-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 12 01

G.Nausėda garsiojo A.Dulkio plano nematė: aplanko su dokumentu neparodė ir nepaliko

Prezidentūros atstovų teigimu, šalies vadovas Gitanas Nausėda, prieš metus susitikęs su tuomet dar kandidatu į sveikatos apsaugos ministrus Arūnu Dulkiu, nematė 130 punktų pandemijos suvaldymo strategijos. Todėl prezidentūra esą negali atsakyti, ar per šiuos metus viskas vyko pagal iš anksto parengtą planą, ar spontaniškai.
Prezidentas susitinko su kandidatu į sveikatos apsaugos ministrus Arūnu Dulkiu
Prezidentas susitiko su kandidatu į sveikatos apsaugos ministrus A.Dulkiu / LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr.

Praėjusių metų lapkričio pabaigoje susitikęs su prezidentu Gitanu Nausėda A.Dulkys sakė, kad šalies vadovui pristatė pandemijos suvaldymo planą.

Tuomet A.Dulkys tikino prezidentui pristatęs planą, kaip suvaldyti koronaviruso pandemiją. Taip pat buvo aptarta sveikatos apsaugos sistema „iš paukščio skrydžio“ ir jos ilgalaikiai tikslai, pristatyta A.Dulkio galima būsima komanda.

„(Pandemijos suvaldymo) planas gana ilgas, virš 130 skirtingų priemonių“, – praėjusių metų lapkritį sakė A.Dulkys, tačiau dar nesutiko jo pristatyti viešai, nes planas esą nėra iki galo baigtas. Tam esą dar trūksta duomenų ir sudedamųjų dalių.

Prezidento Komunikacijos grupės atstovai nurodė, kad į susitikimą su G.Nausėda tuomet dar kandidatas į sveikatos apsaugos ministrus atėjo nešinas aplanku, kuriame, A.Dulkio teigimu, buvo pandemijos suvaldymo planas, sudarytas iš 130 punktų.

„Aplanko kandidatas prezidentui nepaliko, o kas jame buvo, prezidentui neparodė, teigdamas, kad „planas“ nėra viešintinas. Taigi, kas buvo aplanke, pasakyti negalime. Apie pandemijos valdymą susitikime kandidatas į ministrus kalbėjo bendrais bruožais“, – teigiama prezidentūros atsakyme į 15min užklausą.

Taigi, kas buvo aplanke, pasakyti negalime.

Nurodo nepadarytus darbus

Į klausimą, kaip šalies vadovas tąsyk įvertino minėtą planą, ką apie jo įgyvendinimą mano dabar – sėkmingas jis ar ne, kokių pastabų dėl to, kaip tvarkomasi su situacija, jis turėtų konkrečiai A.Dulkiui ir jo politinės komandos atstovams, Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM), Vyriausybei, prezidento Komunikacijos grupės atstovai atsakė:

„Prezidentas nesiėmė vertinti tai, ką ministras laikė aplanke. Dėl tų pačių priežasčių sudėtinga pasakyti ir tai, ar viskas per šiuos metus vyko pagal iš anksto ministro parengtą planą, ar įvyko spontaniškai.“

Anot jų, pastabas ir pasiūlymus dėl pandemijos valdymo SAM nuolat teikė prezidento suburta Sveikatos ekspertų taryba.

Į dalį jų buvo atsižvelgta, dalis svarbiausių darbų esą iki šiol tinkamai neįgyvendinti.

Kaip išskyrė G.Nausėdos atstovai, svarbiausi jų:

  • nėra parengta ir įgyvendinta profesionali socialinė tikslinių gyventojų grupių informavimo kampanija, skirta: 1) skiepijimosi priimtinumo didinimui ir vakcinacijos skatinimui; 2) užsikrėtimo COVID-19 prevencijai ir nefarmacinių priemonių naudojimo stiprinimui; 3) kovai su dezinformacija apie virusą ir skiepus bei sąmoningumo didinimui.
  • Tinkamu lygiu nėra pasiekta senjorų pasiskiepijimo (šiandien 80 m. ir vyresnių vakcinacijos lygis vis dar tesiekia 69,9 %).
  • Nėra efektyvios politikos dėl prevencinių priemonių taikymo – testavimo, atvejų atsekamumo ir nefarmacinių priemonių naudojimo.
  • Nėra užtikrinamos pakankamos kontaktinės sveikatos priežiūros paslaugos.
  • Nesukurtas reikiamas pasitikėjimas pandemijos valdymu.
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaune trečia vakcinos doze paskiepytas Arūnas Dulkys
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kaune trečia vakcinos doze paskiepytas Arūnas Dulkys

G.Nausėda ne kartą yra išreiškęs kritiką ir pastabų dėl ministerijos veiklos valdant pandeminę situaciją.

Anksčiau – vasarą – šalies vadovas buvo užsiminęs, kad situacijai nesitaisant jis gali kelti SAM vadovybės atsakomybės klausimą.

Pasiteiravus, kokia G.Nausėdos nuomonė apie tai dabar, prezidento Komunikacijos grupės atstovai pakartojo, kad į dalį pastabų – dėl vakcinacijos proceso spartinimo, būtinųjų paslaugų prieinamumo užtikrinimo visiems Lietuvos gyventojams ir panašiai – buvo atsižvelgta.

„Tačiau yra likę nemažai nepadarytų darbų, kurie kylant naujos viruso mutacijos grėsmei yra ypač svarbūs ir būtini“, – teigiama prezidentūros atsakyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius