Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 23

Feisbuke skelbia, neva JAV prezidento IQ yra 156, bet ar tikrai?

Feisbuke skelbiamas įrašas, kuriame teigiama, kad JAV prezidento Donaldo Trumpo intelekto koeficiento įvertis – 156. Tačiau tiesa ta, kad galingiausios pasaulio šalies vadovo IQ lygis nėra žinomas.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Prezidento Donald'o Trump'o IQ yra 156 (priminsiu – nuo 140 ir aukštyn laikoma, kad genijus). Tačiau visokiem pašlemėkam tai nesutrukdys spjaudyti iš apačios į viršų, tikintis, kad apspjaus ne save, o kitą“, – skelbiama socialiniame tinkle.

15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle

Nuo įrašo paskelbimo birželio 21 d., juo pasidalinta per 80 kartų, įrašas daugiau nei 16 tūkst. kartų buvo peržiūrėtas socialinio tinklo naujienų sraute.

Pasiklydęs internetinis gandas

Teiginiai, esą dabartinio Jungtinių Valstijų prezidento IQ siekia 156, internetinėje erdvėje sutinkami nuo 2015 m., dar iki D.Trumpui ištariant prezidento priesaikos žodžius.

JAV faktų tikrintojai snopes.com apie tai rašė 2016 m. gruodį, kuomet socialiniuose tinkluose pradėta dalintis grafiku, kuriuo buvo siekiama įrodyti, esą D.Trumpas – protingiausias iš visų, kuriems teko užimti Ovalinio kabineto sostą.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas

Snopes.com atsekė, kad skaičius „156“ apibūdinant D.Trumpo intelektą pirmą kartą panaudotas tinklalapyje beforeitsnews.com 2015 m. rugpjūtį. Publikacija šiuo metu nebėra prieinama, tačiau dalį jos išsaugojo JAV faktų tikrintojai.

Pateikiamoje ištraukoje beforeitsnews.com pasirodžiusio teksto autorius teigė D.Trumpo IQ įvertinęs, remiantis dabartinio JAV vadovo brandos egzaminų rezultatais bei stojamuoju balu į Vartono verslo mokyklą, kurioje mokėsi D.Trumpas.

Tačiau snopes.com teigimu, atlikti tokių skaičiavimų beforeitsnews.com negalėjo, nes D.Trumpas į Vartono verslo mokyklą persikėlė iš kitos aukštosios mokyklos antraisiais studijų metais, o stojant į Vartono verslo mokyklą vėlesniais metais brandos egzaminų reikalavimai netaikomi.

Dar daugiau, net įvertinus viešai prieinamą informaciją ir išvedus stojančiųjų į Vartono verslo mokyklą IQ lygį, remiantis stojamaisiais balais, gaunamas įvertis tarp 145 ir 149, ne 156.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Vis dėlto snopes.com teigimu, nežinant D.Trumpo stojamųjų balų ir egzaminų rezultatų pateikti tikslių išvestinių duomenų nėra įmanoma.

2001 m. pasirodžiusioje D.Trumpo biografijoje teigiama, kad pirmojoje verslininko lankytoje aukštojoje mokykloje, Fordhamo universitete, būsimasis prezidentas neišsiskyrė akademiniais pasiekimais.

Praėjusiais metais snopes.com paneigė dar vieną mitą, neva D.Trumpo IQ įvertis siekia vos 73. Abiem atvejais konstatuojama, kad informacijos apie JAV prezidento IQ lygį tiesiog nėra.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius