Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 21

Frakcijų vadovai žada: iki Kalėdų turėsime generalinį prokurorą

Dauguma Seimo frakcijų seniūnų žada, kad trečiasis balsavimas dėl kandidato į generalinius prokurorus baigsis paskyrimu, ir iki Kalėdų Generalinė prokuratūra turės naują vadovą.
Evaldas Pašilis
Evaldas Pašilis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės į šias pareigas pasiūlytas Ukmergės apylinkės teismo teisėjas Evaldas Pašilis praėjusią savaitę prisistatė Seime, o antradienį numatytas balsavimas dėl Seimo pritarimo jo kandidatūrai. Su kandidatu susitikusių frakcijų vadovai vieningai žada paramą trečiam prezidentės pasirinktam kandidatui.

„Pritarsime, kandidatas labai inteligentiškas, labai žmogiškas, atsakingas, ir mes linkime jam sėkmės“, – BNS sakė didžiausios valdančiosios socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė. Ji taip pat tvirtino, jog balsavimas dėl trečiojo kandidato turėtų būti sėkmingas, nors ankstesnes dvi kandidatūras Seimas ir atmetė.

„Aš manau, kad tikrai (Seimas pritars), juolab, kad ir pačių teisėjų atsiliepimai yra, kad jis turi daryti karjerą, man atrodo, kad šitas kandidatas turėtų būti sėkmingai patvirtintas“, – sakė socialdemokratų frakcijos vadovė.

Socialdemokratų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius pirmadienį Vyriausybėje sakė, kad „yra sutarimas ir socialdemokratai 100 proc. balsuos už“ (pritarimą kandidatūrai).

Valdančioji Darbo partijos frakcija irgi jau susitiko su kandidatu, bet sprendimą dėl balsavimo žada antradienį. Visgi frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys savo susidaręs įspūdį, kad frakcijos nariai teigiamai vertina kandidatą.

„Iš frakcijos narių susidariau įspūdį, kad gerą nuomonę susidarė apie kandidatą. Sprendimą frakcija priims rytoj, bet galvoju, kad bus teigiamas. Tai yra žmogus, kuris yra pirmiausia žmogiškas, ir susitikdamas pasirodė visiškai gerai, antras dalykas, prezidentės atsakomybė yra už prokurorą, ir jei prezidentė siūlo trečią kartą, neleisti jai paskirti prokuroro būtų negražu iš mūsų pusės. Be to, šis kandidatas sukėlė mažiausiai diskusijų, bent jau mūsų frakcijoje“, – BNS sakė K.Daukšys.

Valdančioji „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija sprendimo dėl kandidatūros dar nėra priėmusi, su E.Pašiliu susitinka antradienį, BNS sakė frakcijos vadovas Petras Gražulis.

Seimo narių mišrios grupės vadovė, valstiečių ir žaliųjų atstovė Rima Baškienė sakė, kad balsuodami dėl kandidato grupės nariai spręs savarankiškai, bet tvirtino tikinti šio kandidato sėkme.

„Mums paliko ganėtinai pozityvų įspūdį jo būsimos veiklos pristatymas, ir žmogiškieji faktoriai , ir noras keisti situaciją, dalykiškumas, daug teigiamų aspektų galima paminėti. Jis į daugelį mūsų klausimų atsakė, manau, kad mišri Seimo narių grupė turi ganėtinai pozityvią nuomonę apie kandidatą. Aš manau, kad (balsavimas) turi būti sėkmingas, nes jokių priešpriešų, dėl kurių būtų galima sakyti, kad šis žmogus negalėtų dirbti, mes neįžvelgiame“, – BNS sakė R.Baškienė.

Taip pat grupės vadovė tvirtino, jog Generalinė prokuratūra ilgiau nebegali laukti nuolatinio vadovo.

„Generalinėje prokuratūroje turi prasidėti nuoseklus, sistemiškas darbas, ir matydami, kad reikia pradėti  veiktu, o ne laukti, kol dar kažkas bus pasiūlyta, manau, kad trečias kartas tikrai nemeluos“, – pabrėžė R.Baškienė.

Opozicinių frakcijų vadovai pabrėžė, kad jie parėmė tiek ankstesnius prezidentės teiktus kandidatus, tiek ir E.Pašilį.

„Mes matome profesionalų teisininką, turintį patirties, ir mes manome, kad prezidentė siūlydama tokį kandidatą įvertino visas aplinkybes“, – BNS sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Andrius Kubilius.

Prognozuodamas, kaip baigsis balsavimas Seime, A.Kubilius sakė galintis remtis tik savo frakcijos pozicija.

„Mes negalime vertinti (kitų), mes žinome savo nuotaikas, jos yra tos pačios, mes manome, kad prezidentė kandidatus siūlo atsakingai, o tai, kad neatsakingai elgiasi valdančios koalicijos partijos, tą matėme jau porą kartų. Mes jų požiūro negalime pakeisti ir galime tik patys savęs klausti, ko nori valdantieji, ypač socialdemokratai, kurie pavertė generalinę prokuratūrą savo ambicijų įkaite“, – sakė konservatorių seniūnas.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis BNS sakė, kad „šurmulio Seimo koridoriuose kur kas mažiau nei ankstesniuose svarstymuose, tai leidžia spėti, kad prieš pat Kalėdas mes turėsime naują generalinį prokurorą“.

„Mes nutarėme palaikyti kandidatą, mums imponuoja kandidato savybės, kad yra gerai orientuotas, žmogus, kuris turi tvirtą savo vertybių sistemą, pakankamai gerai išmano teisėsaugos problematiką, yra pakankamai ryžtingai nusiteikęs, ligšiolinėje karjeroje reputacijos pasme viskas tvarkoje. Man atrodo, jau ir taip yra praėjęs didelis laikas, kai Generalinė prokuratūra neturi vadovo, manau, kad šito pretendento galimybės sėkmingai vadovauti yra didelės“, – kalbėjo liberalų vadovas.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija su kandidatu susitiks antradienį, BNS sakė frakcijos vadovė Rita Tamašunienė.

Praėjusią savaitę prezidentės pasiūlytas kandidatas į Generalinės prokuratūros vadovus E.Pašilis  turi 15 metų teisėjo darbo patirtį, savo karjerą jis pradėjo 1999 metais Ukmergėje. 2007–2012 metais buvo šio teismo pirmininkas.

Kandidatas teisininko kvalifikaciją įgijo Lietuvos policijos akademijoje ir Vilniaus universitete, dirbo Ukmergės rajono policijos komisariate Ekonominių nusikaltimų tyrimo tarnybos jaunesniuoju inspektoriumi, taip pat Mokesčių policijos departamento Vilniaus apskrities skyriuje Kvotos ir operatyvinės veiklos tarnybos inspektoriumi.

Seimas jau yra atmetęs du valstybės vadovės kandidatus į generalinius prokurorus. Spalio mėnesio pradžioje parlamentarai nepritarė siūlymui generaline prokurore skirti Kaišiadorių apylinkės teismo pirmininkę Editą Dambrauskienę. Vasarą atmesta Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio kandidatūra. Nepaskyrus vadovo, laikinai prokuratūrai toliau vadovauja generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis.

Pagal Konstituciją, generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius