-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 08

G.Nausėdos pasisakymas nuvylė: vaikų turintys patarėjai prezidentūroje nepageidaujami?

Prezidentas Gitanas Nausėda, aiškindamas, kodėl jo komandą paliko trys vyriausieji patarėjai, užsiminė, esą keisti darbą juos paskatino sunkumai derinant pareigas ir tėvystę. Ekspertų ir tėvus vienijančių asociacijų atstovų vertinimu, tai – diskriminacinis požiūris, neturintis nieko bendra su Lietuvos Respublikos Konstitucija.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Kai kurie iš tų žmonių turi šeimas ir mažų vaikų ir kai kurie iš jų abejoja ateidami, netgi teigia, kad tai gali sukliudyti, prieštarauti vienas kitam. (…) Manau, kad savo tiesioginį darbą žmonės turi dirbti visu šimtu procentų ir, jeigu galima, dar šiek tiek daugiau. Ir niekas neturi trukdyti“, – taip antradienį LRT televizijos laidoje „Dienos tema“ apie trijų vyriausiųjų patarėjų pasikeitimo motyvus kalbėjo prezidentas Gitanas Nausėda.

Jis taip pat pridūrė, jog galbūt būtų prezidento posto siekęs ir gerokai anksčiau, nes buvo minimas tarp favoritų, tačiau dar nesuaugę vaikai buvo viena svarbiausių priežasčių, kodėl atsisakė minties dalyvauti rinkimuose.

Prezidento pareiškimą lygių galimybių ekspertė Margarita Jankauskaitė vadino netaktišku ir diskriminuojančiu atžalas auginančius bei dirbančius tėvus.

„Čia beveik tas pats kaip pasakyti, kad žmonės, kurie kvėpuoja, turi problemų. Mes iš esmės turime kalbėti apie darbo kultūrą, kuri už borto išmeta žmones, auginančius vaikus.

Vaikų auginimas yra visiškai natūrali būklė, ir jeigu iškyla problemų dirbantiems žmonėms, kurie augina vaikus, vadinasi, reikia galvoti, kas yra netvarkoj su darbo kultūra, nes vaikai negali būti kliūtis“, – kalbėjo M.Jankauskaitė.

Dainiaus Putino nuotr./Margarita Jankauskaitė
Dainiaus Putino nuotr./Margarita Jankauskaitė

Valstybinės institucijos, jos įsitikinimu, turėtų rodyti pavyzdį, kaip suderinti darbą ir šeimos įsipareigojimus, tačiau to nedaro.

„Privatus sektorius žiūri į valstybinį sektorių ir bado pirštu. (…) Darbuotojas nėra vien tik darbuotojas – visi mes turime šeimą, asmeninį gyvenimą, darbas neturi iš mūsų atimti galimybės gyventi visavertiškai“, – sakė lygių galimybių ekspertė.

M.Jankauskaitė mano, kad nors G.Nausėdos pasisakymas laidoje skambėjo neutraliai, kreiptasi buvo į moteris.

„Mes žinome iš kitų tyrimų, kad žmonės, kurie turi vaikų, dažnai būna labiau lojalūs darbuotojai, nes suvokimas, jog tau reikia pasirūpinti šeima, verčia tave į darbą žiūrėti labai atsakingai ir būti kuo našesniu“, – dėstė pašnekovė.

Negalima sakyti, kad vaikai – kliūtis

Panašios nuomonės laikosi ir Tėvų forumo tarybos narys Kęstutis Mikolajūnas. Vaikus jis vadino „motyvatoriais“ ir pridūrė, kad įsipareigojimas šeimai skatina siekti didesnių tikslų.

„Jeigu pagalvotume apie tėvų poziciją, tai tėvai daugiausia dirba dėl vaikų. Vaikai kaip tik yra didelis motyvatorius siekti karjeros, rūpintis savo šeima, negalima vienareikšmiškai sakyti, kad vaikai yra kliūtis“, – pabrėžė K.Mikolajūnas.

Aš patylėti norėčiau, nežinau, kaip komentuoti tokius pareiškimus. Labai liūdna, gaila.

Aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Žemaitė tokį prezidento komentarą vadino keistu ir svarstė, ar didžioji dalis visuomenės apskritai gali darbą atlikti šimtu procentu, kadangi dauguma šalies gyventojų augina vaikus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Žemaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Žemaitė

„Aš patylėti norėčiau, nežinau, kaip komentuoti tokius pareiškimus. Labai liūdna, gaila. Juo labiau atkreipiant dėmesį į tai, kad yra valstybės ir Europos Sąjunga, kur įvairiausiomis priemonėmis, visomis išgalėmis bando maksimaliai įtraukti vaikus auginančius žmones, tikrai vertina jų indėlį ir potencialą“, – pasakojo ji.

Lietuvos žmogaus teisių centro ekspertė Jūratė Juškaitė sakė, kad prezidento pareiškimas implikuoja, jog patarėjai, kurie turi vaikų, nėra pageidaujami Prezidentūroje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jūratė Juškaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jūratė Juškaitė

„Jis tarsi implikuoja, kad šeimos ir darbo derinimas, ypač einant aukštus postus, yra sudėtingas arba beveik neįmanomas, ir tai, mano nuomone, prasilenkia tiek su Lietuvos Respublikos Konstitucijoje įtvirtintu bendruoju nediskriminavimo principu, tiek su sveiku protu“, – svarstė J.Juškaitė.

Iš valstybės vadovo mes tikimės labiau šeimas, darbo ir šeimos derinimą palaikančios pozicijos.

Tokios pozicijos laikymasis, anot pašnekovės, reiškia, kad tarp prezidento patarėjų gali būti tik to paties amžiaus žmonės, o tai mažina įvairovę, priimamų sprendimų kokybę ir galimybę suprasti, kaip jaučiasi skirtingo amžiaus ir socialinių sluoksnių žmonės.

„Iš valstybės vadovo mes tikimės labiau šeimas, darbo ir šeimos derinimą palaikančios pozicijos, kalbančios apie tai, kad suderinti yra įmanoma, kad reikia tam sudaryti galimybes, nes jeigu valstybės vadovas arba įmonė, organizacija priima sprendimą nepriimti žmonių, kurie turi vaikų, tai reikia suprasti, kad pačios organizacijos darbo kokybė ir kultūra kenčia“, – kalbėjo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius