, nemigos.. Bet mokslas yra įrodęs, kad gydymas medikamentais ir chirurgija žmogui gali padėti tik 10 proc. Visa kita lemia žmogaus požiūris genetika, – kalbėjo gydytoja ir publicistė. – Niekas kažkodėl nesistebi, kad senas „Moskvičius“ surūdija ir nebevažiuoja. Tačiau patys, sulaukę 70-ies, norime taip pat greitai lakstyti, taip pat gerai girdėti, matyti, kaip būdami jauni. To nebus, reikia susitaikyti“, – įvairiaamžę publiką „nuramino“ F.Taunytė.

 Atvežė arbatos grybo

Beveik kasmet po knygą išleidžianti publicistė neapleidžia ir medicinos. Jos namuose reguliariai lankosi keli pacientai. Kitus gydytoja konsultuoja telefonu, esant reikalui „paskolina“ savo namuose turimų liaudies medicinos preparatų, pavyzdžiui, pagamintų iš topinambo (augalo, kurio sudėtyje yra inulino, todėl jis itin tinka gydant įvairias cukrinio diabeto formas, - red. past.), indiško, arbatos grybo. Pastarojo liaudies medicinos žinovė atsivežė iš į susitikimą į Kauną. Palikusi dalį grybo bibliotekos darbuotojoms, F.Taunytė tikino, kad, pridauginus jo užteks visam miestui. Apie kitus grybus, jų auginimą, naudingumą, medikė buvo paruošusi informacinius lapus, kuriuos susitikime su skaitytojais padalino. O kalbėdama apie savo pačios itin gerai vertinamą gydymą dėlėmis, F.Taunytė pabrėžė, kad Kaune yra vienintelė Lietuvoje vaistinė, kurioje galima įsigyti pačių dėlių. „Be to, jūs turite dvi nuostabias gydytojas, kurios praktikuoja gydymą dėlėmis. Jei reikės tikslaus adreso, prieikite vėliau prie manęs. Asmeniškai pasakysiu“, – kvietė medikė ir rašytoja. Kvietimu pasinaudojo ne tik dėlėmis susidomėję žiūrovai, bet ir visi kiti, turintys asmeninių klausimų. Jų gretas papildė ir tie gerbėjai, kurie pageidavo, kad jų mėgiama autorė pasirašytų ant ką tik įsigytos knygos. Beje, pastarųjų neliko vos pasibaigus renginiui.

 Alkoholis – ne priešas

Susitikimo metu į įvairius žiūrovų klausimus atsakiusi medikė sulaukė ir dviprasmiškų klausimų. „Savo knygose teigiate, kad senatvėje tampame žmonėmis, o kuo būname iki tol?“,  – klausė vienas susitikimo dalyvis. Puikų humoro jausmą turinti F.Taunytė nedvejodama paaiškino: „Nuo 70-ies tampame žmonėmis, o iki tol esame vyrais ir moterimis. Pavyzdžiui, man dabar visiškai tas pats, kas – moteris ar vyras, sėdi šalia manęs. Nors aš pažįstu vieną 80-metę, kuri iki šiol puošiasi ir ruošiasi prieš vyrus. Nelabai suprantu ją...“ – kvatojant publikai rimtai aiškino medikė. Iš pusiausvyros jos neišmušė ir klausimas apie „saikingą“ alkoholio vartojimą. „Aš vartoju alkoholį nelabai saikingai. Ir ką? Esu gyva. Yra įrodyta, kad tose šalyse, kur žmonės daugiausia geria juodos arbatos ir vyno, mažiau infarktų ir insultų. Alkoholio yra ir juodoje duonoje, rūgpienyje“, – pažymėjo.

Naują knygą išleidusi medikė ir publicistė tvirtino, kad „Gyvenimas be stogo“ – ne paskutinis leidinys jos kūryboje. „A.Schopenhaueris yra pasakęs, kad žmonės darbingi turi būti iki 90-ies, o po to dar 10 metų gali ilsėtis ir tada jau iškeliauti. Taigi, man dar yra laiko dirbti ir rašyti“, – tvirtino nenuilstanti 84-erių F.Taunytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius