-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 29

Feisbuke klaidina, neva dėl COVID-19 Lietuvoje įvestas karantinas

Socialiniame tinkle žaibiškai plinta melaginga informacija, neva Vyriausybė nusprendė Lietuvos gyventojams taikyti tokius pat apribojimus, kaip ir prasidėjus pirmajai koronaviruso bangai kovo mėnesį. Tai nėra tiesa.
COVID-19 pareikalavo išskirtinio faktų tikrintojų dėmesio
COVID-19 pareikalavo išskirtinio faktų tikrintojų dėmesio / „Scanpix“ nuotr.

„DĖMESIO! Įvesta 16 karantino ribojimų: už jų nesilaikymą bus taikoma baudžiamoji atsakomybė“, – skelbiama tinklalapyje naujausios.lt.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė

Liepos 28 d. publikuota informacija per mažiau nei 15 valandų pasidalino per 4,5 tūkstančio socialinio tinklo vartotojų. Nuoroda keletą kartų skelbta feisbuko grupėse „Pas mus linksmiau :)))))“, „Skelbimai Kaune“, „Šiauliai online“ ir „Vokietijos lietuviai“.

Vis dėlto informacijos populiarumas nereiškia, kad ji yra teisinga. „Google“ įrankių pagalba nesudėtinga nustatyti, kad naujausios.lt skelbiamas kovo 14 d. naujienų agentūros BNS pasirodžiusios publikacijos tekstas.

Vienintelis skirtumas tas, kad feisbuke platinamos publikacijos autoriai papildė tekstą taip pat kovo 14 d. Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) platinto pranešimo žodžiais apie apribojimus, taikomus atvykstantiems iš užsienio.

15min nuotr./Naujausi mitai apie COVID-19
15min nuotr./Naujausi mitai apie COVID-19

Karantino apribojimai Lietuvoje nėra įvedami, o naujausios.lt skelbiama informacija yra klaidinanti. Tinklalapis pasinaudojo prieš kovo mėnesį prasidedant karantinui skelbtu tekstu, pristatydamas informaciją kaip naują ir aktualią.

Tinklalapio savininkų sumanymą didinti savo produkto sklaidą įgyvendinti padėjo tai, kad prastėjant epidemiologinei koronaviruso infekcijos situacijai Vyriausybė trečiadienį svarstys galimybę grąžinti reikalavimą dėvėti veido kaukes uždarose patalpose.

Tokie ketinimai socialiniuose tinkluose sukėlė audrą klaidinančios informacijos, daugiausia apie veido kaukes, tačiau pasitaiko ir įsiplieskusį dėmesį siekiančių panaudoti nežinomų tinklalapių reklamai.

Šalies informacinę erdvę stebinčių institucijų ir SAM atstovai pataria nenaudoti socialinių tinklų kaip vienintelio informacijos šaltinio ir ypač skeptiškai vertinti bet kokią informaciją, skelbiamą komentaruose.

Raginama rinktis oficialių institucijų duomenis bei akylai stebėti, iš kur atkeliauja informacija. Prasidėjus koronaviruso pandemijai, kilo klaidinančios informacijos banga, kartais tyčia skatinama užsienio valstybių.

Oficialią informaciją apie COVID-19 pateikia SAM, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius