-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 17 /2021 01 18

Į Maskvą sugrįžusį A.Navalną sulaikė pareigūnai: „Amnesty International“ jį pripažino politiniu kaliniu

Maskvos Vnukovo oro uoste iš Vokietijos grįžtančio Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno laukė minios žmonių, bet lėktuvas sekmadienį vakare nusileido kitame – Šeremetjevo – oro uoste. Čia politiką pasitiko pareigūnai ir sulaikė. Federalinė bausmių vykdymo tarnyba pranešė, jog A.Navalnas „liks sulaikytas iki teismo sprendimo“.

„Piliečio A.Navalno sulaikymas buvo vykdomas vadovaujantis FSIN Maskvos viršininko 2020 metų gruodžio 29 dienos įsaku, pagal kurį anksčiau teistasis buvo įtrauktas į ieškomų asmenų sąrašą už sistemingus bandomojo laikotarpio sąlygų pažeidimus“, – teigiama pranešime.

Dar prieš skrydį Rusijos teisėsauga perspėjo, jog A.Navalnui už anksčiau skirtos lygtinės bausmės sąlygų pažeidimą gresia areštas.

Po to, kai į Rusiją sugrįžusį A.Navalną išsivedė pareigūnai, žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pareikalavo jį paleisti ir įvardijo politiniu kaliniu.

„Aleksejui Navalnui buvo atimta laisvė už jo taikų politinį aktyvizmą ir naudojimąsi žodžio laisve. „Amnesty International“ vertina jį kaip politinį kalinį ir reikalauja nedelsiant išlaisvinti“, – rašoma organizacijos svetainėje.

Čia „Amnesty International“ dar kartą kreipėsi į Rusijos valdžią, kad ši inicijuotų teisėsaugos tyrimą dėl A.Navalno apnuodijimo, ir užtikrintų, kad už tai atsakingi sulauktų teisingo teismo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./A.Navalnas kontrolės punkte
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./A.Navalnas kontrolės punkte

„Rusijos valdžia turi nutraukti bauginimo ir politinio persekiojimo kampaniją prieš jos kritikus, įskaitant A.Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo narius ir rėmėjus“, – teigė „Amnesty International“.

VIDEO: A.Navalno teismas įvyko tiesiog policijos nuovadoje – advokatams dokumentai pateikti paskutinę minutę, žurnalistai liko už durų

Rusijos valdžia artimiausias kelias dienas akylai stebės, ar A.Navalno sulaikymas įžiebs didelius protestus, rašo „Reuters“.

Tatjana Stanovaja, politinės analizės „R.Politik“ vadovė, sakė, kad A.Navalno suėmimas parodė, kad Kremliaus griežto kurso šalininkai dominuoja.

„A.Navalnas, iš smulkaus chuligano tapo jų priešu, kurį jie turi pažeminti, sutriuškinti ir nubausti“, – rašė T.Stanovaja „Telegram“ programėlėje.

Lėktuvas pasuko į kitą oro uostą

Vokietijoje penkis mėnesius praleidęs A.Navalnas sekmadienio popietę įsėdo į lėktuvą, kuris 19.20 val. vietos laiku (18 val. 20 min. Lietuvos laiku) turėjo nusileisti Maskvos Vnukovo oro uoste, rašė portalas „Deutsche Welle“.

VIDEO: Sulaikytas į Maskvą grįžęs A.Navalnas – lėktuvas netikėtai nusileido kitame oro uoste, kur Kremliaus kritiko laukė pareigūnai

Skrydį organizavo Rusijos oro linijos „Pobeda“, kurių savininkė – valstybės valdoma bendrovė „Aeroflot“.

Lėktuvas vėlavo, apsuko ratą tolėliau Maskvos ir galiausiai nuskrido į Šeremetjevo oro uostą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas skrenda į Rusiją
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas skrenda į Rusiją

„Nusileidome Šeremetjevo oro uoste. Iki šiol buvo sunku patikėti, kad jie taip bijo. Tai – patvirtinimas“, – tviteryje rašė A.Navalno atstovė spaudai Kira Jarmaš.

Pats A.Navalnas oro uoste sakė, jog baudžiamoji byla prieš jį – sufabrikuota.

„Dabar keliausiu namo, nes esu teisus, visos baudžiamosios bylos yra sufabrikuotos. Ne tik tiesa mano pusėje, bet ir teismas. Aš nieko nebijau ir jus raginu nieko nebijoti“, – kalbėjo politikas.

Tai, kad lėktuvas buvo nukreiptas į kitą oro uostą, o jo rėmėjai – sulaikyti, pasak opozicionieriaus, atskleidžia, kas „iš tikrųjų vyksta Rusijoje“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas grįžo į Maskvą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas grįžo į Maskvą

Šeremetjevo oro uoste politikas nuėjo iki pasų kontrolės, kur jo laukė policininkai.

Išvestas taikiai

Po kelias minutes vykusio pasikalbėjimo su pareigūnais, kurių vadovas bandė provokuoti A.Navalną nepaklusti, tačiau perspėjo apie galimą jėgos panaudojimą prieš jį, apsauginės kaukės nedėvintis A.Navalnas atsisveikino su sutuoktine ir buvo taikiai išvestas.

Jo advokatei nebuvo leista eiti kartu.

„Aleksejų pasienio kontrolės punkte išsivedė pareigūnai. Nepaaiškinę priežasties. Advokatei neleido eiti su juo, nes ji prieš sekundę kirto sieną“, – teigė A.Navalno atstovė spaudai.

„Ekho Moskvy“ vyriausiasis redaktorius Aleksejus Venediktovas teigė, jog A.Navalnas dabar – „laisvojoje zonoje“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas sugrįžo į Maskvą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas sugrįžo į Maskvą

„A.Navalno pase štampas nebuvo uždėtas, jį išvedė į laisvąją zoną – jis sienos formaliai nekirto. Jo statusas dabar kaip [Edwardo] Snowdeno.

Lėktuvo nukreipimo operacijai buvo ruošiamasi iš anksto, nes atskyrimas nuo advokatės buvo atliktas itin gudriai“, – komentavo jis.

Politiko sutuoktinė oro uostą paliko be A.Navalno. Jai išeinant, žmonės skandavo „Julija“.

Prieš sėsdama į automobilį, J.Navalna pakartojo savo vyro žodžius, kad jis nieko nebijo.

„Aš irgi nebijau ir raginu jus nebijoti. Ir ačiū jums už palaikymą“, – dėkojo ji.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Julija Navalna oro uoste
AFP/„Scanpix“ nuotr./Julija Navalna oro uoste

Dešimtys reporterių, A.Navalno rėmėjų Šeremetjevo oro uoste skandavo „šaunuoliai“.

Džiaugėsi grįžtantis namo

A.Navalno šalininkai, žurnalistai jį lydėjo ir skrydžio metu lėktuve.

Kremliaus kritikui A.Navalnui atvykus į Rusiją gresia areštas, tačiau politikas su juo skrendantiems reporteriams pareiškė esąs „nekaltas žmogus“.

Įlipęs į lėktuvą opozicionierius teigė, jog kelionė į Rusiją – geriausias įvykis, nutikęs per penkis mėnesius.

Aš jaučiuosi puikiai. Pagaliau grįžtu į savo gimtąjį miestą.

„Aš jaučiuosi puikiai. Pagaliau grįžtu į savo gimtąjį miestą“, – žurnalistams prieš skrydį lėktuve komentavo A.Navalnas, kurį cituoja naujienų agentūra „Reuters“.

Jis savo feisbuko paskyroje pasidalijo trumpu vaizdo įrašu iš lėktuvo. Čia jo sutuoktinė Julija sako: „Berniuk, atnešk degtinės, namo skrendam.“

Tai – citata iš rusiško filmo „Brolis“.

Lėktuvas, kuriuo keliavo A.Navalnas, skrido ir virš Lietuvos.

flightradar24.com inf./Lėktuvas, kuriame – A.Navalnas, virš Lietuvos
flightradar24.com inf./Lėktuvas, kuriame – A.Navalnas, virš Lietuvos

A.Navalno laukė milžiniška minia žmonių

Minia žmonių A.Navalno laukė Maskvos Vnukovo oro uoste.

A.Navalno pasitikimas oro uoste yra geriausias įrodymas, kaip jo bijoma, tviteryje teigė analitikas iš Maskvos „Carnegie“ centro Andrejus Kalesnikovas.

„Jie patys išpučia A.Navalno svarbą, paversdami jį akademiku Sacharovu. Tai paneigia ironišką Putino klausimą kam jo reikia“, – rašė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vnukovo oro uoste
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vnukovo oro uoste

Kai lėktuvas nuskrido į Šeremetjevo oro uostą, piliečiai iš Vnukovo oro uosto panoro važiuoti į jį, bet policija, „Dožd“ reporterio teigimu, bandė to neleisti.

Vnukovo oro uoste susirinko didelės pareigūnų pajėgos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vnukovo oro uoste
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vnukovo oro uoste

Keturis A.Navalno laukiančius rėmėjus Rusijos policija sulaikė. Apie tai pranešė vienas iš opozicionieriaus sąjungininkų.

Susirėmimų su policija buvo ir daugiau. Vėliau „Reuters“ pranešė, kad, pagal stebėsenos grupės OVD-Info duomenis, Maskvoje buvo sulaikyti 53 žmonės, dar 5 Sankt Peterburge.

A.Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo vadovas Ivanas Ždanovas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad viena iš sulaikytųjų yra artima Kremliaus kritiko bendražygė Liubov Sobol.

Vietos žurnalistų nufilmuotoje medžiagoje matyti, kaip policija išveda ją ir kitus.

Tiesioginė transliacija apie įvykius rusų kalba:

VIDEO: Rusijos opozicinės TV stoties „Dožd“ transliacija

44 metų opozicijos lyderis į Maskvą sugrįžo iš Vokietijos, kur buvo penkis mėnesius gydomas po mėginimo jį nunuodyti.

A.Navalno teigimu, šis mėginimas buvo surengtas Rusijos prezidento Vladimiro Putino nurodymu.

Sulaukė palaikymo

Savo pasipiktinimą A.Navalno suėmimu išreiškė Lietuvos politikai.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, Baltijos valstybių vardu, pareiškė, jog politikas turi būti paleistas. Jei ne, pasak jo, reikia svarstyti atsakomąsias Europos Sąjungos (ES) sankcijas.

Savo pasipiktinimą išreiškė ir Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė bei Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda sakė, kad Vakarai negali toleruoti į Maskvą sekmadienį grįžusio Rusijos opozicijos politiko Aleksejaus Navalno arešto, kuris rodo, kad Kremlius sistemingai piktnaudžiauja žmogaus teisėmis

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis sekmadienį pasmerkė Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno sulaikymą kaip „nepriimtiną“ ir paragino Rusijos institucijas nedelsiant jį paleisti.

„Aleksejaus Navalno sulaikymas atvykus į Maskvą yra nepriimtinas. Raginu Rusijos institucijas nedelsiant jį paleisti“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Ch.Michelis.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis taip pat paragino paleisti opozicionierių.

„Rusijos institucijos privalo gerbti Aleksejaus Navalno teises ir nedelsiant jį paleisti. Teismų sistemos politizavimas yra nepriimtinas“,– tviteryje parašė J.Borrellis.

JAV išrinktojo prezidento Joe Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas sekmadienį paragino Rusiją nedelsiant paleisti Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną, kuris buvo sulaikytas Maskvos Šeremetjevo tarptautiniame oro uoste, kai grįžo iš Vokietijos, kur kelis mėnesius buvo gydomas po mėginimo jį nunuodyti.

„Ponas Navalnas turi būti nedelsiant paleistas, o kaltininkai, atsakingi už pasipiktinimą keliantį pasikėsinimą į jo gyvybę, turi būti patraukti atsakomybėn“, – tviteryje parašė J.Sullivanas.

„Kremliaus išpuoliai prieš poną Navalną nėra tik žmogaus teisių pažeidimas, bet ir Rusijos žmonių, siekiančių būti išgirstais, įžeidimas“, – pridūrė J.Bideno patarėjas.

A.Navalno suėmimą pasmerkė ir Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

„Aleksejaus Navalno sulaikymas Maskvos oro uoste yra pavojingas žingsnis iš rusų atimant politines alternatyvas. Baltarusija matė tokio elgesio su politiniais oponentais pasekmes. Tai neatitinka Rusijos žmonių ir šalies interesų“

A.Navalno bylos medžiagoje pasigedo „esmės“

Sekmadienį Rusijos užsienio reikalų atstovė Marija Zacharova pranešė, jog Maskva gavo A.Navalno apnuodijimo bylos medžiagą, bet joje esą stinga esminių atsakymų.

„Mačiau antraščių, kad Vokietija atsakė į visus Rusijos klausimus, paskambino mūsų ekspertams, atsakingiems už šią sritį. Jie sako: na, žinoma, gavome atsakymą iš Vokietijos atstovų, bet problema ta, kad, kaip visuomet, jame nebuvo jokios esmės, kalbant apie užduodamus klausimus.

Taip pat minimas kliento nesutikimas išsamiai komentuoti šį klausimą. Klasika“, – televizijai „Rossija 1“ komentavo M.Zacharova.

TASS nuotr./Marija Zacharova
TASS nuotr./Marija Zacharova

Berlynas šeštadienį informavo, kad vokiečių pareigūnai perdavė Rusijai pokalbių su Kremliaus kritiku A.Navalnu medžiagą, atsakydama į Maskvos prašymą suteikti teisinę pagalbą jai atliekant tyrimą dėl šio opozicionieriaus apnuodijimo.

Rusijos opozicionierius blogai pasijuto rugpjūtį skrydžio iš Sibiro į Maskvą metu, o vėliau buvo nuskraidintas medicininiu lėktuvu į Berlyną.

Vakarų ekspertai nustatė, kad jis buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas

Kremlius neigia kaip nors prisidėjęs prie šio išpuolio, o rusų tyrėjai tvirtina, kad nėra jokio pagrindo inicijuoti tyrimą.

Berlynas šeštadienį pranešė atsakęs į Maskvos prašymą suteikti teisinę pagalbą ir perdavęs Rusijai vokiečių policijos pokalbių su A.Navalnu stenogramas.

Grasino sulaikyti

Rusijos kalėjimų tarnyba (FSIN) dabar sako, kad atvykusiam į Maskvą A.Navalnui gali grėsti kalėjimas už tai, kad jis pažeidė 2014 metais sukčiavimo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas.

FSIN pareiškė, kad „privalo“ sulaikyti opozicionierių.

Prokurorai taip pat gali iškelti su korupcija kovojančiam aktyvistui baudžiamąją bylą dėl įtarimų, kad jis neteisėtai pasisavino beveik 4 mln. dolerių, paaukotų jo organizacijoms.

A.Navalnas ir jo bendražygiai laiko šiuos žingsnius bandymais užkirsti kelią politiko sugrįžimui. Jie paragino savo šalininkus pasitikti opozicijos lyderį Maskvos Vnukovo oro uoste, kur jis turėtų atskirsti sekmadienio vakarą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas

Daugiau nei 2 000 socialinio tinklo „Facebook“ vartotojų nurodė ketinantys dalyvauti.

A.Navalnui nepritariančios grupės taip pat pareiškė planuojančios atvykti į oro uostą, o nacionalistų judėjimas pažadėjo pasitikdamas opozicionierių aplieti jį briliantine žaluma.

Kremliaus kritikas ir anksčiau buvo aplietas šiuo preparatu, kurio spalva nenusiplauna kelias dienas.

Jau maždaug dešimtmetį Rusijos protesto judėjimo veidu laikomas A.Navalnas išgarsėjo kaip kovos su korupcija tinklaraštininkas ir antivyriausybinių mitingų organizatorius.

Ragino nesibūriuoti oro uoste

A.Navalno komanda interneto platformoje „YouTube“ skelbia tyrimus apie Rusijos politinio elito įgytus turtus. Kai kurie šių reportažų peržiūrimi milijonus kartų.

Maskvos prokurorai penktadienį perspėjo nedalyvauti Vnukovo oro uoste organizuojamame „viešame renginyje“, pabrėždami, kad jis nėra sankcionuotas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas

Oro uosto administracija pareiškė žiniasklaidai dėl koronaviruso pavojaus neįsileisianti reporterių.

Nė viename iš abiejų pareiškimų A.Navalnas tiesiogiai neminimas – tai įprasta praktika Rusijos valdžiai ir prokremliškai žiniasklaidai, kurios opozicijos lyderį vadina „Berlyno pacientu“ ir kitais eufemizmais.

Valstybės kontroliuojama televizija, svarbiausias daugelio rusų naujienų šaltinis, ignoruoja A.Navalną ar neigiamai nušviečia su juo susijusius įvykius, todėl sunku pasakyti, kiek eilinių piliečių iš tikrųjų palaiko opozicijos lyderį.

Remiantis nepriklausomos sociologinių tyrimų bendrovės „Levada Centr“ pernai paskelbta apklausa, tik 20 proc. respondentų pritaria A.Navalno veiksmams, o 50 proc. – nepritaria.

Šis opozicionierius niekada nėra ėjęs renkamo pareigūno pareigų. Per 2013 metais įvykusius Maskvos mero rinkimus jis užėmė antrą vietą, tačiau per 2018 metų prezidento rinkimus jam buvo neleista mesti iššūkio V.Putinui.

Jo bendražygiams taip pat dažnai draudžiama balotiruotis rinkimuose.

Kremlius turės pasirinkti

2019 metais keliems A.Navalno sąjungininkams buvo neleista kandidatuoti į Maskvos miesto tarybą. Tas žingsnis išprovokavo sostinėje kelias savaites trukusius masinius protestus.

Artėjant rugsėjį paskirtiems Dūmos – parlamento žemųjų rūmų – rinkimams, protesto nuotaikos šalies opozicijos gretose būtų nepalankios valdančiajai partijai „Vieningoji Rusija“.

Anot stebėtojų, Kremlius sekmadienį turės pasirinkti: leisti A.Navalnui laisvai veikti ir rizikuoti pademonstruoti silpnumą, arba suimti jį šimtų žmonių ir kamerų akivaizdoje, sukeliant opozicijos pasipiktinimą.

„Jaučiu, kad Kremlius pavargo nuo šių žaidimų, – naujienų agentūrai AFP sakė analitikė Tatjana Stanovaja. – Konfrontacija su Navalniu užsitęsė.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius