-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 29

G.Landsbergis: Irako pareigūnai jau padėjo nustatyti dalies migrantų tapatybę

Ketvirtadienį užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis susitiko su Irako užsienio reikalų ministerijos Europos departamento direktoriumi, ambasadoriumi Abdulu Kareemu Toma Mehdi Kaabu, kurio vadovaujama delegacija lankosi Lietuvoje liepos 28–31 dienomis. Anot ministro, į Lietuvą atvykusi Irako pareigūnų delegacija jau padėjo nustatyti dalies migrantų tapatybę.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Pateikė labai daug informacijos iš nelegalių migrantų, jau padėjo nustatyti jų tapatybę. Norėčiau būti optimistiškas, nes tai vienas iš konkrečių pažadų, kurių sulaukėme Bagdade, tačiau kol nepradėsime grąžinti žmonių ar skrydžių skaičius nepradės mažėti, tol nepradėsime džiaugtis“, – teigė G.Landsbergis.

Anot ministro, jei Irako specialistų vizitas bus sėkmingas, suplanuotas ir Lietuvos specialistų vizitas į Iraką. Jie yra pasirengę supažindinti Irako teisėsaugą su iš migrantų liudijimų surinkta informacija.

„Jei toliau einame gera kryptimi, planuojamas vizitas ir į Irako kurdų sostinę Erbilį“, – feisbuke ketvirtadienio vakarą rašė G.Landsbegis.

Taip pat ministras vėl pakvietė Irako vyriausybę kuo skubiau nutraukti skrydžius į Minską ir atidaryti konsulinę specialiąją misiją Lietuvoje.

„Beveik kasdien kalbuosi su ES institucijų atstovais, kitų valstybių ministrais, kadangi šiandien jau žinome, ko reikia, tačiau daug ką padaryti turi padėti Europos Sąjunga. Tačiau kelias tas pats – nesvarbu, kiek mums siųs palapinių ar čiužinių, jei srautas nenukertamas – priemonių visada trūks. Nepasant to, kad ir palapinių, ir čiužinių reikia, ne tai yra ES migracijos politikos ašis.

„Išardyti ir grąžinti“

G.Landsbergis Užsienio reikalų ministerijos misiją įvardijo kaip „disrupt and return“ (liet. išardyti ir grąžinti). „Visos pastangos yra tam, kad kelias, kuriuo dabar atvežami migrantai, netaptų pigiausiu ir saugiausiu maršrutu į Europą. Didžioji dalis darbo skiriama Irakui“, – rašė ministras.

„Pagrindinis uždavinys, kurį perduodame ES institucijoms – turite padėti mums išardyti tinklą ir padėti grąžinti žmones – disrupt and return. Europa neturi efektyvios migracijos politikos, gal Lietuva bus ta smiltelė, kuri perlauš kupranugario kuprą ir galų gale susitarsime – ar ES saugo savo sienas ir ar geba atsilaikyti prieš hibridines atakas, ar tik apsirūpina palapinėmis. Paramos ir palaikymo sulaukiame tikrai labai daug, tačiau turime suprasti, kad kartu turi vykti ir paradigminė kaita“, – rašė G.Landsbergis.

Anot ministro, Europa turi dar daug nepanaudotų svertų įtikinti Iraką ir Turkiją išardyti migracijos srautą bei priversti Aliaksandrą Lukašenką persigalvoti.

URM nuotr./ Gabrielius Landsbergis susitiko su Abdulu Kareemu Toma Mehdi Kaabu
URM nuotr./ Gabrielius Landsbergis susitiko su Abdulu Kareemu Toma Mehdi Kaabu

„Esame pateikę galimų priemonių sąrašus kolegoms institucijose, turime ir tai, ką galėtume vadinti morkomis. Taip pat tai, ką lazdomis, jeigu pastangos būtų nepakankamos“, – rašė užsienio reikalų ministras.

G.Landsbergio teigimu, Baltarusijos režimui nusiųstas aiškus signalas – ES įves naujas sankcijas, jeigu srautas nesustos.

„Sidabrinės kulkos neturime, anei pigaus ir greito sprendimo, tačiau nuosekliai dirbame ir darome tai, kas, mano nuomone, yra būtina. Kada tiksliai suveiks dar didesnis diplomatinis spaudimas režimui, ar ES ir Lietuvos pastangos išardyti tinklą ir grąžinti neteisėtus migrantus namo, pasakyti dar anksti. Todėl tuo pat metu turime premjerės aiškų pažadą, kad Lietuva turės fizinę sieną su Baltarusija, su ar be ES pagalbos, mes ją pastatysime.

Išeisime iš šitos krizės stipresni, nes paprasčiausiai neturime kito kelio“, – feisbuke rašė G.Lansdbergis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius