-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 06 05

G.Nausėda: situacija Baltarusijos pasienyje kelia nerimą

Situacija Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje, kur pastaruoju metu pastebimai išaugo nelegalių migrantų srautas, kelia nerimą, tačiau Lietuva yra pasirengusi į tai reaguoti, teigia prezidentas Gitanas Nausėda.
Gitanas Nausėda atvyko į Europos Vadovų Tarybą
Gitanas Nausėda atvyko į Europos Vadovų Tarybą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tai yra nerimą keliančios tendencijos. Mes turime į jas reaguoti ir netrukus ketinu šaukti Valstybės gynimo tarybos posėdį“, – šeštadienį žurnalistams sakė G.Nausėda.

Prezidentas Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje kylančias problemas penktadienį vakare aptarė su vidaus reikalų ministre Agnė Bilotaite ir valstybės sienos apsaugos tarnybos vadu Rustamu Liubajevu.

„Mes turime algoritmus ir sprendimo būdus kaip elgtis esant variantui A, B ir C. Tikiuosi, kad pavyks situaciją išspręsti pačiu geriausiu, efektyviausiu būdu ir padaryti tai netrukus“, – tvirtino G.Nausėda.

Prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikai Asta Skaisgirytė penktadienį sakė, kad Valstybės gynimo taryboje taip pat turėtų būti aptarti ir oro erdvės bei licenciją veikti gavusios Baltarusijos Astravo atominės elektrinės klausimai.

VSAT duomenimis, šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos jau bandė patekti apie pustrečio šimto neteisėtų migrantų, daugiausiai – Irako piliečių. Tai tris kartus daugiau nei per visus 2020-uosius.

Vidaus reikalų ministrė A.Bilotaitė penktadienį teigė, kad suintensyvėjęs nelegalių migrantų srautas iš Baltarusijos rodo, kad prieš Lietuvą pradėtas hibridinis karas, bet situacija yra valdoma. Anot ministrės, į sienos su Baltarusiją apsaugą įtrauktos visos įmanomos institucijos.

Gegužės pabaigoje Baltarusijos parlamente Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad Minskas pasienyje su Lietuva iki šiol stabdė „narkotikus ir migrantus“, o po tarptautinės reakcijos į priverstinį keleivinio lėktuvo nutupdymą ir naujų sankcijų įvedimo to nebedarys. „Dabar jūs patys juos valgysite ir gaudysite“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius