Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 01

Feisbuke skelbia klaidingą informaciją apie masinę „aferą“ dėl plaučių ventiliavimo

Feisbuke dalinamasi informacija, neva mūsų šalyje veikiantis „alternatyvios žiniasklaidos“ tinklalapis „nutildė“ viso pasaulio politikus. Giriamasi sustabdžius žudymo įrankio, plaučių ventiliatoriaus, naudojimą.
Dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatas
Dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Vladimiras Troščenka: Aš nesakysiu kas žudė Europos senolius, aš tik paaiškinsiu kaip“, – skelbia tinklalapis 20min.lt, ne kartą Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos (ŽEIT) įspėto Lauryno Ragelskio valdomo tinklalapio ldiena.lt kopija.

15min nuotr./Klaidinanti publikacija socialiniame tinkle
15min nuotr./Klaidinanti publikacija socialiniame tinkle

Per parą publikacija socialiniuose tinkluose pasidalinta per 600 kartų, tekstas skelbtas feisbuko grupėse „Lietuviai tenerifėje“, „Diskusijų grupė apie viską“, „Gyvenimas ir kasdienybė; Rinkimai ir politika“.

Publikacijoje skelbiama, neva plaučių ventiliavimo aparatai, naudojami sunkios būklės pacientų plaučių darbui palaikyti, yra priemonė nužudyti vyresnio amžiaus žmones.

Dar daugiau, publikacijos autorius skelbiasi neva balandžio 14 d. ldiena.lt publikuota informacija apie „ventiliatorius-žudikus“ nutildė viso pasaulio politikų ir žiniasklaidos susidomėjimą dirbtinio kvėpavimo aparatų poreikiu.

„Kada pagrindinis žmonių žudymo įrankis – dirbtinio kvėpavimo aparato masinis naudojimas buvo paviešintas, pasaulinės aferos įpūtėjams nebeliko nieko kito, kaip pradėti lengvinti karantiną“, – rašoma tekste.

Prasilenkia su realybe

Informacijos apie masinį plaučių ventiliavimo aparatų naudojimą publikacijos autorius nepateikia. Tačiau Nacionalinio visuomenės sveikatos centras skelbė, kad balandžio 29 d. buvo ventiliuojami 7 žmonės.

Balandžio 28 d. tokių buvo 9, balandžio 23 d. – 8, balandžio 6 d. – 7, balandžio 1 d. – 3. Plaučių ventiliavimo aparatai retai naudojami didesniam nei 10 proc. hospitalizuotų pacientų, todėl kalbėti apie masiškumą – sudėtinga.

15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą
15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vertinimu, pagalbos pasisavinti deguonį reikia apie 14 proc. sergančių COVID-19, tačiau ne visiems reikalinga invazinė terapija.

Publikacijos autorius taip pat bando įtikinti, neva koronaviruso diagnozę išgirdusio vyresnio amžiaus žmogaus išgąstį medikai gali sumaišyti su žmogumi, kurio plaučių darbui palaikyti reikalinga mechaninio įrengimo pagalba.

Įrodyti teiginio nė nebandoma. Autorius pats iškelia prielaidą, kad prie aparatų prijungiami žmonėms, „kuriems buvo sunku kvėpuoti“ ir pats paaiškina, kad kvėpuoti sunku – išsigandusiems. Pavyzdžių, kuomet medikai padarė tokias klaidas – nėra.

Rimvydo Ančerevičiaus nuotr./COVID-19 korpusas Panevėžio ligoninėje iš vidaus
Rimvydo Ančerevičiaus nuotr./COVID-19 korpusas Panevėžio ligoninėje iš vidaus

„Globali įtaka“

20min.lt taip pat rašoma, kad po ldiena.lt balandžio 14 d. publikacijos „visa žiniasklaida ir politikai nutilo dėl tūkstančių dirbtinio kvėpavimo aparatų pirkimų, jų gaminimo savo šalyse“.

Įžvelgti tylą ar sumenkusį poreikį – sudėtinga. Lietuvos gamintojai plaučių ventiliavimo aparatus tikisi pasiūlyti vasarą, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga antradienį skelbė, kad nauji plaučių ventiliavimo aparatai yra perkami.

Kelis ventiliavimo aparatus dovanoja verslas, dėl užsienyje užlaikytų aparatų kovoja užsienio reikalų ministerija. Jau po „įtakingos“ publikacijos apie tūkstančių ventiliavimo aparatų poreikį skelbė ir užsienio žiniasklaida.

Dėmesį į tai, kad ilgai naudojant plaučių ventiliavimo aparatus išauga mirtingumo lygis taip pat atkreipė ne ldiena.lt, o balandžio pradžioje pasirodę pranešimai užsienio žiniasklaidoje.

Blanadžio 10 d. pasirodė Jungtinės Karalystės Intensyvio priežiūros nacionalinio audito ir tyrimų centro (ICNARC) tyrimas, kuriame teigiama, kad po 30 dienų dirbtinio plaučių ventiliavimo invaziniu būdu, mirtingumo rodiklis siekia 50 proc.

Balandžio 2 d. npr.org skelbė, kad nedidelės apimties tyrimas iš Kinijos parodė, kad 86 proc. ventiliuotų pacientų mirė. Tyrime apžvelgti 22 pacientų duomenys. Panašią informaciją skelbė ir time.com.

VIDEO: Didžiausios konspiracijos teorijos apie koronavirusą

Abiejose publikacijose pažymima, kad COVID-19 – nauja liga, todėl gydyti ją mokomasi kiekvieną dieną. Įrodymų apie tyčinius bandymus nužudyti žmonės aptikti nepavyko.

Tuo metu „Reuters“ praėjusią savaitę skelbė informaciją apie plaučių ventiliavimo pavojus ir apklausę dešimtis gydytojų priėjo išvados, kad geriau pažinę COVID-19 poveikį kūnui, medikai atsargiau žiūri į plaučių ventiliavimą.

15min vertinimu, socialiniame tinkle skelbiama publikacija – klaidina. Informacijos, įrodančios teiginius apie plaučių ventiliatoriais žudomus žmones nėra pateikiama, apie masišką ventiliatorių naudojimą – taip pat. Nėra informacijos ir apie įrangos užsakymų atšaukimą ar plaučių ventiliatorių poreikio sumažėjimą.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius