-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 01 17 /20:43

G.Nausėda: Vakarų demokratijos neturi toleruoti A.Navalno arešto

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Vakarai negali toleruoti į Maskvą sekmadienį grįžusio Rusijos opozicijos politiko Aleksejaus Navalno arešto, kuris rodo, kad Kremlius sistemingai piktnaudžiauja žmogaus teisėmis.

„Tai drąsus žingsnis, kurio nekantriai laukia Rusijos visuomenė. Tikintis demokratija, žmogaus teisėmis ir laisve negali būti išgąsdintas. A.Navalno sugrįžimas bus lakmuso testu žmogaus teisių padėčiai Rusijoje“, – parašė G.Nausėda socialiniame tinkle „Twitter“.

„Pasibaisėtinas Rusijos opozicijos lyderio A. Navalno areštas jam tik ką sugrįžus namo yra tik dar vienas Kremliaus pastangų sistemingai piktnaudžiauti žmogaus teisėmis ir demokratinėmis laisvėmis įrodymas. Vakarų demokratijos to neturi toleruoti“, – parašė G.Nausėda socialiniame tinkle „Twitter“.

A.Navalnas sekmadienio vakarą grįžo į Maskvą iš Vokietijos. Oro uoste jį išsivedė teisėsaugos pareigūnai. Rusijos kalėjimų tarnyba pranešė, kad jis sulaikytas, nes pažeidė 2014 metais sukčiavimo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas.

VIDEO: Sulaikytas į Maskvą grįžęs A.Navalnas – lėktuvas netikėtai nusileido kitame oro uoste, kur Kremliaus kritiko laukė pareigūnai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas skrenda į Rusiją
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas skrenda į Rusiją

Kiek anksčiau sekmadienį, G.Nausėda sakė, kad Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno sugrįžimas į Maskvą yra drąsus žingsnis, kuris parodys žmogaus teisių padėtį Rusijoje.

„Tai drąsus žingsnis, kurio nekantriai laukia Rusijos visuomenė. Tikintis demokratija, žmogaus teisėmis ir laisve negali būti išgąsdintas. A.Navalno sugrįžimas bus lakmuso testu žmogaus teisių padėčiai Rusijoje“, – parašė G.Nausėda socialiniame tinkle „Twitter“.

44 metų Rusijos opozicijos lyderis sekmadienį vakare sugrįžta į Maskvą iš Vokietijos, kur buvo kelis mėnesius gydomas po mėginimo jį nunuodyti. A.Navalno teigimu, šis mėginimas buvo surengtas Rusijos prezidento Vladimiro Putino nurodymu. Politikas blogai pasijuto rugpjūtį skrydžio iš Sibiro į Maskvą metu, o vėliau buvo nuskraidintas medicininiu lėktuvu į Berlyną.

Vakarų ekspertai nustatė, kad jis buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Kremlius neigia kaip nors prisidėjęs prie šio išpuolio, o rusų tyrėjai tvirtina, kad nėra jokio pagrindo inicijuoti tyrimą.

Rusijos kalėjimų tarnyba (FSIN) dabar sako, kad atvykusiam į Maskvą A.Navalnui gali grėsti kalėjimas už tai, kad jis pažeidė 2014 metais sukčiavimo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas. Prokurorai taip pat gali iškelti su korupcija kovojančiam aktyvistui baudžiamąją bylą dėl įtarimų, kad jis neteisėtai pasisavino beveik 4 mln. dolerių, paaukotų jo organizacijoms.

Jau maždaug dešimtmetį Rusijos protesto judėjimo veidu laikomas A.Navalnas išgarsėjo kaip kovos su korupcija tinklaraštininkas ir antivyriausybinių mitingų organizatorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius