Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 08

G.Jaunius žada skųsti Etikos komisijos sprendimą

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Gediminas Jaunius teigia nesutinkantis su savivaldybės etikos sargų vertinimu, kad jis pažeidė Valstybės politikų elgesio kodekso nuostatas – pagarbos žmogui, valstybei ir pavyzdingo politiko elgesio principus. Šį sprendimą politikas žada skųsti Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK).
Gediminas Jaunius
Gediminas Jaunius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Nesutinku su Vilniaus Etikos ir procedūrų komisijos sprendimu ir su ten išdėstytais teiginiais, kuriuos vertinu kaip tendencingus ir nepagrįstus, todėl komisijos sprendimą ketinu skųsti VTEK“, – atsakyme 15min nurodė G.Jaunius.

Abejoja komisijos veikimo motyvais

Pasak jo, savivaldybės komisija – nekompetentinga, nuolat kabinėjasi.

„Deja, minėtos, Tomo Seikalio vadovaujamos, komisijos darbo kompetentingumo stoka jau turėjau progos asmeniškai įsitikinti.

Kad pastaroji komisija buvo netiksli savo pačios darbo procedūrose pripažino ir VTEK, panaikindama ankstesnį Vilniaus Tarybos etikos ir procedūrų komisijos sprendimą dėl neva mano siekio klaidinti visuomenę dėl įgyto išsilavinimo“, – dėstė savivaldybės tarybos narys.

„Turiu pagrindo manyti, kad nuolatinis kabinėjimasis prie mano asmens, gali kelti ir pagrįstų abejonių dėl komisijos veikimo motyvų etiškumo“, – pridūrė jis.

Svarstys galimybę siekti žiniasklaidos atsakomybės

Tiesa, Etikos komisijos sprendime G.Jaunius teigė įžvelgiantis ir pozityvių dalykų:

„Komisija patvirtino, kad kai kurių laidų nepagrįstai skleista neigiama informacija apie mano asmenį darė žalą ne tik man, bet ir Vilniaus miesto savivaldybei. Tai verčia iš naujo persvarstyti galimybę siekti atitinkamų redakcijų atsakomybės.“

Arno Strumilos / 15min nuotr./Gediminas Jaunius
Arno Strumilos / 15min nuotr./Gediminas Jaunius

G.Jaunius pabrėžė, jog policija prieš jį nepradėjo administracinės teisenos ir iš pradžių apie tai visuomenei paskleidė neteisingą informaciją.

„Primenu: policija, kaip teigia mano advokatams siųstuose rašytiniuose paaiškinimuose, nebuvo pradėjusi administracinės teisenos prieš mane. Policija pati labai skubėjo paskleisti neteisingą informaciją, kurią pati vėliau ir paneigė bei perdavė per mano advokatus atsiprašymą“, – tikino jis.

Neigia, kad naudojosi tarnybine padėtimi

Laisvės partijos atstovas G.Jaunius pažymėjo, jog partija nutraukė tyrimą dėl jo elgesio neradusi etikos pažeidimo.

„Esu įsitikinęs, kad jokios pareigos negali atimti ar riboti pilietinių teisių. Tai, kad 60 valandų per mėnesį skiriu tarybos nario pareigoms atlikti, nepanaikina mano teisės į asmeninį gyvenimą ir nevaržo mano laisvės elgtis pagal sąžinę, kaip aptariamu metu elgiausi“, – dėstė savivaldybės tarybos narys.

Esu įsitikinęs, kad jokios pareigos negali atimti ar riboti pilietinių teisių.

Jis nurodė kategoriškai neigiantis komisijos išsakytus teiginius, kad incidento metu naudojosi tarnybine padėti.

„Prisistačiau pareigūnų paklaustas. Pareigūnų nurodymams paklusau, nors vėliau buvo oficialiai pripažinta, kad buvau gabenamas į komisariatą nehigieniškoje ir galimai sveikatai pavojingoje patalpoje“, – dėstė G.Jaunius.

Buvo sulaikytas

Politikas pridūrė, kad toliau šį klausimą kuruos jo advokatai, kuriems jis „dėkingas už pagalbą ir skiriamą laiką, šioje jau kiek pakyrėjusioje temoje“.

Savivaldybės tarybos Etikos komisija prieš kurį laiką konstatavo, jog G.Jaunius pažeidė kai kurias Valstybės politikų elgesio kodekso nuostatas, kai įsitraukė į konfliktą su policijos pareigūnais.

Pastarieji politiko kaimynams surašinėjo administracinių nusižengimų protokolus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Policija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Policija

Konflikto metu G.Jaunius atsisakė pasitikrinti blaivumą, dėl ko buvo sulaikytas ir pristatytas į komisariatą.

Savivaldybės Etikos komisijos vertinimu, G.Jaunius demonstravo nepagarbą pareigūnams, naudojosi savo kaip politiko pareigomis ir siekė jiems daryti spaudimą, trukdė dirbti, bendravo imperatyviai ir nedėjo pastangų, kad išsklaidytų abejones dėl girtumo.

Žala reputacijai

Be to, komisijos vertinimu, prisistatydamas savivaldybės tarybos nariu, G.Jaunius pateko į interesų konfliktą, nes kaimynų klausimus ne darbo metu bandė spręsti kaip politikas.

G.Jauniaus sulaikymas buvo plačiai aptartas žiniasklaidoje, kas, pasak komisijos, pakenkė savivaldybės tarybos, kaip institucijos, ir visos savivaldos reputacijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius