Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

„Facebook“ galia: po žinutės apie skanias picas jas kepančiam sirui Azizui baigėsi produktai

Azazio picerija
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr. / Azizo picerija
Šaltinis: 15min
0
A A

Lietuvoje gyvenantis pabėgėlis Azizas iš Sirijos jau kuris laikas bando įsukti savo verslą – Vilniuje kepa picas. Picerijos šefas klientus vilioja ne tik maistu, bet ir palepina arbata – už dyką. Tie, kas ragavo Azizo picų, įsitikino – gaminti jis moka. Tačiau rinkodaros subtilybių neišmano, todėl lankytojų gausa pasigirti negali. Turbūt reikėtų patikslinti: kol kas negali. Azizui to net nežinant feisbuke buriasi pagalbininkų picerijai armija.

„Vieta nekokia, priešais Kalvarijų turgų, bet patiko, kad neparduoda alkoholio – kad pijokėlių nesirinktų. Kadangi gyvename ne per toliausiai, šiandien prasukom picos. Nesu didelis maisto ekspertas, bet pica tikrai nebloga. Pati kavinė/picerija nedidelė, tilps gal 10–12 žmonių, bet viduje švaru, tvarkinga, savininkas pasitempęs, su baltais marškiniais, lietuviškai šneka geriau nei trečdalis vilniečių. Matyti, kad žmogus kuklus, vos įkišau simbolinių arbatpinigių“, – asmeninėje „Facebook“ paskyroje įspūdžiais dalijasi vilnietis Romanas Buršteinas.

Trys būdai padėti

Pasirodo, Azizas – ne tik kuklus, bet ir prastas rinkodaros žinovas. Picerijos šefas neturi aiškios strategijos, valgiaraščiu bando įtikti visiems, be to, nuolat duoda nuolaidų ir dar arbatos – nemokamai.

„Picerija neturi nei pavadinimo, nei „Facebook” profilio, todėl nei užsičekinti viduje, nei palaikinti, taip pritraukiant žmonių, nėra galimybių. Jis sakosi, kad ieško kitų patalpų, galbūt geresniame rajone, bet juk lankytoją jaukinti reikia jau dabar. Šioje vietoje norisi žmogui padėti“, – svarsto picos mėgėjas ir siūlo kelis būdus, kaip tai padaryti.

Matyti, kad žmogus kuklus, vos įkišau simbolinių arbatpinigių.

Pirmas, lengviausias – pasidalyti jo įrašu su draugais. Antras – apsilankyti pačioje picerijoje. Trečias – prisidėti idėjomis.

„Užsukite ten ko nors paragauti. Adresas – Kalvarijų g. 66, prie parduotuvės „Sėklos“, maždaug 200 metrų nuo Kalvarijų ir Žalgirio gatvių sankryžos – nesupainioti su landyne „Bičiulis“. Reikia idėjų, kaip jam padėti protingais patarimais, o gal ir darbais. Jei padėti norite, bet idėjų nėra – share or smth“, – drąsina Azizo picos paragavęs vilnietis.

Romano įrašas sulaukė daugiau nei 400 „patinka“ ir 200 „dalintis”.

Vos spėjo suktis

Iniciatyvos veikti ėmėsi ir pats R.Buršteinas – antradienį socialiniame tinkle sukūrė paskyrą „Kalvarijų 66 / Pas Azizą“. Joje patalpino picerijos iškabos nuotrauką, nufotografuotą meniu ir gardžiai atrodančią picą.  

Šią paskyrą per dieną pamėgo beveik šimtas „Facebook“ vartotojų.

Azizo pica
Azizo pica.

Kiek tiksliai žmonių suintrigavo Romano pasakojimas, sunku suskaičiuoti. Tačiau antradienį apie 14 val. Azizui baigėsi picos padai, o 17 val. picerija jau buvo uždaryta.

„Kai apie vidurdienį užsukau, viena penkių žmonių kompanija jau sėdėjo. Po to dar atėjo senas pažįstamas su draugu. Azizas sukosi iš visų jėgų. Matyt, mano draugai pernelyg tiesiogiai viską suprato, o Azizas tokio antplūdžio nesitikėjo“, – šypsojosi Romanas.

Apie savo indėlį į klientų pagausėjimą Romanas neprasitarė.

Pageidautų siriškų patiekalų

R.Buršteinas neabejoja – viešumu verslui galima padėti. Tačiau jis atkreipia dėmesį, kad Azizo picerijos kaimynystėje veikia dar dvi picerijos, todėl konkurencija – didelė.

„Galbūt jam reikėtų išgryninti meniu ir nesistengti įtikti visiems, nesiūlyti visko nuo skrudintų bulvyčių iki kepsnių. Tačiau aš negaliu jam to pasakyti, nes nesu didelis ekspertas“, – kuklinasi 34 metų vyras.

Sukurtoje „Facebook“ paskyroje potencialūs klientai prasitaria, kad norėtų paragauti ir Sirijoje gaminamų patiekalų.

unhcr-northerneurope.org/Sirai Azizas ir Pierre'as, Vilniuje atidarę savo piceriją
unhcr-northerneurope.org/Azizui atidaryti piceriją padėjo Pierre'as (kairėje).

15min.lt kalbintas Azizas sakė, kad siriškais patiekalais lietuvius pavaišintų su malonumu. Jis patikino, kad sugeba daug daugiau nei kepti picas. Tačiau siriškai virtuvei reikėtų produktų, kokių Lietuvoje nėra ar sunku rasti.

„Be to, reikėtų ir papildomos įrangos, todėl kol kas šiuos planus atidedu. Kasdien ieškau naujų patalpų arčiau senamiesčio, nes čia publika nekokia“, – įkaušusių klientų nepageidauja Azizas.

Kasdien ieškau naujų patalpų arčiau senamiesčio, nes čia publika nekokia.

Jis patvirtino, kad pastarąsias pora dienų per pietus sulaukia gausesnio picų valgytojų būrio: „Vakar net pritrūko produktų.“

Linki amžinos taikos

15min.lt jau rašė, kad Azizas yra kilęs iš Sirijos miesto Hassake. Iš gimtosios šalies jis pabėgo dėl žmogaus teisių pažeidimų.

Azizas į Lietuvą atvyko 2005 m. Jo tikslas – pasilikti šalyje, dirbti ir gyventi normalų gyvenimą Lietuvoje, kuri tapo naujais namais.

„Linkiu, kad Lietuvoje visada būtų taika, ir kad lietuviams netektų bėgti ir palikti savo gimtojo krašto”, – sako Azizas.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Azazio picerija
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Azizo picerija.
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie 15min