Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 28 /12:07

J.Džiugelio sprendimas jungtis prie konservatorių pradžiugino A.Maldeikienę

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad partija padarė klaidą kviesdama Justą Džiugelį dalyvauti Seimo rinkimuose ir priimdama į frakciją. Anksčiau jos nariu buvęs J.Džiugelis ketvirtadienį spaudos konferencijos Seime metu pranešė prisijungiantis prie Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos.
Justas Džiugelis ir Gabrielius Landsbergis
Justas Džiugelis ir Gabrielius Landsbergis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Informuoju, kad prisijungiu prie Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos“, – kalbėjo jis ir teigė, kad jungiasi prie didžiausios opozicinės frakcijos, prie bendraminčių.

Seimo narys pasakojo rudenį pasitraukęs iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos.

„Tai padariau protestuodamas prieš metodus, kuriais ji valdoma, bei į mane nukreipto asmeninio puolimo“, – dėstė J.Džiugelis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Justas Džiugelis ir Gabrielius Landsbergis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Justas Džiugelis ir Gabrielius Landsbergis

Jis teigė jau tada sulaukęs kvietimų jungtis prie kurios nors kitos valdančiosios ar opozicinės frakcijos, tačiau esą nutarė neskubėti priimti sprendimo ir dirbti Mišrioje Seimo narių grupėje.

„Džiaugiuosi, kad man pavyko pelnyti Mišrios Seimo narių grupės kolegų pasitikėjimą ir net sulaukiau siūlymo tapti šios grupės seniūno pavaduotoju“, – kalbėjo J.Džiugelis.

Parėmė I.Šimonytę

Bet visgi „matydamas Ramūno Karbauskio siekį sutelkti daugiau galios savo rankose, valstiečių kandidatu į prezidentus iškeliant Saulių Skvernelį“, jis teigė supratęs, kad negali likti valstybėje vykstančių procesų nuošalyje.

Jis prezidento rinkimų kovoje išreiškė paramą TS-LKD kandidatei Seimo narei Ingridai Šimonytei. Jos kampaniją J.Džiugelis yra parėmęs ir finansiškai.

Atnaujinau pokalbius su Gabrieliumi Landsbergiu.

„Apsisprendęs paremti Tėvynės sąjungos iškeltą kandidatę į prezidentus, atnaujinau pokalbius su Gabrieliumi Landsbergiu dėl galimo darbo jo vadovaujamoje frakcijoje“, – aiškino parlamentaras ir tikino, kad reikia vienytis pajėgas, „siekiant apginti demokratiją, konstitucines vertybes šalyje ir Seime“.

Anot J.Džiugelio, papildomu stimulu jungtis prie konservatorių buvo ir tai, kad trys opozicinės frakcijos sutarė „dėl glaudesnio bendradarbiavimo“ ir opozicijos lyderio.

„Tik veikdami vieningai galime sustabdyti valstiečių buldozerį Seime“, – sakė politikas.

TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis teigė manantis, kad Seime vyksta pokyčiai, o opozicijos vienijimasis esą galbūt reikšmingesnis nei atrodė iš pirmo žvilgsnio. Tai, anot jo, alternatyva jėgoms, prieš kurias opozicija kurį laiką bando kovoti.

„Aš manau, kad su Justu mes nuveiksime darbų“, – dėstė politikas ir tikino žinantis, kad ir anksčiau jo pradėti projektai sulaukdavo konservatorių palaikymo.

J.Džiugelis: tikėjausi, kad valdantieji atsikvošės

Klausiamas, ar etiška prisijungti prie didžiausių LVŽS konkurentų Seime, kai į Seimą pateko su LVŽS sąrašu, J.Džiugelis teigė, kad pirmiausia yra neetiška išsižadėti rinkiminės programos nuostatų.

„Kita vertus, gerbdamas savo rinkėjus, nepriiminėjau karštakošiško sprendimo, neperbėgau į jokią frakciją iš karto. Tikėjausi, kad valdantieji „valstiečiai“ atsikvošės“, – aiškino jis ir tvirtino dar kurį laikę mastęs, kad galėtų palaikyti jų darbus. Tačiau pokyčių, anot jo, LVŽS frakcijoje neįvyko.

„Kalbant apie etiką, man niekaip nėra priimtini vien iš paprasčiausios žmogiškosios pusės metodai, kuriais vadovaujasi Ramūnas Karbauskis, kaip jis elgiasi su savo frakcijos kolegomis, dabar jau buvusiais frakcijos kolegomis“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Esu pasiryžęs padėti bet kokiam žmogui, kuris bėgtų nuo tokios skriaudos.

Jo teigimu, galios rodymas nėra priimtinas.

„Esu pasiryžęs padėti bet kokiam žmogui, kuris bėgtų nuo tokios skriaudos, vien dėl to, kad tai yra žmogiška pagalba“, – kalbėjo konservatorių lyderis.

J.Džiugelio ideologija – Konstitucijoje

Teiraujantis, kokioms konservatoriškoms pažiūroms atstovauja, J.Džiugelis aiškino, kad jį su TS-LKD pirmiausia vienija Konstitucijoje išdėstytos nuostatos dėl žodžio laisvės, pagarbos žmogui.

Po pokyčių TS-LKD frakcijoje gali keisis ir Seimo komisijų bei komitetų sudėtis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Aušra Maldeikienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Aušra Maldeikienė

„Gero plaukiojimo, Justai“, – socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje J.Džiugeliui palinkėjo Mišriai Seimo narių grupei priklausanti Aušra Maldeikienė.

„Man malonu, kad šiandien Mišrią grupę paliko Justas Džiugelis, vienas tų politikų, kuris mane tiesiog sukrėtė savo gebėjimu visur intriguoti ir savo asmeninius interesus iškelti virš interesų tų, kuriems sakėsi einąs atstovauti“, – dėstė Seimo narė.

Ji tikino rėmusi J.Džiugelio pastangas padėti neįgaliesiems grįžti į atvirą darbo rinką ir užsidirbti, „o ne tarnauti socialinių įmonių ponams“.

A.Maldeikienė: J.Džiugeliui svarbiausia šmėžuoti ekranuose

„Deja, vėliau patyriau, kad būtent jo užkulisiniai „politiniai“ žaidimai sužlugdė labai rimtas daugelio prisijungusių ir mano kviestų ir prisijungusių mums padėti Seimo narių pastangas“, – apgailestavo A.Maldeikienė.

Parlamentarės manymu, J.Džiugelis yra politikas, „kuriam svarbiausia šmėžuoti televizijos ekranuose, susitikinėti su įtakingais žmonėmis ir pasirašinėti memorandumus, kurie niekada nevirs gyvenimu“.

Malonu, kad dabar tavęs nebebus mūsų grupės susitikimuose.

„Malonu, kad dabar tavęs nebebus mūsų grupės susitikimuose, kur šiaip jau ir nelabai lankeisi. Nebent tą porą kartų, kai norėjai dar kokio posto“, – kreipdamasi į J.Džiugelį rašė Seimo narė.

LVŽS pirmininkas R.Karbauskis J.Džiugelio sprendimą jungtis prie Seimo konservatorių teigė vertinantis kaip „natūralų sprendimą žmogaus, kurio vertybės sutampa su konservatorių“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Mes padarėm klaidą pakviesdami kolegą J.Džiugelį. Atitinkamai neįvertinome jo vertybinio požiūrio. Dabar jis baigęs savo kelionę politinę į konservatorių frakciją, matyt, kad daugiau frakcijų nekeis. Tikiuosi to. Tai atspindi, matyt, jo pasirinkimą, jo vertybes“, – žurnalistams Seime dėstė jis.

Politikas tvirtino, kad valdančiųjų darbo J.Džiugelio sprendimas nė kiek neapsunkins: „Mišrioj frakcijoj jis balsuodavo prieš mus, dėl to čia nieko nepakeis. Tiesiog jis dabar bus konservatorių frakcijos narys, balsuos taip pat, kaip balsavo prieš mėnesį, prieš du ar prieš tris.“

VIDEO: 2019-03-28 TS-LKD frakcijos spaudos konferencija dėl pokyčių frakcijoje

M.Puidokui nėra kelio atgal?

Komentuodamas kritiką, kad LVŽS nutolo nuo rinkiminių pažadų ir programos, R.Karbauskis ragino konkrečiai pasakyti, kokie tai atvejai.

„Tie Seimo nariai, kurie sako, kad mes kur nors nutolome, jie nieko neįvardija, kur mes kaip nors nutolome. Jie tiesiog turi savo išskaičiavimus, jie turi skaičiavimą, kas ateis po pusantrų metų, kada įvyks Seimo rinkimai, galvoja apie vietas sąrašuose ir aš nemanau, kad tas argumentas, kas tau kiek duos, galėtų būti pagrindinis. Bet kai kuriems Seimo nariams, matyt, tai tampa pagrindiniu argumentu“, – kalbėjo jis.

Kaip pavyzdį asmens, kuriam esą rūpi kas bus po pusantrų metų, R.Karbauskis pateikė iš LVŽS frakcijos neseniai pasitraukusį Mindaugą Puidoką.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mindaugas Puidokas

„Po pusantrų metų Valstiečių ir žaliųjų sąjungoje jo nelaukia niekas. Jo kelias irgi pas konservatorius gali baigtis“, – teigė R.Karbauskis.

Anksčiau Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis yra sakęs, kad prezidento posto siekiantis M.Puidokas galėtų grįžti į LVŽS frakciją.

Jis gali sugrįžti vėl į savo ankstesnę poziciją.

„Dėl Mindaugo Puidoko tai pasakysiu, kad jis buvo labai patriotiškas, ir aš tikiuosi, kad jis ir ateityje, po prezidentinių rinkimų laikotarpio, apsispręs ir sugrįš atgal, – vasarį „Žinių radijui“ teigė V.Pranckietis. – Supratęs, kad platesni vandenys ne jam, jis gali sugrįžti vėl į savo ankstesnę poziciją.“

Nuo Seimo kadencijos pradžios be J.Džiugelio LVŽS frakciją jau paliko Raimundas Martinėlis, Bronislovas Matelis, Dovilė Šakalienė, Povilas Urbšys, Naglis Puteikis. M.Puidokas buvo pašalintas. Frakcija trumpam buvo sumažėjusi ir Seimo narės mandato atsisakius Gretai Kildišienei, tačiau ją netrukus pakeitė Antanas Baura.

TS-LKD turės 33 narius

Šiuo metu J.Džiugelis priklauso Mišriai Seimo narių grupei. Anksčiau – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijai. Iš jos Seimo narys pasitraukė dėl išsiskyrusių jo ir frakcijos lyderio Ramūno Karbauskio požiūrių.

Nepartinis J.Džiugelis į Seimą buvo išrinktas pagal LVŽS sąrašą. Yra – Žmogaus teisių komiteto narys, Neįgaliųjų teisių komisijos pirmininko pavaduotojas.

Šios Seimo kadencijos metu jis vyko į dvi komandiruotes, Seimui teikė 32 įstatymų projektus.

Šiuo metu opozicinei TS-LKD frakcijai Seime priklauso 32 nariai, su J.Džiugeliu bus 33.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius