-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 07 /12:53

G.Nausėdos palinkėjimas K.Mažeikai – netapti miškų kirtimų ministru

Premjerui Sauliui Skverneliui trečiadienį ketinant pateikti kandidatų į ministrus sąrašą, prezidentas Gitanas Nausėda prezidentūroje susitiko su laikinai aplinkos ministro pareigas einančiu Kęstučiu Mažeika. Šalies vadovas turėjo pastabų K.Mažeikai, konstatuodamas, kad šiuo metu, deja, justi dėmesio aplinkos apsaugai deficitas.
Kęstutis Mažeika ir Gitanas Nausėda
Kęstutis Mažeika / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasikalbėti K.Mažeiką G.Nausėda pasikvietė, nes turėjo klausimų dėl tam tikrų aplinkos apsaugos politikos aspektų.

Klausiamas, ar K.Mažeika gali būti nepatvirtintas ministru, jei jo kandidatūrą toliau vadovauti Aplinkos ministerijai trečiadienį pateiks premjeras Saulius Skvernelis, prezidento Aplinkos ir infrastruktūros grupės vadovas Jaroslavas Neverovičius teigė, kad G.Nausėda sprendimą priims įvertinęs visus išgirstus atsakymus.

Prezidentas pažėrė kritikos

Pasak J.Neverovičiaus, G.Nausėda su laikinuoju ministru aptarė svarbiausius aplinkos srities klausimus.

Prezidentas apgailestavo, kad dabartiniu metu matomas dėmesio aplinkos apsaugai deficitas.

„Pirminis pastebėjimas ir komentaras iš prezidento pusės yra, kad, deja, matome tam tikrą dėmesio deficitą aplinkos apsaugai šioje srityje šiuo momentu. Prezidento palinkėjimas yra ministrui netapti miškų kirtimo ministru, o iš tikrųjų labai atkreipti dėmesį ir į tą aplinkosauginį aspektą“, – žurnalistams sakė J.Neverovičius.

Pirminis pastebėjimas ir komentaras iš prezidento pusės yra, kad, deja, matome tam tikrą dėmesio deficitą aplinkos apsaugai šioje srityje šiuo momentu.

G.Nausėda ir laikinasis aplinkos ministras nemažai kalbėjo apie Punios šilą.

J.Neverovičiaus teigimu, sutarta, kad Aplinkos ministerija priims sprendimus dėl kirtimų ten stabdymo ir kompleksiškai pasižiūrės į rezervato teisinį reguliavimą, tarkime, galbūt suteikiant daugiau galimybių žmonėms apsilankyti Punios šile.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jaroslavas Neverovičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jaroslavas Neverovičius

Peržiūrint įstatymus esą turėtų būti svarstomas šio rezervato teritorijos plėtimas.

J.Neverovičius sakė, kad visos priemonės, kurios užtikrins, kad kirtimai Punios šile bus sustabdyti, nebus daroma žala, dabar yra tinkamos.

„Mes sutinkame su tuo, kad turi būti kompleksiškai įvertinta, koks tas poveikis būtų, jeigu rezervatas būtų plečiamas, ir toks žingsnis neatsilieptų neigiamai. Viena vertus, ir saugoti gamtą, bet ir žmonėms nesudaryti sunkumų. Todėl reikia pasižiūrėti plačiai“, – kalbėjo prezidento vyriausiasis patarėjas.

Raimundo Eremino nuotr./Punios šilo kirtimai
Raimundo Eremino nuotr./Punios šilo kirtimai

Tikino norintis žalesnės Lietuvos

K.Mažeika sakė prezidento palinkėjimą netapti miškų kirtimo ministru vertinantis gerai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Mažeika

„Nuomonė išklausyta, toks tikrai nebūsiu. Juolab kad Punios šile didžiausi kirtimai buvo įvykdyti 2017 metais ir šiemet jie yra beveik uždrausti. Kalbame apie plynųjų kirtimų biržių ploto mažinimą artimiausiu metu. Manau, kad tas palinkėjimas ir ta vizija, kuri yra, padės mums išsaugoti žalesnę ir miškingesnę Lietuvą“, – komentavo K.Mažeika.

Manau, kad tas palinkėjimas ir ta vizija, kuri yra, padės mums išsaugoti žalesnę ir miškingesnę Lietuvą.

Jis taip pat tvirtino, kad trečiadienį buvo paruoštas pavedimas Valstybinių miškų urėdijai dėl medžioklės draudimo Punios šile.

„Medžioklės sezonas prasideda nuo spalio 15 dienos, tai iki to laiko turi būti atšauktos visos suplanuotos medžioklės, kurias per sistemą užsisako privatūs medžiotojai, medžiotojų klubai ir būreliai. Ir turi jie įvertinti, ar yra suplanuota individualių medžioklių iki sezono pradžios, kalbant apie selekcines medžiokles. Tai turi būti įvertinta ir tie procesai sustabdyti, ir informuoti žmonės, kad jiems ta paslauga nebus suteikta“, – aiškino laikinasis aplinkos ministras.

Renato Jakaičio nuotr./Punios šilas
Renato Jakaičio nuotr./Punios šilas

Taip pat K.Mažeika kalbėjo apie tai, kad gali būti įvestos papildomos priemonės Punios šilui saugoti. Jis minėjo, kad Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba iki gruodžio 1 dienos turi parengti apsaugos tikslų projektą.

„Vėlgi įvertinti visas buveines, kad galėtumėme imtis priemonių toms buveinėms apsaugoti, galbūt dar papildomomis apsaugos priemonėmis. Galų gale – informuoti visuomenę, kad vienoje ar kitoje vietoje yra tokia ar tokia buveinė, kas turbūt labai svarbu lankytojams“, – dėstė laikinasis apsaugos ministras.

Priminė vėluojančius darbus

J.Neverovičiaus teigimu, prezidentas su K.Mažeika aptarė ir kitus aplinkosaugos klausimus, smarkiai vėluojančius darbus Aplinkos ministerijos kuravimo srityje.

Prezidentūros nuomone, darbus reikia spartinti, sustiprinti vidines pajėgas, galbūt – ir ministro komandą.

Kalbant apie Valstybinių miškų urėdiją, pasak J.Neverovičiaus, reikia užtikrinti skaidrų konkursą į vadovo pareigas.

„Reikalingas veiklos stabilizavimas, reikia profesionalo šioje vietoje, kad jis užtikrintų, kaip minėjau, veiklos stabilizavimą ir pasitikėjimo ta instituciją atkūrimą“, – pabrėžė prezidento vyriausiasis patarėjas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos aplinkos ministerija
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos aplinkos ministerija

Atliekų sektoriuje, kaip sakė J.Neverovičius, prioritetas turėtų būti pirminis atliekų rūšiavimas. Anot prezidento patarėjo, K.Mažeika pasidalino idėjomis, kaip tai galėtų būti daroma jau dabartinėmis sąlygomis ir žvelgiant į ateitį.

Laikinasis aplinkos ministras sakė, kad su prezidentu kalbėta apie esamą situaciją ir viziją, kaip turėtų būti.

„Kai kurios mintys buvo tų vėluojančių darbų. Tai tiesiog prezidentas paklausė, kiek tai susiję su mano pakankamai trumpu buvimu ministru, kiek tai susiję su praėjusio ministro buvimu. Tai tą situaciją paaiškinau taip, kaip yra“, – pasakojo jis.

K.Mažeika tvirtino, kad situacija aplinkos srityje yra gerėjanti. Jis aiškino, kad jam pradėjus eiti pareigas, vėluojančių darbų buvo gerokai daugiau nei yra dabar.

„Dabar mes tikrai gana efektyviai vejamės ir, tikiuosi, kad Vyriausybės programa bus įvykdyta maksimaliai“, – prezidentūroje žurnalistams kalbėjo jis.

Dabar mes tikrai gana efektyviai vejamės ir, tikiuosi, kad Vyriausybės programa bus įvykdyta maksimaliai.

Susitiko ne su visais laikinaisiais ministrais

Susitikimus su laikinaisiais ministrais ir galimais kandidatais į atnaujintą Vyriausybę G.Nausėda pradėjo praėjusią savaitę.

Tačiau jis priėmė ne visus laikinuosius ministrus: skaičiuojant su K.Mažeika – iš viso keturis.

Prezidentūroje lankėsi laikinai pareigas einantys sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga bei socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Taip pat – laikinasis finansų ministras Vilius Šapoka.

G.Nausėda pasikalbėti pasikvietė ir galimus kandidatus į Vyriausybės narius.

Praėjusią savaitę prezidentas susitiko „socialdarbiečiu“ Andriumi Palioniu, įvardijamu galimu žemės ūkio ministru.

Antradienį G.Nausėda priėmė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) kandidate į vidaus reikalų ministres siūlomą Ritą Tamašunienę.

Trečiadienį – šios partijos atstovą, kuris siūlomas vadovauti Susisiekimo ministerijai, Jaroslavą Narkevičių.

Performavo valdančiąją koaliciją

Vyriausybė įgaliojimus prezidento pareigas eiti pradėjusiam G.Nausėdai grąžino liepos 12 dieną.

Liepos 23 dieną Seimas pritarė, kad S.Skvernelis toliau vadovautų Vyriausybei.

Po rinkimų buvo performuota valdančioji koalicija. Atstovus į atnaujintą ministrų kabinetą turėtų deleguoti keturios politinės jėgos – „valstiečiai“, „socialdarbiečiai“, „tvarkiečiai“ ir LLRA-KŠS.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Remigijus Žemaitaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Remigijus Žemaitaitis

Partijos sutarė dėl Vyriausybės programos įgyvendinimo plano pokyčių, persidalijo atsakomybių sritis.

„Valstiečiams“ teko Teisingumo, Švietimo, mokslo ir sporto, Sveikatos, Aplinkos, Energetikos, Ekonomikos ir inovacijų, Finansų, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

LLRA-KŠS – Vidaus reikalų bei Susisiekimo, „tvarkiečiams“ – Krašto apsaugos, „socialdarbiečiams“ – Užsienio reikalų bei Žemės ūkio ministerijos.

Atsakomybę už Kultūros ministeriją perpus turėtų dalintis „valstiečiai“ ir „tvarkiečiai“.

Tačiau G.Nausėda yra pasiuntęs žinią, kad nebūtinai visi „nurašomi“ ministrai turės palikti postus, o tie, kurie juos matuojasi, nebūtinai bus paskirti dirbti į atnaujintą Vyriausybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius