-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 18

Premjeru pateiktas S.Skvernelis: intrigos, žodžio nesilaikymas, melas – savybės, kurios man neatiteko

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį Seimui pateikė Sauliaus Skvernelio kandidatūrą toliau eiti premjero pareigas. Posėdžio metu laikinai pareigas einantis ministras pirmininkas dėstė Seimo nariams Vyriausybės gerus darbus, bet užsiminė ir apie klaidas bei nuvylimus.
G.Nausėda ir S.Skvernelis
G.Nausėda ir S.Skvernelis / 15min montažas

Į Seimo tribūną stojęs G.Nausėda S.Skvernelio kandidatūrą Seimui teigė teikiantis, nes ji – būtina, o ir S.Skvernelis – patyręs vadovas.

„Šią kandidatūrą teikiu atsižvelgdamas į tai, kad ji yra remiama Seimo daugumos, ir siekdamas sukurti prielaidas veikti veiksmingai – turinčiai Seimo pasitikėjimą – Vyriausybei. Pasirinktos kandidatūros teikimas ministro pirmininko pareigoms užimti yra būtinas, siekiant laiduoti valdžios institucijų sąveiką. Ypatingas ministro pirmininko, kaip Vyriausybės vadovo, konstitucinis statusas lemia išskirtinius reikalavimus šias pareigas einančiam asmeniui.

Siūlomo kandidato ministro pirmininko pareigoms užimti sukaupta patirtis vadovaujant 17-ajai Vyriausybei, taip pat jo ankstesnė patirtis vadovaujant Vidaus reikalų ministerijai neabejotinai padės jam siekiant įveikti būsimus iššūkius. Tikiuosi Seimo pritarimo Sauliaus Skvernelio kandidatūrai ministro pirmininko pareigoms užimti“, – kalbėjo prezidentas.

VIDEO: Prezidentas G.Nausėda po S.Skvernelio kandidatūros teikimo: jis – patyręs vadovas

Įterpė rinkimų šūkį

Į tribūną stojęs S.Skvernelis prisiminė, kaip premjeru tapo 2016-aisiais. „Tada sakiau labai aiškiai, kad būsiu ne partijų, frakcijų, koalicijų, bet Lietuvos Respublikos ministras pirmininkas. (...) Tikiu, kad sąžiningai ir garbingai dirbau tėvynės labui“, – prezidento rinkimų šūkį įterpė S.Skvernelis.

Transliacija iš Seimo:

VIDEO: 2019-07-18 Seimo rytinis posėdis

Jis tikino, kad Vyriausybė jau yra įvykdžiusi daugiau nei pusę Vyriausybės programos įgyvendinimo priemonių plane numatytų darbų, kurių buvo 780, ir džiaugėsi 15min iniciatyva – Vyriausybės pažadų metru.

Pasak jo, prioritetas yra socialinės atskirties mažinimas ir jis toks išliks, jei jam teks Vyriausybei vadovauti dar metus. S.Skvernelis minėjo vaiko pinigus, kurių įvedimą esą daug kas kritikavo, tačiau tai, anot jo, visiškai pasiteisinęs sprendimas.

Taip pat jis gyrėsi, kad padidino pensijas. Esą gal 100 eurų ne visiems atrodo daug ir pakankama, tačiau S.Skvernelis siūlė paskaičiuoti litais: „Buvusia mūsų valiuta 350 litų padidėjimas per metus.“

Premjeras taip pat džiaugėsi, kad „Lietuva mušė rekordus“ pritrauktomis užsienio investicijomis ir apie 1000 sukurtų darbo vietų.

S.Skvernelis tikino, kad buvo gerai turėti profesionalų Vyriausybę, nes ministrai, kaip teigė jis, dirbo ne partijoms, o Lietuvai.

„Neišlaidavome ir neišlaidausime aklai“, – žadėjo jis, kartu primindamas, kad gynybai pagaliau skiriami 2 proc. BVP.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Premjeras džiaugėsi „valstybės įmonių depolitizavimo ir skaidrinimo procesais, apimančiais Lietuvos geležinkelius, Registrų centrą, miškus, urėdijas, įkalinimo įstaigas, kelių priežiūrą“.

Pripažino klydęs

Nors didžiausią dėmesį skyrė pasigyrimams ir pažadams, vis dėlto S.Skvernelis savo kalboje pripažino, kad klydo.

„Man asmeniškai teko per trumpą laiką sukaupti nemažą politinę patirtį, (...) teko lipti ant grėblių, kurių nepastebėdavau, teko nudegti ten, kur buvo visai nebūtina, bet tai buvo mano išmoktos pamokos.

Didžiausia klaida buvo galvoti, kad tiksliai žinome, ko reikia Lietuvai, ir vienintelis tikslas yra pasiekti šiuos pokyčius“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Didžiausia klaida buvo galvoti, kad tiksliai žinome, ko reikia Lietuvai.

Premjeras tikino suprantantis, kad klydo dėl skuboto mokytojų etatinio apmokėjimo įvedimo neradus sutarimo, kuris dabar esą jau rastas.

„Aš suprantu, kad kai kada griežta retorika politikoje taip pat gali būti klaida. Kaip ir nesibaigiančios rietenos, kaltų ieškojimai, tušti apsižodžiavimai su oponentais. Šią pamoką taip pat išmokau“, – teigė premjeras ir tikino, kad galima atsiprašyti Lietuvos žmonių, kad jiems tenka matyti ambicijų kovas ir politinius susistumdymus.

S.Skvernelis atsakinėjo į Seimo narių klausimus.

Nemato priežasčių keisti Vyriausybės programą

Opozicijos lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen teiravosi, kuris scenarijus premjerui priimtinesnis: trumpasis, kai keičiamas nebent vienas ministras, o tokiu atveju Seimui nereikia tvirtinti Vyriausybės programos, ar ilgasis, kai dėl Vyriausybės programos balsuojama, ją reikia derinti su visomis Seimo frakcijomis, galima keisti.

„Aš matau ir tokią, ir tokią galimybę“, – nurodė premjeras, bet pridūrė, kad nemato reikiamybės keisti Vyriausybės programos.

Opozicijos lyderė taip pat klausė, ar ministras pirmininkas nesigaili atleidęs švietimo, kultūros ir aplinkos ministrus.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Nesigailiu šio sprendimo. Ir šiandien savo kalboje paminėjau keletą sričių, kur teko apgailestauti, kad tai, kas šiandien yra pateikta, tai padaryta trejiems metams artėjant nuo šios Vyriausybės pradžios. Sprendimai, kurie padaryti, manau, yra būtini [...]“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Atsakydamas į konservatoriaus Mykolo Majausko klausimą apie valstybės pajamų nuo BVP didinimą, ministras pirmininkas kaip priemones tam įvardijo didesnį mokesčių progresyvumą, nekilnojamojo turto, ekologinius mokesčius.

„Vien iš šešėlio neišspausime tiek, kiek reikia, įsipareigojimams įgyvendinti“, – komentavo politikas.

Liberalas Gintaras Vaičekauskas pasidomėjo, kaip vyksta eurokomisaro paieškos, ar į pareigas bus siūloma moteris. S.Skvernelis patikino, kad Lietuva turi bent keturias prioritetines sritis bei pridūrė, kad galutinė kandidatūra bus derinama su prezidentu, ji bus pristatyta ir Seimui.

Gynė draudimų politiką

Liberalė Aušrinė Armonaitė teiravosi S.Skvernelio, ką jis keis Vyriausybės darbe, kad pavyktų išvengti klaidų ir nusivylimų. Politikė, užduodama klausimą, priminė apie Vyriausybės iniciatyvas dėl žiniasklaidos politikos, draudimų.

Ar nuvylė, ar ne Vyriausybė? Taip, kažkur, matyt, nuvylė. Kažkur suteikė progos pasidžiaugti.

„Ar nuvylė, ar ne Vyriausybė? Taip, kažkur, matyt, nuvylė. Kažkur suteikė progos pasidžiaugti, atsipūsti, lengviau gyventi. Nežinau šiandien, kurių yra daugiau [...]. Mes šiandien galim kliautis tik sociologinėmis apklausomis [...]. Dėl draudimų politikos, aš tikrai nesutikčiau, ar man būtų sudėtinga surasti Vyriausybės sprendimus, kurie būtų orientuoti tik į draudimus, kurie yra absoliutūs, nepagrįsti, nepasiteisinantys“, – komentavo S.Skvernelis ir pridūrė, kad sugriežtinus alkoholio kontrolę gauta daugiau naudos nei žalos.

Ministras pirmininkas tikino, kad nėra perteklinių ribojimų šalininkas.

Atsakydamas į konservatorės Gintarės Skaistės klausimą apie tolimesnį savo ir Vyriausybės darbą, S.Skvernelis pažymėjo, kad ši Vyriausybė nepatyrė korupcijos skandalų, o ir dabar pareigas einantys ministrai esą nepriekaištingos reputacijos.

„Visi kiti kandidatai, jeigu bus keičiamas vienas ar kitas ministras, turės atitikti tuos pačius reikalavimus, kurie buvo keliami jų pirmtakams“, – atsakinėdamas į konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio klausimą dėstė premjeras. Jis tvirtino, kad bandys ministrų pareigų netekusius asmenis įtikinti dirbti valstybei.

„Socialdarbiečiai“ neaiškumų nemato

Prieš procedūrą Seime koalicijos partnerių „socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas teigė, kad dėl S.Skvernelio galimybių toliau darbuotis nemato jokių neaiškumų.

„Nematom jokių neaiškumų, bet su frakcija 12 val. ministras pirmininkas susitiks. Visi klausimus, jeigu kas turi, užduos. Aš neturiu jokių klausimų. Manau, kad svarbiausias dalykas, kad tas priemonių planas, kurį mes vadinam programa, būtų įvykdytas“, – žurnalistams Seime dėstė Seimo narys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas

Balsavimas dėl pritarimo premjero kandidatūrai numatytas kitą savaitę, antradienį. Dabar S.Skvernelis atsakinės į Seimo frakcijų narių klausimus.

Žurnalistų Seime kalbintas premjeras teigė neįtikinėsiantis parlamentarų dėl sprendimo ir svarstė, kad balsavimas galėtų būti slaptas.

„Galbūt netgi geriau būtų, jeigu būtų slaptas balsavimas. Kad būtų reali situacija, suvokimas, kiek to palaikymo turiu. Nes dabar, viešai balsuojant – žmogiška savybė matant, į akis žiūrit [...]“, – komentavo ministras pirmininkas.

Teiraujantis, ar beveik po trejų darbo metų Vyriausybėje jaučiasi tapęs tikru politiku, S.Skvernelis po pauzės atsakė: „Aš džiaugiuosi, kad tuo tikruoju politiku nepatapau kalbant apie tas savybes, kurios politikoje yra neišvengiamos. Aš tikiuosi. Aišku, aš apie save geresnės nuomonės, negu kiti mano. Intrigos, žodžio nesilaikymas, melas, manau, kad tos savybės man neatiteko. Kurios labai dažnai politikoje naudojamos. Ne visų politikų, bet naudojama.“

S.Skvernelis: dėl Vyriausybės programos balsuoti nereikia

S.Skvernelis teigė, kad Vyriausybės programa keičiama nebus, tad esą ir balsavimo dėl jos Seime nereikia.

„Aš esu įsitikinęs, kad to nereikia, jeigu ji nėra keičiama. Tai labai aiškiai numatyta ir Konstitucijoje, ir Seimo statute yra specialios normos, kurios kalba apie įgaliojimų grąžinimą. Ir jeigu Vyriausybės programa nėra keičiama, tai kalbant apie ministrų kabineto didesnį pasikeitimą, reikėtų vėl grįžti į Seimą, eiti į tribūną, Seimo nariai galėtų užduoti klausimus ministrui pirmininkui ir naujiems ministrams. Tada vyksta diskusija ir balsavimas dėl įgaliojimų grąžinimo“, – tvarką aiškino S.Skvernelis ir sakė, kad diskusija kyla tik dėl teisės akto formos.

Konstitucinės teisės specialistas Vytautas Sinkevičius anksčiau nurodė, kad premjero siūlymas nebalsuoti dėl Vyriausybės programos gali būti antikonstitucinis.

„Jeigu Seimas pasirinks kitą būdą, – ministrui pirmininkui pristačius naujus ministrus, balsuos dėl įgaliojimų Vyriausybei suteikimo iš naujo, – yra didelė tikimybė, kad kils pagrįstų abejonių, ar Vyriausybė tikrai turi įgaliojimus veikti, ar jos veikla teisėta, ar toks Seimo nutarimas neprieštarauja Konstitucijai“, – komentare 15min rašė V.Sinkevičius.

Keistis gali net keturi ministrai

Praėjusį penktadienį S.Skvernelio vadovaujama Vyriausybė prisiekusiam prezidentui G.Nausėdai grąžino įgaliojimus. Jei Seimas pritars S.Skvernelio kandidatūrai, jis su prezidentu turės derinti naujojo ministrų kabineto sudėtį. Dekretą dėl sudėties turės pasirašyti naujasis šalies vadovas.

Trečiadienį laikinai ministro pirmininko pareigas einantis S.Skvernelis nurodė, kad Vyriausybėje keisis daugiau nei vienas ministras. Jo patarėjas Skirmantas Malinauskas 15min teigė, kad gali keistis keturi dabar pareigas einantys ministrai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Ketvirtadienį „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis antrino bendražygiams teigdamas, kad keisis keturi Vyriausybės nariai, tačiau pasėjo abejonę, ar bus pakeistas krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Suformavus naują koaliciją, krašto apsaugos ministro portfelį iš „valstiečių“ perėmė „tvarkiečiai“, ir kaip skelbta anksčiau, į šias pareigas siūlė diplomatą. Tačiau dabartiniam ministrui R.Karobliui prielankumą išreiškė prezidentas G.Nausėda, tad kaip nurodė R.Karbauskis, „tvarkiečiams“ gali tekti kita atsakomybių sritis.

Jei keisis keturi ministrai, Seimas turės balsuoti ne tik dėl S.Skvernelio kandidatūros, bet ir dėl Vyriausybės programos, nes bus pasikeitę daugiau kaip pusė ministrų nuo Vyriausybės įgaliojimų gavimo 2016-aisiais.

Vyriausybės programos keisti neplanuojama.

TAIP PAT SKAITYKITE: Seimas balsuos dėl Vyriausybės programos: gali keistis keturi ministrai

Anksčiau žadėjo atsistatydinti

Prezidento rinkimuose dalyvavęs S.Skvernelis anksčiau žadėjo trauktis iš pareigų, jeigu rinkimai nebus sėkmingi. Po pirmojo rinkimų turo politikas liko trečioje vietoje ir antrąjį nepateko, bet poste nutarė likti.

„Prezidento rinkimai yra mano pralaimėjimas. Nieko aš dėl to nekaltinu, tai yra mano sprendimai, mano vertinimas, mano veiksmai, kurie lėmė tokį rezultatą. Aišku, būtų gerai, kad tai būtų lėmę, be „išorinės pagalbos“, bet buvo kaip buvo.

Tas sprendimas yra emocinis. Galbūt nereikėjo iškart sakyti, ypač rinkimų naktį. Bet aš tuo metu taip jaučiausi, ilgai jaučiausi“, – savo sprendimą liepos 9-ąją aiškino premjeras.

Praėjusią savaitę prezidento pareigas pradėjęs eiti G.Nausėda teigė, kad atnaujintoje Vyriausybėje pageidautų matyti ir moterų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius