-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 11

G.Nausėdos inauguracija: svečių sąrašas be protokolinės logikos – lygioje vietoje išėjo detektyvas

Išrinktojo prezidento Gitano Nausėdos komandos pašto karveliai vis dar pristatinėja kvietimus į inauguracijos šventę, prezidentūroje vyksiančią penktadienio vakarą. Norint nepražiopsoti kvietimo, reikia būti budriam, mat jis gali pasiekti įvairiomis formomis – įkristi į pašto dėžutę ar atskrieti elektroniniu paštu vėlyvą vakarą.
Danas Azikejev, Gitanas Nausėda, Diana Nausėdienė
Danas Azikejev, Gitanas Nausėda, Diana Nausėdienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Politikos kuluaruose šnibždamasi, kad yra „dviejų bangų“ kvietimai. Svarstoma, kad daliai svečių atsisakius dalyvauti priėmime, kvietimai siunčiami kitiems kandidatams. Galbūt todėl kai kuriuos kviestuosius, pavyzdžiui, kai kuriuos parlamentarus ir signatarus, kvietimai pasiekia likus dviem paroms iki šventės, nors šiais laikais žmonės net į vaikų gimtadienius svečius kviečia likus bent dviem savaitėms.

Iki galo neaiškūs ir svečių sąrašo sudarymo kriterijai, nes jame rasi visko – nuo nacionalinės premijos laureatų iki socialinių tinklų žvaigždžių, vadinamųjų influencerių.

„Protokolinės logikos nėra. Lygioje vietoje iš šventės detektyvas išėjo“, – taip situaciją apibendrino vienas, beje, kvietimą gavęs jaunosios kartos politikas.

Kvietimo į pobūvį sulaukė ir prezidento Valdo Adamkaus inauguraciją 1998 metų vasarį organizavęs „Integrity PR“ valdybos pirmininkas Arūnas Pemkus.

„Gavau antradienį gerokai po pietų“, – sakė A.Pemkus. Renginyje jis dalyvaus ne tik iš pagarbos Gitanui Nausėdai, bet ir dėl smalsumo. Įdomu palyginti, kaip šventė pasikeitė per 20 metų.

Arūnas Pemkus
Arūnas Pemkus

Rengė net 4 pobūvius

A.Pemkus organizavo pirmąją prezidento V.Adamkaus inauguraciją. Šiam atsakingam darbui prezidentas jį pasikvietė iš Jungtinių Amerikos Valstijų, kur lietuvis dirbo prezidento George'o W.Busho administracijoje.

Be to, V.Adamkus žinojo, kad A.Pemkus yra dirbęs prezidento Ronaldo Reigano inauguracijos komitete 1985 metais. V.Adamkus pageidavo būtent „amerikoniško stiliaus“ šventės.

Tą stilių įkūnijo 1998 m. vasario 26-ąją surengti net keturi vakarėliai, į kuriuos pakviesta keli tūkstančiai svečių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda ir Valdas Adamkus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda ir Valdas Adamkus

„Didysis buvo skirtas visuomenei ir savanoriams iš visos Lietuvos, kurių buvo labai daug. Tai jame dalyvavo apie 3,5–4 tūkst. kviestinių svečių. Kvietėme visus ambasadorius, visų tikėjimų pagrindinius šventikus, būrį kultūros ir visuomenės gyvenimo atstovų. Neprisimenu, kokie tiksliai buvo atrankos kriterijai, bet spektras buvo platus“, – prisiminė A.Pemkus.

Tąkart prezidentas į inauguraciją kvietė visus Seimo narius, kurie buvo išskirstyti per dvi šventės vietas: Rotušėje ir prezidentūros Baltojoje salėje.

Pripažįsta, kad vėluoja

Jei A.Pemkaus atmintis neapgauna, svečius kvietimai pasiekė likus pusantros savaitės iki renginio.

„Buvo elektroninio pašto pradžia, todėl tokio kvietimų siuntimo būdo nepraktikavome – siuntėme spausdintus kvietimus. Buvau atsakingas už kvietimų ruošimą, norėjosi, kad pats kvietimas būtų kaip suvenyras. Spausdinome juos ant gražaus kieto popieriaus. Pats spausdinimas užtruko savaitę, nekalbant apie dizainą“, – pasakojo A.Pemkus.

Norėjosi, kad pats kvietimas būtų kaip suvenyras.

Išgirdęs klausimą apie kvietimų į G.Nausėdos inauguraciją siuntimo etiketą, A.Pemkus šyptelėjo: „Organizatoriai jau ir patys pripažįsta, kad vėluoja.“

Tačiau situacijos A.Pemkus nelinkęs dramatizuoti: „Kiekviename renginyje pasitaiko klaidelių, bet dėl tokių dalykų paskui tuos renginius ir prisimename.“

Kūrė naujas tradicijas

Pasirengti V.Adamkaus inauguracijai komanda turėjo panašiai laiko – apie pusantro mėnesio. Prie inauguracijos užduočių tąsyk dirbo trise: A.Pemkus, Rūta Vanagaitė ir šviesaus atminimo Levas Ritvas.

„Mes koncentravomės tik į inauguracijos klausimus, niekam kitam energijos neeikvojome ir į politinius žaidimus nelindome“, – sakė A.Pemkus.

Asmeninio albumo ir 15min nuotr./Jonas Nainys, Saugirdas Vaitulionis
Asmeninio albumo ir 15min nuotr./Jonas Nainys, Saugirdas Vaitulionis

Nors politikavimo ir biurokratijos anuomet jiems vis tiek nepavyko išvengti.

„Reikėjo kasdien stumti ir spausti tam tikrus politikus, kad viskas vyktų laiku. Tam buvo išeikvota daug nervų“, – neslėpė pašnekovas.

Jis pažymėjo, kad V.Adamkaus inauguracijos renginiuose buvo kuriamos naujos tradicijos, atsirado naujų elementų, tarkime, priesaika Seime.

„O tai reikėjo derinti su Seimo vadovybe. Be to, teko spręsti klausimus dėl gatvės uždarymo prie prezidentūros, derinti su arkivyskupija dėl šventų mišių ir Katedros aikštės. Kiekviename etape vis įsiterpdavo kažkokia politika, todėl reikėjo aiškios vizijos, kaip viską daryti“, – dėstė A.Pemkus.

Nepakvietė dabar? Bus kitų kartų

A.Pemkaus nuomone, valstybinių renginių etiketas ir protokolas nustato tam tikras taisykles, bet jos nėra iškaltos akmenyje, kad aklai jų laikytumeisi.

Juolab, kad prezidento inauguracija, anot pašnekovo, yra savotiška šventė. „Iš vienos pusės tai – valdžios perdavimas iš vienų rankų į kitas, kas yra valstybinės reikšmės įvykis. Kita vertus, tai yra vieno asmens triumfas – pergalės šventė“, – svarstė A.Pemkus.

Todėl esą nieko keista, kad kviestinių svečių sąraše atsiduria ir prezidento rinkiminės kampanijos rėmėjai, savanoriai ar pan.

Gali būti netikslumų, disonansų, bet reikia žiūrėti į bendrą šventės paveikslą.

„Dėl svečių sąrašo visada būna visokių kalbų ir nusiskundimų. Gali būti netikslumų, disonansų, bet reikia žiūrėti į bendrą šventės paveikslą, išgirsti, kas ir kaip bus sakoma. Prezidento kadencija trunka penkerius metus. Spėčiau, kad G.Nausėda, kaip ir V.Adamkus, organizuos daugiau renginių visuomenei, todėl tie, kurie nepakviesti į inauguraciją, kvietimus gaus kitur. Inauguracijos šventė tai – tam tikras tono nustatymas visai kadencijai. Man atrodo, kad programa sudėliota sklandžiai, o nesklandumų visada būna, juk tai – ne kasmetis renginys“, – samprotavo A.Pemkus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė

Prezidentės sprendimas – teisingas

Prezidentės Dalia Grybauskaitė penktadienį dalyvaus inauguracijos renginiuose Seime, Nepriklausomybės ir S.Daukanto aikštėse, tačiau vakarinį priėmimą praleis.

A.Pemkaus tai visai nestebina. Prezidentės sprendimą jis vertina kaip teisingą.

„Mes turbūt ir pradėjome tą tradiciją 1998 metais, kai prezidentas Algirdas Mykolas Brazauskas perdavęs V.Adamkui valdžios regalijas S.Daukanto aikštėje, sėdo į limuziną ir išvažiavo namo. Pagal protokolą teisinga, kad vakariniame pobūvyje visas dėmesys tektų tik vienam šalies vadovui“, – sakė A.Pemkus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aistis Zabarauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aistis Zabarauskas

A.Zabarauskas: Gyvenimo nesuprotokolinsi

G.Nausėdos Komunikacijos grupės vadovas Aistis Zabarauskas ketvirtadienį alfa.lt konferencijoje apgailestavo, kad negalėjo į vakarinį priėmimą pakviesti visų, kas norėtų jame dalyvauti.

Pasak jo, sąrašas buvo sudarytas atstovavimo principu. Dėl to, esą iš pradžių nutarta nekviesti visų signatarų, dėl to į sąrašą nepateko varžovė prezidento rinkimuose Ingrida Šimonytė.

„Tas dėmuo, kad žmonės yra nusipelnę, yra svarbus kriterijus, kviečiant į vakarinį priėmimą. Bet net būti nusipelniusiu ir pripažintu, tai dar nėra tas svoris, kuris nusveria, ar jis bus kviečiamas, ar ne. Jei žiūrėtume pagal subjektyvumo kriterijus, bet kuris dorai dirbantis pilietis Lietuvoje, jau yra valstybei nusipelnęs žmogus. Ar signatarai už juos labiau nusipelnę ar ne, man spręsti dabar sunku. Mes neėmėme visuomenės grupių pagal sąrašus, nesakėme, kad turime pakviesti visus merus, Seimo narius, signatarus. Nes laikėmės atstovavimo principo“, – sakė A.Zabarauskas.

Gyvenimo nesuprotokolinsi taip, kad viskas būtų pagal raidę.

Po kritikos signatarai kvietimus vienam asmeniui į priėmimą gavo trečiadienį vakare. A.Zabarauskas juokavo, kad dar yra laiko pakviesti ir I.Šimonytę.

Tiesa, to daryti, ko gero, neketinama. Pasak už G.Nausėdos komunikaciją atsakingo asmens, bus daug asmenų, kurie atstovaus I.Šimonytę palaikiusiems rinkėjams – mokslininkų, kultūrininkų, politikų, kurie per rinkimus aktyviai rėmė konkurentę.

A.Zabarauskas tikino, kad lengviausia būtų buvę vakarinio priėmimo išvis nedaryti, bet jo pageidavo G.Nausėda ir jo sutuoktinė. Tuomet kviestinių sąrašas buvo sudarytas remiantis pajautimu.

„Objektyvių kriterijų nėra. Knygos, kurią atsiversti, kurioje būtų surašyti principai, nėra. Gyvenimo nesuprotokolinsi taip, kad viskas būtų pagal raidę“, – apgailestavo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius