Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 03

Finansines padėkas medikams dalija neskaičiuodami, kiek tai kainuos valstybei

Politikai žada priedais paskatinti medikus, dirbančius karantino metu arba tiesiogiai kovojančius su COVID-19 infekcija. Tačiau nei jie, nei institucijos negali tiksliai pasakyti, kiek tai kainuos valstybei.
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga lankėsi Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose
Ligoninė / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kovo 27-ąją pasirašė įsakymą, kuriuo karantino metu su COVID-19 kovojantiems sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams nurodė skirti 15 proc. darbo užmokesčio pastoviosios dalies priedus. Juos planuojama apmokėti Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

„Nurodytos išlaidos iš PSDF lėšų apmokamos tik toms asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, kuriose ataskaitinį mėnesį gydytas bent 1 pacientas, kuriam patvirtinta COVID-19 ligos diagnozė“, – įsakyme pridūrė A.Veryga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Kiek tai kainuos, ministras atsakyti negalėjo, tačiau išreiškė viltį, kad po Seimo sprendimų priedai medikams išaugs dar labiau.

„Yra priimti sprendimai dėl 15 proc. priemokų dirbantiems rizikingomis sąlygomis. Įstaigų vadovai tokius darbuotojus turi identifikuoti, jiems mokėti priedą ir vėliau pateikti tas išlaidas Valstybinei ligonių kasai apmokėti. Tai tokie sprendimai jau priimti.

Kokia tai suma būtų, sudėtinga dabar įvertinti.

Tikiuosi, kad rimtesni, didesni sprendimai, didesniu procentu, bus priimti Seime. Kokia tai suma būtų, sudėtinga dabar įvertinti. Aš manau, mes tikslesnį vaizdą pamatysim, kai iš gydymo įstaigų sulauksim prašymų apmokėti tą 15 proc., nes tai – pačių vadovų sprendimas, kiek darbuotojų dirba rizikingomis ir kenksmingomis sąlygomis“, – spaudos konferencijos metu trečiadienį kalbėjo jis.

Ne mažesnius nei 50 proc. pastoviosios darbo užmokesčio dalies arba mėnesinės algos dydžio priedus sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams, dirbantiems ypač pavojingų užkrečiamųjų ligų židiniuose, arba dirbantiems su pacientais, sergančiais ypač pavojingomis ligomis, planavo numatyti Seimas.

Iš pirmo karto to padaryti nepavyko – balsavimas žlugo. Valdantieji pataisas registravo dar kartą. Dabar medikams siūloma skirti ne mažesnius nei 60 proc. jų pastoviosios darbo užmokesčio dalies arba mėnesinės algos dydžio priedus.

Kiek tam reikės lėšų, parlamentarai nežino.

„Darbo užmokesčio didinimui reikės PSDF ir valstybės bei savivaldybių biudžetų lėšų, kurių tikslaus poreikio šiuo metu nustatyti neįmanoma“, – rašoma „valstiečių“ Astos Kubilienės ir Dariaus Kaminsko registruotame įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

To negali pasakyti ir atlyginimus medikams ketvirtadienį pažadėjęs didinti premjeras Saulius Skvernelis, nors tikina, kad „finansinio klausimo čia nėra“.

„Tai nėra su biudžetu susiję klausimai. Mes tikrai turime sukaupę pakankamą PSDF, kalbant apie atlyginimų padidinimą. Juo labiau kad turime ir kitų rezervų“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio aiškino jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

TAIP PAT SKAITYKITE: Premjeras: nutarėme didinti medikų atlyginimus

Dėl tikslių skaičių 15min kreipėsi į Finansų ministeriją. Ministerija pasiūlė kreiptis į kitą – Sveikatos apsaugos – ministeriją. Ši atsakymo nepateikė, tačiau atsakė Valstybinė ligonių kasa (VLK).

„Kol kas suma, kuri bus reikalinga medikų atlyginimų priedams mokėti, nėra suskaičiuota, – nurodė VLK Ekonomikos departamento direktorė Simona Adamkevičiūtė. – Jos įvardyti kol kas negali ir pačios gydymo įstaigos, nes mokėtinas sumas dar tik skaičiuoja pačios. Baigusios tą daryti, informaciją pateiks ligonių kasoms.

Tikėtina, kad tai bus balandžio viduryje ar dar vėliau, nes atlyginimus už kovo mėnesį visos gydymo įstaigos moka skirtingai: vienos iki balandžio 10 dienos, kitos – iki 15 dienos.“

Medikų atlyginimų priedams, pasak S.Adamkevičiūtės, planuojama naudoti PSDF rezervo lėšas: „Numatoma kompensuoti nuo karantino paskelbimo pradžios iki karantino galiojimo mėnesio pabaigos ne didesnius kaip 15 proc. pastoviosios darbo užmokesčio dalies priedus, paskirtus sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams, pavyzdžiui, gydytojams, slaugytojams, organizuojantiems ir teikiantiems asmens sveikatos priežiūros paslaugas pacientams, sergantiems COVID-19 liga.“

Seimas patvirtindamas 2020 metų PSDF biudžetą į rezervą atidėjo 200,8 mln. eurų, planuota, kad metų pabaigoje PSDF rezervas sudarys 570,382 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius