Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 07 19 /11:00

A.Bilotaitė: Lietuva dar nekontroliuoja situacijos pasienyje

Pasakyti, kad su išaugusiais nelegalios migracijos srautais susidurianti Lietuva kontroliuoja situaciją Baltarusijos pasienyje, negalime, teigia vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. Pirmadienį ji susitiko su Lietuvoje viešinčiu Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ vykdančiuoju direktoriumi Fabrice Leggeri. „Frontex“, pasak ministrės, į Lietuvą planuoja atsiųsti daugiau pareigūnų ir technikos.

„Liepos 10 dienos Lietuva paprašė iš „Frontex“ greitojo reagavimo pajėgų, tai yra 60 pareigūnų, 4 apklausas atliekančių komandų su vertėjais, 30 automobilių, 2 sraigtasparnių ir 2 termovizinių įrangų“, – pirmadienį per spaudos konferenciją vardijo ministrė.

Šiuo metu, jos žiniomis, Lietuvoje patruliuoja apie 20 „Frontex“ pareigūnų ir 14 automobilių.

„Tai yra labai aiški žinutė, kad Lietuva nėra viena“, – pažymėjo A.Bilotaitė.

Pasak ministrės, su „Frontex“ svarbu bendradarbiauti regioniniame lygmenyje kartu su Lenkija ir Latvija, taip pat – migrantų grąžinimo į jų kilmės šalis klausimu.

„Poreikiai ir galimybės bus identifikuoti „Frontex“ techninės delegacijos vizito metu, kuri planuojama liepos mėnesį“, – sakė ji.

„Mums svarbus ryžtingas veikimas, nes tai yra aiški žinia, kad mes veikiame ir esame pasiruošę duoti atsaką į hibridinę ataką, kuri vykdoma prieš Lietuvą“, – pridūrė ministrė.

Praėjusią savaitę ji dalyvavo neformaliame Europos Sąjungos Teisingumo ir vidaus reikalų tarybos posėdyje.

„Pakviečiau šalis nares suaktyvinti Sąjungos civilinės saugos mechanizmą, kad galėtumėm koordinuotai gauti pagalbą. Šiuo metu gavome pasiūlymus iš Lenkijos, Graikijos, Kroatijos, Švedijos, Suomijos, Estijos, Slovėnijos ir Austrijos“, – teigė A.Bilotaitė.

Į Lietuvą, pasak jos, atvyks migracijos ekspertų, vertėjų, šalis sulauks finansinės ES paramos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./A.Bilotaitės susitikimas su FRONTEX vykdomuoju direktoriumi F.Leggeri
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./A.Bilotaitės susitikimas su FRONTEX vykdomuoju direktoriumi F.Leggeri

„Praėjusią savaitę pasirašiau sutartį su Europos prieglobsčio paramos biuru ir liepos 26 dieną į Lietuvą turėtų atvykti pirmieji migracijos ekspertai ir vertėjai.

Taip pat buvau susitikusi su komisare Ylva Johansson. Komisarė pažadėjo 10–12 mln. eurų finansinės paramos iš Prieglobsčio migracijos ir integracijos fondo, kuris Lietuvą turėtų pasiekti dar rugpjūčio mėnesį“, – vardijo A.Bilotaitė.

Ji teigė, kad Lietuvoje planuoja apsilankyti Irako delegacija, atvyks Europolo atstovai.

Bus pradėta organizuoti techninė misija į Lietuvą.

„Buvau kreipusis į Europolą dėl pagalbos kovoja su neteisėtu žmonių gabenimu. <...> Atsakymas yra teigiamas, bus pradėta organizuoti techninė misija į Lietuvą“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė.

Nenumano, kaip keisis migracijos mastai

Lietuvoje viešėjęs F.Leggeri teigė, jog atvykdamas siekė pamatyti tikrąją situaciją pasienyje ir išsiaiškinti, kokios pagalbos reikia Lietuvai.

„Suprantame, kad šalis patiria nelegalios migracijos pasekmes. Savo ruožtu mes galime suteikti ekspertinę pagalbą migracijos bei migrantų grąžinimo klausimais. Esame čia tam, kad jums padėtume šioje nelengvoje situacijoje ir parodytume, kad solidarizuojamės su jumis“, – per spaudos konferenciją kalbėjo „Frontex“ vadovas.

Pastaruoju metu nelegaliai į Lietuvą atvykstančių užsieniečių srautai mažėja. A.Bilotaitė darė prielaidą, jog priemonės, kurių imamasi veikia, bet, anot jos, tai nereiškia, kad situacija kontroliuojama.

„Manau, kad tai susiję su mūsų aktyviais veiksmais, sustiprintais sienos pajėgumais, kariuomenės įsitraukimu ir „Frontex“ pareigūnų atvykimu. Manau, tai duoda rezultatą, bet prognozuoti ir pasakyti, kad jau mes kontroliuojame situaciją, tikrai negalėtumėm.

Juolab mes puikiai suprantame, kad A.Lukašenkos režimas tai naudoja kaip ginklą prieš Lietuvą. Prognozuoti, ką jis toliau planuoja daryti, kokiu intensyvumu, yra labai sudėtinga, todėl mes turime būti pasiruošę bet kokiems scenarijams, tą ir darome“, – kalbėjo ministrė.

Spaudos konferencija:

VIDEO: Lietuvai į pagalbą ateina „Frontex“: paramą pažadėjo ES, skirs 10-12 mln. eurų

Per šiuos metus neteisėtai Lietuvos–Baltarusijos sieną kirto 2 096 migrantai. Šis skaičius yra 26 kartus didesnis, nei buvo per visus 2020 metus.

Lietuvos pareigūnų vertinimu, padidėję migrantų srautai – organizuota Baltarusijos režimo hibridinė ataka, spaudimas ar karas prieš Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius