-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 29

G.Landsbergis kolegą R.J.Dagį vadina patikinčiu „fake news“, bet iš frakcijos nemes

Konservatorius Rimantas Jonas Dagys vis suka iš frakcijos tiesiamo kelio. Iš pradžių jis teikė įstatymo projektą, kuriuo siūlyta fiziniu smurtu prieš vaiką laikyti tik tai, kas sukelia žymų skausmą. Antradienį, kai Seimo opozicija dėl įvestos „reikšmingos žalos“ sąvokos blokavo Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo projektą, politikas balsavo „už“. Tačiau pernai teigęs, kad dėl šio įstatymo dviejų nuomonių frakcijoje nebus, dabar Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių sąjungos (TS-LKD) frakcijos Seime seniūnas Gabrielius Landsbergis R.J.Dagio iš frakcijos šalinti nebegrasina.
Rimantas Jonas Dagys ir Gabrielius Landsbergis
Rimantas Jonas Dagys ir Gabrielius Landsbergis / 15min nuotr.

Antradienį priėmimo stadijoje balsuojant dėl Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo projekto, kuriuo siūlyta apibrėžti „reikšmingos žalos“ savoką, terminą, kiek laiko mažamečiai gali likti be suaugusiųjų priežiūros, vaikus ir tėvus leisti atskirti tik kraštutiniu atveju, pritrūko Seimo narių balsų. Pataisos neįsiteisėjo.

Įstatymo priimti nepavyko dėl to, kad opozicija balsavime nedalyvavo.

Tačiau ne visa. „Už“, be valdančiųjų ir dviejų Mišrios Seimo narių grupės narių, balsavo TS-LKD priklausantys Paulius Saudargas bei R.J.Dagys.

Pastarasis maištauja nebe pirmąjį kartą. Dar 2018-ųjų lapkritį jo kolegos atsiėmė parašus nuo įstatymo projekto, kuriuo siūlyta keisti smurto prieš vaikus sąvoką. Taip elgtis tuomet patarė partijos prezidiumas, tačiau R.J.Dagys savo parašo neatšaukė.

G.Landsbergis tuomet socialiniame tinkle „Facebook“, ragindamas kolegas parašus atšaukti, nurodė, kad to nepadarę, gali būti šalinami iš frakcijos.

„Nematau galimybės frakcijoje likti su skirtingomis nuomonėmis“, – lapkričio 26 dieną rašė jis.

G.Landsbergio komentaras po įrašu feisbuke.
G.Landsbergio komentaras po įrašu feisbuke.

Ar R.Dagiui dabar, kai jis vaiko teisių apsaugos klausimais ir vėl turi kitą nei frakcijos nuomonę, gresia partinės nuobaudos?

R.J.Dagys: esama tvarka netenkina nieko

Klausiamas, kokiais argumentais rėmėsi antradienį balsuodamas kitaip negu frakcija, politikas 15min teigė, kad pataisos įneš aiškumo, o „reikšmingos žalos“ sąvoka – naudos tėvams.

„Iš esmės, tai yra tėvams palanki formuluotė. Aiškiai apibrėžiama, kada gali būti paimamas vaikas. Laikomasi principo, kad nepaėmimas turi sukelti didesnę žalą negu paėmimas, todėl čia šitoje vietoje viskas yra tvarkoje.

Pataisos, kurios priimtos (Teisės ir teisėtvarkos komitete – 15min), – kompromisinės, sustiprino tėvų teises ir jų tikėjimą, kad valstybė nebus jų priešas. Teisės pasidarė žymiai aiškesnės“, – dėstė R.J.Dagys.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rimantas Jonas Dagys
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rimantas Jonas Dagys

Seimo narys kalbėjo, kad įstatymo projektą reikia priimti, nes esą nėra argumentų, kodėl reikėtų gyventi su esama tvarka.

„Kuri netenkina nieko. Mes dabar turime tokį pasirinkimą – arba priimam pataisas, arba paliekam galioti seną“, – aiškino konservatorius ir pridūrė, kad siūloma tvarka, jei įsiteisės, galbūt pareikalaus daugiau „kvalifikacijos iš įgyvendintojų, vaiko teisių apsaugoje dirbančių žmonių“.

Anot R.J.Dagio, TS-LKD frakcijos nariai dėl siūlomų pokyčių vaiko teisių apsaugos srityje antradienį galėjo balsuoti laisvai, o jis dėl kitokios savo pozicijos kritikos esą nesulaukė.

G.Landsbergis: Rimantas suklaidintas

„Rimantas yra suklaidintas, mano nuomone“, – 15min dėstė TS-LKD lyderis G.Landsbergis, o į klausimą, ar svarstoma šalinti R.J.Dagį iš frakcijos, atsakė „ne“.

„Jis skelbia, pavyzdžiui, kad Sorosas (JAV milijardierius George'as Sorosas – 15min) išleidžia milijardus eurų imigrantų propagandai. Akivaizdu, kad jis gauna informaciją, kuri vadinama „fake news“, ja patiki. Turbūt ne jis vienas toks Lietuvoje. Jis atstovauja tai žmonių grupei, kuri dažnai patiki apgaulingomis žiniomis“, – svarstė konservatorių lyderis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Politikas apgailestavo, kad partijos kolega pasiduoda „netinkamai įtakai“, kai kalbama apie vaiko teisių apsaugą.

Daugeliu kitų klausimų mes sutariam.

„Šitam kontekste gal liūdna, kad jis pasiduoda tokiai netinkamai įtakai. Bet kitais klausimais, daugeliu kitų klausimų mes sutariam“, – pabrėžė G.Landsbergis.

Pastaruoju metu TS-LKD frakcija tik pilnėja – neseniai prie jos prisijungė buvęs Seimo „valstietis“ Raimundas Martinėlis, iš pradžių „valstiečiams“, vėliau Mišriai Seimo narių grupei priklausęs Justas Džiugelis.

Šiuo metu opozicinė konservatorių frakcija Seime turi 33 narius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius