-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 12 03 /15:29

Politinių partijų vadovai nevienareikšmiškai vertina premjero sprendimą atleisti ministrus

Kartu su besitraukiančiais trims ministrais iš pareigų turi trauktis ir premjeras Saulius Skvernelis, pareiškė opozicinių konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis. Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) vadovas Gintautas Paluckas sako, kad pakeitus ministrus, sisteminės problemos nedings. Liberalų lyderis E.Gentvilas mano, kad premjeras keisdamas ministrus suverčia jiems visą kaltę dėl nesėkmingo reformų realizavimo. G.Kirkilas ir R.Žemaitaitis nebuvo nustebę dėl ministrų atleidimų, o V.Tomaševskis sprendimą vadina logišku.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pirmadienį premjeras S.Skvernelis pranešė keičiantis tris ministrus – kultūros, aplinkos bei švietimo ir mokslo.

„Premjeras pripažino, kad Vyriausybė – didelė, esminė dalis ministrų – nesusitvarkė su pareigomis. Tai man kyla esminis klausimas, ar apskritai neverta pripažinti, kad šita Vyriausybė in corpore nesusitvarkė ir, ar neverta premjerui tiesiog atsistatydinti pačiam – prisiimti atsakomybę už visas vykdančias ir vykdomas reformas“, – BNS sakė G.Landsbergis.

Pasak jo, Vyriausybę ištikusi rimta krizė, kritikos neatlaiko ir kitų sričių – sveikatos bei socialinės apsaugos ministrai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Aš manau, kad Vyriausybė yra gilioje krizėje, todėl, kad šalia tų trijų ministrų yra dar ir ministras Linas Kukuraitis, kuris, turbūt mažai kam kyla klausimų, kaip kokybiškai buvo įgyvendinta vaiko teisių pertvarka, šalia jo yra ministras Aurelijus Veryga su uždaromomis ligoninėmis regionuose. Aš manau, kad šita Vyriausybė jau savo atgyveno“, – BNS teigė G.Landsbergis.

G.Paluckas: problemų priežastis – ne ministrų pavardės

Ministrų keitimas atveria duris diskusijai ir galimam politinių partijų susitarimui, kuris mažintų visuomenėje kylančias socialines įtampas, sako LSDP G.Paluckas. Anot jo, labai gerai, kad susikompromitavę ir pasitikėjimą visuomenėję praradę ministrai keičiami. Teoriškai tai galėtų palengvinti ir susitarimą padaryti sklandesniu.

Savo poziciją jis pateikė pirmadienį žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Anot LSDP pirmininko, premjeras Saulius Skvernelis, pranešęs apie trijų ministrų keitimą, panašu, pripažįsta savo klaidas. Tačiau sisteminės problemos niekur nedings – pats Vyriausybės vadovas ir jo ministras yra atsakingi už „minimalios valstybės" projekto įgyvendinimą.

„Problemas premjeras mėgina suasmeninti. Kitaip tariant, galvoja, kad nuleidus kraują, žmonės pamirš, kad tai yra pačios Vyriausybės sukurtos problemos. Net ir pakeitus ministrus socialinės įtampos išliks, nes jų priežastis – ne ministrų „grožis", o Vyriausybės pastangos mažinti visuomenei reikalingų viešųjų paslaugų apimtį ir prieinamumą per klaidingas reformas“, – sako G.Paluckas.

E.Gentvilas: premjeras siekia išprovokuoti Vyriausybės griūtį

Keisdamas ministrus premjeras S.Skvernelis bando išprovokuoti savo atstatydinimą taip bandydamas pasitraukti į prezidento rinkimų kampaniją, teigia opozicinio Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

„Premjeras stiprina konfrontaciją su prezidente ir norėtų pakartoti savo salto, ką darė pasitraukdamas iš vidaus reikalų ministro posto ir užsitikrindamas sau tolesnes karjeros galimybes. Ar toks jo matymas pagrįstas, aš nesu tikras“, – BNS sakė liberalų lyderis.

Anot jo, S.Skverneliui norisi pasitraukti ir kaip reformatoriui, ir kaip aukai. Toks gali būti premjero kelias į rinkiminę kampaniją, anot E.Gentvilo, išprovokuojant „pasitikrinimą“ Seime.

„Už tai jis ir nekritikuoja Seime priimtų reformų, nes tada tektų pripažinti, kad viskas, kas buvo daroma, buvo nevykę, todėl jis tų klaidų nepripažins. Antras dalykas, jam norėtųsi atrodyt kaip aukai – koks nors prezidentės demaršas jam taip leistų pasijusti, (...) – gali būti ateita iki pasitikrinimo Seime, o jeigu ten negautų palaikymo, tada vaidinti auką būtų sudėtinga“, – teigė E.Gentvilas.

Liberalų lyderis mano, kad premjeras keisdamas ministrus suverčia jiems visą kaltę dėl nesėkmingo reformų realizavimo. Anot E.Gentvilo, kalbama ir apie urėdijų reformą, ir apie švietimo reformą bei kultūros ministrės neveiksnumą, tačiau klausimas dabar – ką darys prezidentė?

„Ar prezidentė skirs naujus ministrus, va taip, kokius nors pasiūlytus, ar prezidentė imsis septinto šitos Vyriausybės ministro atstatydinimo. Tarkime, neminėsiu pavardės, bet Lino Kukuraičio ir kokio nors kito galima pagalvot. Tokiu būdu šita Vyriausybė turėtų keistis iš esmės“, – BNS sakė E.Gentvilas.

R.Žemaitaitis: atšaukti ministrai vykdė reformas

Prie valdančiųjų nuo rudens prisišliejusių „tvarkiečių“ lyderis Remigijus Žemaitaitis sako, kad premjero Sauliaus Skvernelio sprendimas pakeisti tris ministrus nebuvo netikėtas.

Jis pabrėžia, kad visi trys ministrai bandė įgyvendinti struktūrines reformas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

„Matyt, niekada nebus jie populiarūs, ir pertvarkos įžiebia konfliktus“, – BNS teigė R.Žemaitaitis. Jo teigimu, premjero žingsnis nebuvo naujiena.

„Ne naujiena. Daugiau mažiau buvo apkalbėta, kad reikia nuimti visuomenėje ir valstybėje kylančias karštas emocijas. Tuo pagrindu tas sprendimas ir priimtas“, – tvirtino R.Žemaitaitis.

Pasak politiko, premjero sprendimas priimtas „norint nuraminti visuomenės tam tikrą dalį“, kuri bando abejoti Vyriausybės darbu, jos pajėgumu dirbti.

„Jeigu norima, kad valstybėje toliau būtų chaosas ir nestabilumas, galima toliau žaisti ir ministrus nuiminėti už bet kokią reformą. Reikia stabilumo. Kuo mažiau šūkavimų ir perversmų turi būti, nes nugriausti viską labai lengva, o pastatyti bus sunku“, – teigė „tvarkiečių“ lyderis.

G.Kirkilas: sprendimas nėra netikėtas

Valdančųjų koalicijos partnerių socialdarbiečių lyderis Gediminas Kirkilas sako, kad premjero Sauliaus Skvernelio sprendimas keisti tris ministrus turėjo bręsti „ne vieną dieną“.

„Visko būna. Kiekviena situacija diktuoja kitokius sprendimus. Premjeras pasirengė ryžtingai, manau. Šitie sprendimai ne vieną dieną brendo, aš manau“, – žurnalistams Vyriausybėje pirmadienį sakė G.Kirkilas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

G.Kirkilas tvirtino, kad toks premjero sprendimas jam nėra netikėtas: „Aš politikos ir tokių sprendimų esu matęs ir prie jų pripratęs“.

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas teigė, kad pavykus pasirinkti geras naujas kandidatūras į ministrų pareigas, tai galėtų sukurti naują postūmį reformų vykdymui.

Visgi jis nevertino premjero sprendimo atleisti būtent aplinkos ministrą Kęstutį Navicką, kultūros ministrę Lianą Ruokytę-Jonsson ir švietimo ministrę Jurgitą Petrauskienę.

„Premjeras mato, kaip dirba įvairūs jo (kabineto – BNS) nariai. Čia yra jo sprendimas“, – kalbėjo G.Kirkilas.

Visi trys ministrų portfeliai – švietimo ir mokslo, aplinkos bei kultūros, pagal koalicijos partnerių susitarimą priklauso Seime dominuojantiems „valstiečiams“.

V.Tomaševskis: sprendimas dėl ministrų atleidimo yra logiškas

Ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio sprendimas atleisti švietimo, aplinkos ir kultūros ministrus yra logiškas, teigia Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) lyderis europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis.

„Šiandieninis sprendimas ministro pirmininko yra logiškas, kadangi jau anksčiau reikėjo priimti panašius sprendimus“, – BNS pirmadienį sakė jis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Valdemaras Tomaševskis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis ir Valdemaras Tomaševskis

Pasak politiko, LLRA-KŠS netenkino situacija su mokytojų bei kultūros darbuotojų atlyginimais, taip pat nepakankama miškų kirtimų kontrolė.

V.Tomaševkis sakė, kad LLRA-KŠS kol kas nesvarsto galimybės jungtis prie valdančiosios koalicijos, nors pripažįsta, kad panašių siūlymų sulaukė ne kartą.

„Jeigu aiškės pasiūlymas bendros Vyriausybės formavimo, tai bus kitas formatas, tai bus naujovė. Mes esame atviri, bet, iš kitos pusės, turime neigiamos patirties darbo Vyriausybėje“, – kalbėjo LLRA-KŠS lyderis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius