Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 01

G.Kirkilas: paskelbus sankcijas kelionė į Baltarusiją greitu metu neįvyks

Lietuvai paskyrus sankcijas tam tikriems Minsko režimo atstovams, Seimo delegacijai greitu metu nuvykti į Baltarusiją greičiausiai nepavyks, sako Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas, „socialdarbietis“ Gediminas Kirkilas. O ir ten vykti, jei neišeis susitikti su, pavyzdžiui, Baltarusijos užsienio reikalų ministru Vladimiru Makejumi, pasak politiko, nėra ko.
Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seimo Užsienio reikalų komitetas į Baltarusiją nutarė siųsti devynis parlamentarus, įskaitant delegacijai vadovausiantį G.Kirkilą. Kelionės programa, pasak jo, jau derinama su Užsienio reikalų ministerija.

„Kol kas numatomi susitikimai su ten reziduojančiais Europos Sąjungos šalių ambasadoriais, yra susitikimai, aišku, su opozicija, bet kol kas nėra valdžios“, – 15min pasakojo jis.

O susitikti su Baltarusijos valdžios atstovais – esminis dalykas, teigė G.Kirkilas.

„Jei mes norim kažkam tarpininkaut, reikia turėt subjektą, kuriam reikėtų tarpininkauti. Be tokių susitikimų bent, pavyzdžiui, su užsienio reikalų ministru V.Makejumi, ypatingos prasmės vykti nėra“, – dėstė jis.

„Bet aš galvoju, kad dabar gal greitai to nepavyks padaryti, nes sankcijos paskelbtos ir panašiai“, – pridūrė G.Kirkilas.

Pirmadienį Lietuva paskelbė 30 Baltarusijos režimo atstovų sąrašą, kuriems dėl prezidento rinkimų klastojimo ir smurto prieš protestuotojus artimiausius penkerius metus uždrausta patekti į mūsų šalį. Sąraše – ilgametis Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka bei kiti režimo pareigūnai.

Leisti vykti į Baltarusiją, anot G.Kirkilo, dar turi ir Seimo valdyba, vertinsianti COVID-19 situaciją.

„Rytoj bus valdyba, turės patvirtint arba nepatvirtint. Iš principo čia turi priimti sprendimą, ar apskritai Seimo nariai bus leidžiami, nes, kaip žinote, per karantiną buvo priimtas sprendimas, kad Seimo nariai kol kas neišleidžiami į jokias komandiruotes“, – dėstė politikas.

„Tai pirmiausia rytoj – patvirtinimas, diplomatiniais kanalais programą derinam, jei tik bus galimybė – važiuosim“, – teigė G.Kirkilas.

Su LLRA-KŠS ir Z.Jedinskiu bendradarbiaus toliau

Praėjusią savaitę jis kartu su kitais valdančiųjų atstovais dalyvavo pasitarime ir apkalbėjo, kokios pozicijos dėl įvykių Baltarusijoje laikosi partneriai Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) bei jos narys, parlamentaras Zbignevas Jedinskis.

Pastarasis anksčiau teigė, jog protestus Baltarusijoje jėga malšinanti valdžia gina Konstituciją, o žmonės turi paklusti teisėtos valdžios reikalavimams.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Zbignevas Jedinskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Zbignevas Jedinskis

Interviu 15min Z.Jedinskis nekvestionavo Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatų, nurodė nesuprantantis, kodėl A.Lukašenkos negalime pripažinti legitimiu vadovu ir aiškino, jog Lietuva kišasi į kaimyninės valstybės vidaus reikalus.

Visgi panašu LLRS-KŠS įtikino koalicijos partnerius, jog partija remia oficialią Lietuvos poziciją įvykių Baltarusijoje klausimu. O auklėti atskirų politikų esą nėra ko.

„Mes kalbėjom apie tai, ar palaiko dabartinę Lietuvos užsienio politiką. Jų frakcija balsavo už rezoliuciją dėl Baltarusijos, pasakė, kad palaiko užsienio politiką. Kaip žinote, jų ministrė dalyvauja sankcijų taikyme – pasirašė sprendimą“, – LLRA-KŠS atstovų darbus vardijo G.Kirkilas.

„O dėl atskirų Seimo narių pasisakymų, tai žinot – koalicija nėra vaikų darželis, auklėjimai nelabai ką padeda. Visi čia turi įvairių Seimo narių su įvairiausiomis nuomonėmis, jų nesulaikysi“, – komentavo G.Kirkilas.

Klausiamas, ar su LLRA-KŠS koalicijos partneriai ir toliau bendradarbiaus ir asmeninė Z.Jedinskio pozicija nieko nekeičia, „socialdarbiečių“ lyderis atsakė teigiamai.

Jo pozicija neįtakoja valdžios sprendimų.

„Ką ji gali pakeisti. Jo pozicija neįtakoja valdžios sprendimų“, – sakė G.Kirkilas.

Visą interviu su Z.Jedinskiu, vesiančiu LLRA-KŠS sąrašą Seimo rinkimuose, skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius