Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 20 /2020 05 27

Feisbuko melagių išradingumas: termometru esą žalojama „trečioji akis“, o pandemija – išgalvota

Sąmokslo teorijų kūrėjams išradingumo COVID-19 pandemijos metu nestinga. Socialiniame tinkle skelbiama neva bekontakčiai termometrai žaloja „trečiąją akį“, virusas yra sukurtas, o COVID-19 – išgalvota liga.
„Topo centre“ pirkėjams matuojama temperatūra
„Topo centre“ pirkėjams matuojama temperatūra / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Nenaudokite situ infrarediniu termometru, tai blogis, sitas termometras buvo sukurtas ne tam jog tikrinti temperatura ( tai tik priedanga) jis buvo sukurtas tam jog pazeisti liauka samoningumo dar kitaip vadinama trecioji akis [...]“, – skelbia feisbuko anketa pavadinimu „Sviesus pasaulis“.

Profilis dažnai keičia pavadinimus ir šiuo metu yra pasivadinęs „Rustybe Dangaus“.

15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle

Tame pačiame įraše skelbiama, kad COVID-19 – melas ir paprastas „valdžios išgalvotas“ virusas. Kitame to paties autoriaus įraše jau skelbiama, kad koronavirusas – biologinis ginklas, turėjęs nužudyti 95 proc. populiacijos.

Įrašas buvo publikuotas anketos pavadinimą pakeitus į „Rustybe Dangaus“.

Nuo gegužės 17 d. įrašais bendrai pasidalino per 550 feisbuko vartotojų. Vis dėlto pagrindiniai įrašuose išsakyti teiginiai – klaidingi.

Virusas – tikras

COVID-19 sukeliantis SARS-CoV-2 virusas – tikras. Gegužės 20 d. duomenimis, liga pareikalavo daugiau nei 320 tūkst. gyvybių visame pasaulyje.

15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle

Tuo metu Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), duomenimis, gegužės 20 d. Lietuvoje COVID-19 sirgo 460 žmonių, mirė 60, o pasveiko 1049 pacientai. Iš viso šalyje patvirtinti 1577 užsikrėtimo COVID-19 atvejai.

Informaciją apie COVID-19 pandemiją pateikia Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Europos ligų kontrolės ir prevencijos centras (ECDC), JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC), SAM, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NSVC).

Istorijos apie Lietuvos medikų darbą su COVID-19 pacientais ne kartą aprašytos 15min.

Ne „paprastas gripas“

SARS-CoV-2 niekada nebuvo ir netapo „paprastu gripu“, kaip teigia įrašo autoriai. Jau vien dėl to, kad COVID-19 sukeliantis virusas ir gripą sukeliantys virusai yra visiškai skirtingi organizmai.

15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą
15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą

Kai kurių mokslininkų vertinimu, genetine prasme gripas nuo koronaviruso skiriasi ne ką mažiau nei žmogus nuo dinozauro.

SARS-CoV-2 su gripu lyginamas nuo pat ligos protrūkio pradžios. Tai galimai susiję su iš dalies gripą primenančiais COVID-19 simptomais – aukšta kūno temperatūra, šaltkrėčiu.

Vis dėlto pačios ligos ir jas sukeliantys virusai – skirtingi. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas abejones siekė išsklaidyti dar kovo pradžioje.

„Šis virusas (SARS-CoV-2 – aut. past.) nėra SŪRS, MERS ar gripas. Tai unikalus virusas, turintis išskirtinius bruožus. Tiek COVID-19, tiek ir gripas sukelia kvėpavimo takų ligas ir plinta panašiu būdu. [...] Tačiau tarp šių ligų yra esminių skirtumų“, – žurnalistams sakė PSO generalinis direktorius.

Natūrali kilmė

Virusą tyrinėję mokslininkai laikosi nuomonės, kad nėra patikimų įrodymų, leidžiančių teigti, kad virusas buvo sukurtas laboratorijoje. Remiamasi nuostata, kad kuriant virusą laboratorijoje būtų naudojamasi mokslui žinomų virusų dalimis.

Tokiu atveju laboratorijoje sukurtas žmonėms pavojingas koronavirusas turėtų remtis mechanizmais, panašiais į matytus Sunkaus ūminio respiracinio sindromo viruso (SŪRS) struktūroje.

Tačiau COVID-19 sukeliantis virusas žmogaus ląsteles veikia naudojant mechanizmą ir priemones, kurios mokslui yra nepažintos. Išsamų tekstą apie laboratorijoje sukurtą ar iš jos netyčia „pabėgusį“ virusą publikavome gegužės pradžioje.

„Trečioji akis“

Teiginys neva bekontakčiai termometrai kenkia „trečiajai akiai“ neturi pagrindo jau vien dėl to, kad vadinamoji „sąmoningumo liauka“ nėra objektyvioje realybėje egzistuojantis darinys.

Priešingai nei teigiama įraše, infraraudonųjų spindulių pagalba temperatūrą matuojantys įrenginiai leidžia sumažinti ligų tikimybę.

Įrenginiai neliečia galimai užsikrėtusio paciento, todėl juos lengviau dezinfekuoti, kūno temperatūra nustatoma iškart, galima temperatūrą matuoti be fizinio kontakto.

Jokių įrodymų pagrįsti reikalavimui vengti bekontakčių termometrų įrašo autoriai nepateikia.

15min vertinimu, abiejuose „Sviesus pasaulis“ įrašuose pateikiami klaidinančios informacijos kokteiliai. COVID-19 infekcija – tikra liga, pareikalavusi šimtų tūkstančių gyvybių. Patikimų įrodymų, kad virusas būtų sukurtas laboratorijoje ar siekiant valdyti pasaulį, – nėra.

Klaidinimo vajus

Informacinės erdvės stebėseną atliekančių Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento (SKD) analitikų vertinimu, nuo vasario 1 d. nustatytas 1151 skirtingų tipų informacinių incidentas, skleidžiamas elektroninėje aplinkoje lietuvių, rusų ir anglų kalbomis, kurie susiję su COVID-19.

„Scanpix“ nuotr./COVID-19 pareikalavo išskirtinio faktų tikrintojų dėmesio
„Scanpix“ nuotr./COVID-19 pareikalavo išskirtinio faktų tikrintojų dėmesio

Lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2019 m. dezinformacijos ir klaidinančios informacijos atvejų skaičius šiemet išaugo beveik 3 kartus.

Kariuomenės analitikai atkreipia dėmesį į dezinformacijos platinimo tendencijas. Nustatyta, kad dažnai dezinformacija platinama Rusijos informaciniuose portaluose, vėliau ji išverčiama į lietuvių kalbą ir publikuojama mūsų internetinėje erdvėje.

Europos Sąjungos (ES) išorės veiksmų tarnybos strateginės komunikacijos padalinio „Euvsdisinfo“ analitikai pastebi, kad „elito sukurto viruso“ naratyvą aktyviai skatina Kremliaus šalininkų tinklas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius