Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 07 18 /12:16

G.Nausėda suabejojo, ar Lietuvoje ministrų ne per daug

Artimiausiu metu paaiškės kandidatų į ministrus sąrašas, sako prezidentas Gitanas Nausėda. Jis, kalbėdamas apie krašto apsaugos ministro pareigas šiuo metu einantį Raimundą Karoblį bei jo tolimesnį darbą, ragina neeksperimentuoti ir dabartinį ministrą giria už pasiekimus. Kita vertus, prezidento teigimu, Lietuvoje ministrų apskritai yra per daug.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Ponas R.Karoblis dirbo šitose pareigose sėkmingai, sukaupė reikalingą patirtį, turi galvoje planus, kuriuos reikia įgyvendinti artimiausioje ateityje.

Atsižvelkime dar į tai, kad artėja gruodžio 4 diena – labai atsakingas NATO viršūnių susitikimas, kuriame bus nubrėžti planai tolesnei šitos organizacijos veiklai, su fokusu į mūsų – Baltijos – regioną. Taip kad yra tikrai labai rimtų darbų ir mes negalim čia dabar eksperimentuot“, – klausiamas, ar ragina valdančiuosius nekeisti krašto apsaugos ministro, atsakė G.Nausėda.

Suformavus naują koaliciją, krašto apsaugos ministro portfelį iš „valstiečių“ perėmė „tvarkiečiai“, ir kaip skelbta anksčiau, į šias pareigas pasiūlė diplomatą. Tačiau dabartiniam ministrui R.Karobliui prielankumą išreiškė prezidentas G.Nausėda.

Šį klausimą ketvirtadienį žurnalistams Seime komentuodamas „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis užsiminė, kad „tvarkiečiams“ vietoj krašto apsaugos gali tekti ir kita atsakomybių sritis.

G.Nausėda, kalbėdamas apie būsimos Vyriausybės sudėtį, sakė kol kas negavęs kandidatų į ministrus sąrašo: „Nieko mes dar negavome. Mes apsikeitėme nuomonėmis. Tikrai jokio apibrėžto sąrašo nėra. Jis gims artimiausiomis dienomis. Ir suderinę kandidatūras, mes galėsime pateikti tuos siūlymus tvirtinimui.“

Klausiamas, ar pritaria Seimo nario Andriaus Palionio kandidatūrai į žemės ūkio ministrus, prezidentas teigė negalintis atsakyti į klausimą, nes A.Palionio kandidatūra nėra jam pateikta oficialiai.

Premjeras: girdžiu, ką kalba prezidentas

Premjeras Saulius Skvernelis kalbėdamas apie krašto apsaugos ministro postą teigė, kad su juo eksperimentų nėra.

„Nėra jokių eksperimentų. Čia negali būti eksperimentas. Nieko nėra amžino. Kiekvienam politikui, ministrui kadencija pasibaigs. Ne dabar – tą patį klausimą mes turėsim 2020 metais. Jeigu galvojame, kad tik vienas asmuo gali būti vienintelis ir nepakartojamas ministras, tai taip tikrai nėra.

Bet tai sritis – labai svarbi. Aš tikrai girdžiu, ką kalba prezidentas kalbant apie užsienio reikalų ministeriją ir krašto apsaugos ministeriją“, – nurodė jis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Premjeras ragino nekalbėti apie tai, kad „tvarkiečiams“ teks bet kuri kita ministerija. „Yra klausimas, kuris šiandien atviras. Sprendimų visą laiką galima surasti“, – komentavo jis.

Ministrų per daug?

Klausiamas, ar pritaria, kad Vyriausybėje keistųsi keturi ministrai, G.Nausėda pasisakė taip: „Neskaičiuosiu, nes tikrai dabar neprisiminčiau, kiek ten pagal tą mūsų sąrašą… Tiek ministrų daug, gal ir turėtų jų mažiau šiek tiek Lietuvoje. Reikia apie tai pakalbėti rimtai ir tik tada užsiiminėti matematika.“

G.Nausėda tikino, kad dabar teikiama premjero kandidatūra yra geriausia, ką buvo galima pasirinkti.

„Visada reikia galvoti apie variantus B, C – tai mane dar išmokė dar žaidimas šachmatais. Tačiau šiuo atveju eina kalba apie tai, kad susidariusios politinės sąlygos neleidžia kalbėti apie kitos Vyriausybės susidarymą vadovaujant kitam premjerui, todėl šitas variantas yra variantas A“, – sakė jis.

S.Skvernelio Vyriausybėje nuo 2016 metų iš 14 ministrų pasikeitė šeši: kultūros, teisingumo, žemės ūkio, aplinkos, švietimo bei ekonomikos ir inovacijų.

Šiuo metu „valstiečiai“ formaliai kontroliuoja 12 iš 14 ministerijų veiklą, dar du portfelius turi „socialdarbiečiai“.

Prieš kelias savaites „valstiečiai“, „socialdarbiečiai“, „tvarkiečiai“ ir Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) pasirašė koalicijos sutartį, pagal kurią persidalijo atsakomybių sritis.

„Socialdarbiečiams“ teko žemės ūkio ir užsienio reikalų ministerijos. Tikėtina, kad užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius darbą tęs, o į žemės ūkio ministrus bus siūlomas Seimo narys A.Palionis.

LLRA-KŠS patikėtos vidaus reikalų ir susisiekimo ministerijos. Anksčiau partijos lyderis Valdemaras Tomaševskis 15min nurodė, kad kandidatų į ministrus ieškoma tarp merų, Seimo narių ir nepartinių.

„Tvarkiečiams“ teko krašto apsaugos ministerija ir, dalijantis su „valstiečiais“, Kultūros ministerija. Pastarajai ir toliau vadovauti turėtų ministras Mindaugas Kvietkauskas, o į krašto apsaugos ministrus partija planavo siūlyti diplomatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius