-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 20

G.Nausėda Mažeikiuose: „Manau, kad Veryga sumažino mano alkoholio vartojimą“

Gitanas Nausėda, susitikdamas su mažeikiškiais, pabrėžė, kad yra kritikuojamas iš visų pusių, o tai, anot kandidato, jo nešališkumo požymis. Renginio pabaigoje G.Nausėda atsisakė atsakyti į konkrečius klausimus dėl kampanijos finansavimo ar galimų skolų, nes tai esą konservatorių klausimai, kurių jis neketina komentuoti.
Gitanas Nausėda Mažeikiuose
Gitanas Nausėda Mažeikiuose / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Susitikimas su kandidatu į prezidentus Gitanu Nausėda vyko „Menų stotimi“ vadinamoje patalpoje – senoje geležinkelio stotyje. Kandidatas daugiausia atsakinėjo į klausimus. Susirinko jį palaikanti auditorija, tačiau iš salės atskriejo ir nepatogių klausimų.

Partijų sutaikytojas ir regionų globėjas?

Kandidatas kelis kartus pabrėžė, kad jis už tai, jog Lietuva turėtų ir regionus – mažuosius miestelius, o ne tik didžiuosius „du su puse miesto“.

Tikiu, kad ir konservatorius, ir socialdemokratas, ir gal net „valstietis“ gali mylėti Lietuvą.

Taip pat tikino, jog palaiko tokią politiką, kur vienas su kitu gali bendrauti ir priešingų politinių jėgų atstovai: „Manau, kad galimi pokyčiai ir galima bendrauti kaip žmogui su žmogumi net politikoje.“

Nors po susitikimo kandidatas nesiteikė atsakyti į neva „konservatorių klausimus“, per patį renginį jis kalbėjo kitaip: „Tikiu, kad ir konservatorius, ir socialdemokratas, ir gal net „valstietis“ gali mylėti Lietuvą. Čia prasideda pykčiai, tačiau kiti juk irgi nori mylėti Lietuvą. Reikėtų susėsti prie bendro stalo. Apsipykime, tačiau sudarykime ilgalaikes programas, kurios tęsis, nežiūrint į tai, kas ateis į valdžią. Jau turime žinoti, kaip atrodys Lietuva 2030 metais.“

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Gitanas Nausėda Mažeikiuose
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Gitanas Nausėda Mažeikiuose

G.Nausėda akcentavo, jog, jo nuomone, šalis yra tikrai laisva, kai į rinkimus ateina 70 procentų gyventojų. Jis tikisi, kad prisidėjo prie aktyvesnių rinkimų, nes pats tapo didesnio pasirinkimo priežastimi.

Traukinys pertraukė įžanginę kalbą

Įžanginę kandidato kalbą pertraukė kelias minutes dundėjęs traukinys. Jis riedėjo į „Mažeikių naftą“. Taip buvo priminta vietinė problema. Gyvybingam šiaurės Lietuvos miestui būtinai reikia viaduko, tunelio. Geriausia būtų pakišti traukinio vėžę po žemėmis. Tuomet miestas nebūtų paralyžiuotas kiekvieną sykį, kai pro jį važiuoja traukinys.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Atkuriama geležinkelio vėžė Mažeikiuose
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Atkuriama geležinkelio vėžė Mažeikiuose

Daugelis klausimų buvo tokie, į kuriuos kandidatas jau ne kartą atsakinėjo debatuose. G.Nausėda priminė, ko pats paklaustų euro priešininkų. Kur jie buvo dar anksčiau, kai litas buvo siejamas su JAV doleriu? Pabrėžė, kad Lietuva valiutos savarankiškumą prarado jau tada.

Sulaukė klausimo ir dėl šviežių aktualijų – rinkimų kampanijos finansavimo. Atsakė kaltinimais konkurentės Ingridos Šimonytės rinkimų komandai.

Jo žiniomis, I.Šimonytė reklaminiam vaizdo klipui išleido apie 30 tūkst. eurų, o jis – keletą kartų mažiau. Taip pat priminė, kad rinkimų naktį jis rado kur praleisti ir už dyką, o I.Šimonytei, anot jo, naktis MO muziejuje kainavo keturis tūkstančius.

„Konkurentai įsivaizduoja, kad mes turime išleisti tiek, kiek jie“, – kalbėjo kandidatas, pabrėždamas, jog priešininkų stovykla su mokesčių mokėtojų pinigais elgiasi gana laisvai.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Gitanas Nausėda Mažeikiuose
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Gitanas Nausėda Mažeikiuose

Tuo pačiu klausimu G.Nausėda priminė, kad jis, skirtingai nei jau iš rinkimų kovos iškritęs kandidatas Saulius Skvernelis, antro turo neplanavo: „Mes išleidome didžiąją dalį pinigų, tačiau dabar lygiagrečiai stengiamės pasivyti. Stengiamės išvengti skolų susiformavimų ir dirbame efektyviau. Šiandien jau galėsiu patvirtinti – panašaus lygio kampanijai išleisime gal 200 tūkstančių eurų mažiau“, – skaičiavo kandidatas, mintyse lygindamas savo ir I.Šimonytės išlaidas.

Šiandien jau galėsiu patvirtinti – panašaus lygio kampanijai išleisime gal 200 tūkstančių eurų mažiau.

Pasipylė ir tokie klausimai, kurių prezidentas neturėtų spręsti. Mažeikiškiai tikino, kad labai daug žmonių gyvena soduose – moka visus mokesčius, tačiau neturi tinkamų komunikacijų, gatvių dangos.

G.Nausėda šioje vietoje dar pakartojo, kad Lietuva negali turėti dviejų ar pustrečio miesto, o turime išsaugoti mažesnius miestelius.

„Yra dalykų, kurie labai sunkiai sprendžiami iš Daukanto aikštės“, – po šių žodžių kandidatas priminė, kad neseniai vyko savivaldos rinkimai, kur buvo galima neišrinkti tų, kurie nesirūpina žmonėmis.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Gitanas Nausėda Mažeikiuose
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Gitanas Nausėda Mažeikiuose

Tokia situacija pasinaudojo naujas Mažeikių tarybos narys Virginijus Sungaila, kuris į rinkimus ėjo su vieninteliu rajone nepartiniu judėjimu „Mažeikių pavasaris“. Jis patikino, kad būtent šios sodų gyventojų problemos artimiausiu laiku jau bus sprendžiamos, o lėšos bus skiriamos iš Europos Sąjungos fondų.

Norėtų daugiau bankų konkurencijos

Toliau pasipylė klausimai beveik apie viską – bankus, antstolius, prabangius namus, atsargią draugystę su Baltarusija ir ekonominius pavojus, kurie gresia, jei nemylėsime latvių.

Kandidatas teigia, kad skandinaviški bankai iš esmės nėra blogis. Daug blogiau, kai tarp bankų nėra konkurencijos. Atskleidė, jog pasisako už lietuviško banko sukūrimą. Taip pat džiaugtųsi, jei į Lietuvą ateitų Lenkijos bankas.

„Būtų gerai ir vokišką banką turėti“, – garsiai svajojo kandidatas į prezidentus, tačiau čia pat tuo suabejojo, ar tai įvyks. Jo nuomone, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas šiuo metu daro nekokią įtaką panašioms investicijoms Lietuvoje.

Netrukus G.Nausėda prabilo apie griežtas bausmes valdininkams, dėl kurių dedamų parašų valstybė patyrė didelių nuostolių, tačiau netrukus išsigynė, jog pats asmeniškai nežada kelti „Mažeikių naftos“ pardavimo „Williams“ klausimo. Tvirtino, kad reikia žiūrėti į priekį, o ne atgal.

Susitikime populiarus buvo ministras Aurelijus Veryga ir jo nuveikti darbai. Kandidatas pareiškė: „Manau, kad Veryga tikrai sumažino mano alkoholio vartojimą – nežinau, ar tai yra gerai, nes tikrai nesu pijokėlis.“

Prisipažino, kad jau ne kartą jis ramiai įsidėjo į prekių krepšelį butelį vyno, tačiau prie kasos gėdingai turėjo jį palikti.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Gitanas Nausėda Mažeikiuose
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Gitanas Nausėda Mažeikiuose

Žmogui, kuris skundėsi itin brangiu dantų gydymu, G.Nausėda pritarė, tačiau neužmiršo pajuokauti – jei jau dantis susopo naktį, reikia iškart užpilti to, apie ką neseniai kalbėta.

Seimo rinkimus norėtų kelti į pavasarį, kad nueinančioji valdžia nepaliktų jų patvirtinto biudžeto ateinantiems.

Atsakė pasiteiravusiam, kad pirmasis jo vizitas, jei taps prezidentu, bus į Lenkiją. Tuoj pat pabrėžė, kad reikia palaikyti gerus santykius su visais kaimynais.

Baltarusija? G.Nausėda būtų už labai atsargų santykių gerinimą su šia šalimi, kad tai nebūtų panaudota prieš Lietuvą. Čia priminė, kad nenorėtų savo akimis pamatyti, kaip didžiuliai Baltarusijos kroviniai, kurie dabar keliauja per Klaipėdą, pasuktų per Latviją.

„Jeigu mes juos vien tik mokysime, kaip gyventi, bijau, kad santykiai bus sudėtingi ir galime patirti realios ekonominės žalos“, – baiminosi kandidatas.

Kandidatas turėjo vietiniams prižadėti, jog į Mažeikius dar sugrįš ir būdamas prezidentu: „Šiandien galite daryti išvadą, kad tikrai esu nepriklausomas – mane šaudo ir vieni, ir kiti.“

Pasibaigus renginiui – keletas nuotraukų ir autografų. Tuomet kandidatas išskubėjo pro duris. Jau eidamas mašinos link G.Nausėda kai ką prisiminė: „Kur švarkas, Jėzus...“

Padėjėjas nuskubėjo atgal į salę ir parnešė kandidato švarką. Kaip tik tuo metu pro Mažeikius vėl pradundėjo traukinys. Tai reiškia, kad prie pervažos spūsčių jau nebus ir kandidatas iš Mažeikių šįkart išvažiuos be didesnių kliūčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius