2020 05 26 /13:35

Plaučių ventiliavimo aparatų pirkimo byla: FNTT Vilniaus savivaldybėje surinko dokumentus, iškrėtė įmonę

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) antradienį atliko dokumentų poėmius Vilniaus miesto savivaldybėje dėl plaučių ventiliavimo aparatų pirkimo.Tuo tarpu pinigus iš savivaldybės gavusios, bet aparatų taip ir nepristačiusios UAB „Andrikus“ patalpose bei jos vadovų namuose atliktos kratos. Vilniaus meras Remigijus Šimašius teigia, jog vyksta normalus procesas, bendradarbiaujama su pareigūnais, o sutartį su bendrove pasirašęs savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis teigia, jog pareigūnai savivaldybėje atliko dokumentų poėmį. Pikantiškos skandalo detalės – „Andrikus“ vadovas yra žinomos dainininkės draugas, esą susijęs ir su garsiuoju „Jaguar“ vairuotojo užpuolimu greitkelyje.
Remigijus Šimašius, Povilas Poderskis
Remigijus Šimašius, Povilas Poderskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Andrikus“ vadovas Andrius Mickus jau kurį laiką minimas pramogų žiniasklaidoje, kaip dainininkės, grožio namų „Kristina“ vadovės Kristinos Ivanovos (Natalijos Bunkės sesers) draugas, rašo delfi.lt.

Simonos Taparauskaitės nuotr./Kristina Ivanova ir Andrius Mickus
Simonos Taparauskaitės nuotr./Kristina Ivanova ir Andrius Mickus

Be to, portalo šaltinių teigimu, A.Mickus gegužės viduryje dalyvavo garsiajame „Jaguar“ vairuotojo užpuolime ir apiplėšime, įvykdytame autostradoje Vilnius–Kaunas–Klaipėda, netoli Babtų, Kauno rajone.

A.Mickus įtariamas dalyvavęs garsiajame „Jaguar“ vairuotojo apiplėšime greitkelyje Vilnius–Kaunas–Klaipėda.

Kokia juoda katė galėjo perbėgti tarp „Andrikus“ vadovo ir užpultojo „Jaguar“ vairuotojo, delfi.lt nedetalizuoja.

Dokumentų poėmiai ir kratos

„Galiu patvirtinti, kad taip, tokie procesiniai veiksmai šiandien buvo atliekami, o platesnė informacija bus pateikta vėliau šiandien“, – BNS sakė FNTT atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas.

FNTT pranešė, jog Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Specialiųjų užduočių valdyba atliko tyrimo ir proceso veiksmus ikiteisminiame tyrime, kuris pradėtas dėl turto pasisavinimo, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, taip pat dėl Vilniaus savivaldybės administracijos atsakingų asmenų galimo piktnaudžiavimo ir turto iššvaistymo.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus faktinių duomenų, kad kovo pabaigoje savivaldybės administracija sudarė sandorį su sostinėje registruota bendrove dėl dešimties vienetų plaučių dirbtinio ventiliavimo aparatų pirkimo už 278 tūkstančių eurų. 15min anksčiau skelbė, kad už tokią sumą Vilniaus miesto savivaldybė plaučių ventiliavimo aparatų įsigijo iš UAB „Andrikus“. Šio pirkimo aplinkybes aiškinosi ir Specialiųjų tyrimų tarnyba.

Pasak FNTT pranešimo, perkamų plaučių ventiliavimo aparatų kaina ir tiekėjo pasirinkimas kelia pagrįstų abejonių sandorio teisėtumu, nes įmonės veikla nėra susijusi su medicinos sritimi. Be to, pagal sudarytą sandorį Vilniaus savivaldybės administracija bendrovei sumokėjo 100 procentų avansą. Tačiau aparatai sutartyje numatytais terminais pirkėjui nepristatyti. Vilniaus miesto savivaldybės administracija inicijavo sutarties nutraukimo vienašališkai procedūrą.

Bendrovė nemokėjo jokių mokesčių

Iš pirminių tyrimo duomenų matyti, kad bendrovė nuo šių metų sausio be piniginių įplaukų iš jau minėto sandorio, taip pat gavo pajamų ir iš kitų valstybinių bei savivaldybių įstaigų už parduodamas medicinines prekes, tačiau visų gautų pajamų už prekes ir paslaugas galėjo tinkamai neapskaityti, jų visų nėra deklaravusi Valstybinei mokesčių inspekcijai. Šiemet bendrovė nemokėjo jokių mokesčių, neteikė PVM deklaracijų, nors yra PVM mokėtoja, nepateikė dalies pirkimų ir pardavimų registrų į VMI sistemą.

Ikiteisminiam tyrimui reikšmingi dokumentai paimti atlikus poėmį Vilniaus miesto savivaldybės administracijoje (Konstitucijos pr. 3), taip pat atlikus kratas bendrovės veiklos patalpose, jos atsakingų asmenų gyvenamosiose vietose.

Šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai kol kas niekam nepareikšti. Tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūra.

Kas ta „Andrikus“?

Viešųjų pirkimų debiutantė UAB „Andrikus“ laimėjo Vilniaus miesto savivaldybės užsakymą dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatams įsigyti. Kovo 30 dieną pasirašyta 278,3 tūkst. eurų vertės sutartis, pagal kurią įsipareigota pristatyti 10 vienetų Kinijoje pagamintų plaučių ventiliavimo aparatų ICU S1100 – vieno aparato kaina 27,8 tūkst. eurų. Šiuos aparatus galima įsigyti Kinijos prekybos platformoje „Alibaba.com“, kur jų kaina svyruoja apie 5-10 tūkst. JAV dolerių.

A.Mickaus vadovaujamos UAB „Andrikus“ veiklos rūšis – elektros gamyba, įmonė turi vieną darbuotoją, rodo „Sodros“ duomenys. Šios įmonės savininkas – Marius Bugenis, rodo Registrų centrui pateikiama ataskaita.

Kaip rašo dienraštis „Lietuvos rytas“, pagal sutartį su Vilniaus savivaldybės administracijos vadovu Povilu Poderskiu dešimt plaučių ventiliavimo aparatų iš Kinijos buvo įsipareigojusi atgabenti iki balandžio 30 dienos. Bet vietoj aparatų atsiuntė laišką, kad savo įsipareigojimų įvykdyti negalės.

Nors Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nurodė, kad plaučių ventiliavimo aparatai ICU S1100 nėra tinkami, Vilniaus valdžia vis tiek nutarė jų įsigyti dešimt už 278,3 tūkst. eurų iš bendrovės „Andrikus“. Be to, tiekėjams iškart buvo sumokėtas ir 100 proc. užsakymo vertės avansas.

„Tai – mūsų teisė ir pareiga, o ne įmonės „Andrikus" sutikimo klausimas“, – dienraščiui tvirtino P.Poderskis, paklaustas, kaip sekasi derėtis su medicininės įrangos nepristačiusia bendrove siekiant susigrąžinti beveik 300 tūkst. eurų.

Administracijos direktorius svarstė, kad galbūt neprireiks kreiptis į teismą, galbūt „Andrikus“ pinigus sutiks grąžinti gražiuoju.

Įmonės „Andrikus“ atstovai, kaip rašo dienraštis, situacijos nekomentavo.

Plaučių ventiliavimo aparatų pirkime varžėsi trys įmonės, sutartys pasirašytos su visomis. Palyginimui UAB „SK Impex Service Center“ pasiūlė 15 aparato „CWH-3010“ modelių iš viso už 424,7 tūkst. eurų (vieneto kaina – 28,3 tūkst. eurų). O trečio dalyvio, „Hospitex Diagnostics Kaunas“, pasirašyta sutartis tebuvo 21,5 tūkst. eurų vertės – pagal ją bendrovė įsipareigojo pristatyti 2 vnt. „OTWO e700“ modelio nešiojamų aparatų, vieneto kaina – 10,7 tūkst. Eur.

R.Šimašius: vyksta normalus procesas

Antradienį Vilniaus meras Remigijus Šimašius savo paskyroje „Facebook“, komentuodamas FNTT pradėtą tyrimą, pareiškė, kad „vyksta normalus procesas, kai tiriama padaryta žala“.

„Kolegos šįryt informavo, kad Vilniaus savivaldybėje lankosi FNTT pareigūnai – paprašė dokumentų apie pandemijos įkarštyje iš vienos įmonės įsigytus DPV aparatus. Nors žiniasklaida nuspalvino ryškiomis spalvomis – „atliktos kratos“, tai, kas dabar vyksta, nė kiek nenustebino. Realiai tai yra bendradarbiavimas atliekant tyrimą dėl įmonės „Andrikus“, įmonė turi prisiimti atsakomybę už žalą. Suteikėme ir suteiksime visą informaciją, ko prašys tarnybos.

Primenu kontekstą. Per pandemijos pirmąsias savaites, kai masiškai trūko medikų apsaugos priemonių, ieškojome jų ir pirkome visais įmanomais būdais. Įmonė „Andrikus“ kreipėsi pati, ji buvo nukreipta į už pandemijos pirkimus atsakingus asmenis. Vienos sutarties sąlygų dėl dešimtiems DPV aparatų ji nesugebėjo įgyvendinti, todėl pati savivaldybė inicijavo sutarties nutraukimą. Deja, avansas jau buvo sumokėtas (tomis savaitėmis, jei pamenate, tai buvo įprasta tokiems pirkimams), ir įmonė nesiteikia jo grąžinti – tikiuosi, tai padės atlikti FNTT pareigūnai. Apie jokį savivaldybės darbuotojų piktnaudžiavimą net negali būti kalbos.

Pandemijos metu iš viso sudarėme virš 100 sutarčių – daug pasiūlymų atmetėme pirmajame etape, deja, vienas kitas netinkamas sugebėjo praslįsti. Nieko, ištaisysime šias klaidas ir judame toliau – tai tik pirmoji COVID-19 banga, nėra kada organizuoti raganų medžioklę, ruoškimės galimoms kitoms bangom“, – rašo meras.

P.Poderskis FNTT atstovui: rimtai?

Savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis savo paskyroje „Facebook“ teigia, jog FTT veiksmai savivaldybėje buvo ne kratos, o dokumentų poėmis.

„Tas jausmas, kai kelių dokumentų ir jau nutrauktų sutarčių nukopijavimas ir susitikimas su pareigūnais, padedančiais susigrąžinti pinigus iš nesąžiningų tiekėjų, yra skambiai pavadinamas krata. Aleksandras Zubriakovas, rimtai? O šiaip tai dėkui už klausimus ir skambučius, esu sveikas, gyvas, laisvas (imčiau atostogų, bet nėra kada ir nėra kur važiuoti), šiuo metu pirmininkauju VMS ekstremalių situacijų komisijai, dirbame toliau“, – rašė P.Poderskis.

15min primena, kad FNTT atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas, į kurį kreipėsi P.Poderskis, anksčiau buvo Vilniaus mero patarėjas viešiesiems ryšiams.

Ką anksčiau aiškino Vilniaus savivaldybė?

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, reaguodamas į abejones dėl apsaugos nuo COVID-19 priemonių pirkimo, praėjusią savaitę aiškino, kad „deja, daugelis labai greitai pamiršo kovo beprotybę, kai darbas virė kone karo sąlygomis“ – savivaldybė darė viską, kad medikus ir gydymo įstaigas pasiektų būtinosios priemonės. Meras tikino, kad su tiekėjais, nepristačiusiais prekių, sutartys nutrauktos, į miesto biudžetą turi grįžti 623 tūkst. eurų sumokėto avanso.

„Situacija su medikų aprūpinimu tuo metu buvo tragiška, nuolat gaudavome pagalbos prašymus ne tik iš Vilniaus gydymo įstaigų, bet ir iš kitų rajonų. Budriai vertinome gaunamus pasiūlymus, ne vieną teko atmesti dėl nepatikimumo, pernelyg didelės kainos, per ilgo pristatymo termino, su kai kuriais tenka nutraukti sutartis dėl jų neįvykdymo“, – tuomet sakė savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Anot savivaldybės vadovų, sutartis su dirbtinio plaučių ventiliavimo aparatų tiekėju UAB „Andrikus“, pastarajai pažeidus sutartyje nurodytus įrangos pristatymo terminus, nutraukta. Teigiama, kad viena įmonė avansu sumokėtą sumą jau grąžino, laukiama ir iš dviejų likusių. Nutraukus šias sutartis į miesto biudžetą grįš beveik 623 tūkst. eurų.

Didžiąją dalį viešųjų pirkimų savivaldybė vykdė neskelbiamų derybų būdu pagal Viešųjų pirkimų įstatyme nustatytą tvarką bei remdamasi priimtu pakeitimu, kuris buvo skirtas būtent sudaryti sąlygas perkančiosioms organizacijoms skubiai įsigyti reikiamas prekes kovai su COVID-19.

Sandorius tyrė ir Viešųjų pirkimų tarnyba

15min anksčiau skelbė, jog Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) tiria dešimt viešųjų pirkimų, skirtų įsigyti asmens apsaugos priemones ir įrangą kovoje su koronavirusu bei neatmeta, kad dėl kai kurių sutarčių gali tekti kreiptis į teisėsaugą.

Kaip BNS sakė laikinoji Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovė Jovita Petkuvienė, dėl įvairių priežasčių abejonių sukėlusių pirkimų vertė – apie 2,5 mln. eurų, keturis jų už beveik 1,9 mln. eurų vykdė Vilniaus miesto savivaldybė. Visais atvejais vertinti respiratorių ir veido kaukių įsigijimai, išskyrus sostinės savivaldybės pirktą dirbtinio plaučių ventiliavimo įrangą.

„Neatmetame to varianto, kad gali tekti perduoti duomenis ir teisėsaugai“, – tvirtino tarnybos vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius