TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 05 18 /21:36

G.Nausėda siūlo ministrams trauktis, bet Vyriausybę nori išsaugoti

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį pareiškė, kad klausimų dėl išlaidų dirbant Kauno savivaldoje sulaukusių švietimo, kultūros ir finansų ministrų atsistatydinimas būtų geriausias sprendimas Vyriausybei. Tačiau valstybės vadovas pareiškė, kad ši Vyriausybė turi dirbti toliau.
Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda
Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda

Kritika Vyriausybei

„Kur kas skaidresnis klausimo sprendimas būtų toks, kad jeigu ir kiti politikai pasielgtų taip pat, kaip Povilas“, – LRT televizijai ketvirtadienį sakė G.Nausėda, turėdamas omenyje iš jo patarėjo pareigų pasitraukusį Povilą Mačiulį.

„Mes politinės kultūros kartelę laikome tame lygyje, kokiame laikome. Pažiūrėsime, kokiame lygyje ją laiko Vyriausybė“, – kalbėjo šalies vadovas.

Mes politinės kultūros kartelę laikome tame lygyje, kokiame laikome. Pažiūrėsime, kokiame lygyje ją laiko Vyriausybė.

Pasak jo, situacija šiuo metu kelia didelį pavojų valstybės stabilumui, nes atskirų ministrų problemos tampa premjerės Ingridos Šimonytės bei visos Vyriausybės problemomis.

„Abejonės, jeigu jų nebus pajėgta išsklaidyti labai aiškiais įrodymais, liks, nes jau ir šiandien yra pasėta labai daug abejonių“, – sakė G.Nausėda.

„Ar jie yra pajėgūs tą padaryti, ar jie tiesiog nori įsikabinę laikytis savo posto ir galbūt tokiu būdu užbraukti visas savo galimybes ateityje? Netrukus išaiškės“, – teigė valstybės vadovas.

Tačiau G.Nausėda nepasakė, ar kviesis pokalbio premjerę. „Aš visada nusiteikęs kalbėtis su žmonėmis, kurie nori klausytis“, – tepasakė jis.

Prezidentas kritikavo Vyriausybę, kd ji deklaravo aukštus politinius standartus, bet realybėje elgiasi kaip buvusi Sauliaus Skvernelio Vyriausybė, kai buvo atsisakyta atleisti iš pareigų susikompromitavusį susisiekimo ministrą Jaroslavą Narkevičių.

„Šios Vyriausybės koalicijos sutartyje buvo įrašyti labai teisingi ir labai prasmingi žodžiai, kad savo skaidrumo standartais –aukščiausiais skaidrumo standartais – mes sugrąžinsime pasitikėjimą politika ir valdžios institucijomis. Tai, deja, aš priverstas konstatuoti, kad šiandien realybė labai smarkiai skiriasi nuo tų deklaracijų. Mes galbūt tokių skambių deklaracijų neturėjome, bet mes demonstruojame tą standartą realiais veiksmais. Tai aš ir kalbėčiau apie tai, kad deklaracijos turi sutapti su realiais darbais ir realiais veiksmais“, – sakė jis.

Tačiau jis pareiškė, kad sprendžiant šias problemas Vyriausybę reikėtų išsaugoti:

„Vyriausybė galėtų palengvinti sau veiklą, jeigu reaguotų į situaciją. Jeigu bus elgiamasi taip, kaip dabar, labai galimas dalykas, kad opozicija konsoliduosis ir skelbs nepasitikėjimą visai Vyriausybei apskritai. Tai ar mums šito šiandien reikia? Mano atsakymas yra ne, mums šito nereikia. Todėl turime šito išvengti“.

Tai ar mums šito šiandien reikia? Mano atsakymas yra ne, mums šito nereikia. Todėl turime šito išvengti

G.Nausėda ragino Vyriausybę ir Seimą kuo greičiau išspręsti savivaldos politikų darbo apmokėjimo problemas: „Tai gali būti įvairūs pasiūlymai: tai gali būti fiksuota suma, galbūt diferencijuota pagal savivaldybių dydį, kaip kad šiandien yra merų atlyginimai diferencijuoti, nes klausimų mastas ir gylis yra skirtingas. Ir kad nebekiltų daugiau jokių klausimų, nebereikėtų ten jokių čekių tvarkytis ir taip toliau“. Jis žadėjo, kad savo siūlymų turės ir Prezidentūra.

Politinė krizė

Buvęs Kauno vicemeras ir tarybos narys P.Mačiulis iš pareigų pasitraukė viešojoje erdvėje kilus klausimų dėl Kauno savivaldybės savivaldybės politikų, tarp kurių – keletas esamų ministrų, išlaidų pagrįstumo.

BNS nuotr./Povilas Mačiulis ir Jurgita Šiugždinienė
BNS nuotr./Povilas Mačiulis ir Jurgita Šiugždinienė

Apie tai, kad įteikė premjerei Ingridai Šimonytei atsistatydinimo pareiškimą, pranešė ir švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Taip ji pasielgė praėjusią savaitę visuomenininkui Andriui Tapinui paviešinus, kad dabartinės ministrės išlaidos jai dirbant Kauno miesto savivaldybės tarybos nare 2019–2020 metais siekė 13,8 tūkst. eurų ir suabejojus, ar pinigai buvo panaudoti skaidriai.

Kauno taryboje taip pat yra dirbęs kultūros ministras Simonas Kairys bei finansų ministrė Gintarė Skaistė. BNS turimos pačių politikų savivaldybei teiktos ataskaitos rodo, kad per maždaug šešerius su puse metų S. Kairio išlaidos taryboje sudarė 35,1 tūkst. eurų, o G. Skaistės per maždaug ketverius – 20,4 tūkst. eurų.

BNS nuotr./15min koliažas/Simonas Kairys, Gintarė Skaistė
BNS nuotr./15min koliažas/Simonas Kairys, Gintarė Skaistė

Visi ministrai teigia pinigus leidę darbo reikmėms, tačiau nevedę išlaidų apskaitos, kad galėtų jas pagrįsti.

Finansų ministrė G.Skaistė ketvirtadienį atsiprašė žmonių, kuriuos nuvylė situacija dėl politikų išlaidų savivaldybių tarybose. Kultūros ministras S.Kairys teigė, kad dėl šios situacijos atsakomybę turėtų prisiimti visi politikai.

Premjerė Ingrida Šimonytė iki šiol gynė ministrę J.Šiugždinienę ir sakė ja pasitikinti. Tačiau Vyriausybės vadovė pripažino, kad išmokų tvarką reikia keisti.

Kauno miesto savivaldybės tarybos narių išmokos sukėlė daugiausia šurmulio. Kaune tarybos nariams išmokos pervedamos avansu, o vėliau tarybos nariai ataskaitose tik nurodydavo, kam išleisdavo skirtus pinigus.

Prokurorai pradėjo tyrimus

Vilniaus apygardos prokuratūra antradienį pradėjo tyrimą dėl galimai pažeisto viešojo intereso skiriant išmokas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariams. Taip pat viešojo intereso tyrimai vyksta Tauragės bei Kauno miesto ir rajono savivaldybėse.

Ikiteisminiai tyrimai dėl galimo piktnaudžiavimo vyksta Neringoje, Šiauliuose, Mažeikiuose, Šilutėje ir Pagėgiuose.

Savivaldos politikų naudojimąsi lėšomis žada pradėti tikrinti ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius