Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 03 /16:21

Valdemaras Tomaševskis tikisi, kad jo partija gali turėti didžiausią frakciją Vilniuje

Sekmadienį Lietuvoje vyksta savivaldos rinkimai, kuriuose dalyvauja apie 13 tūkstančių politikų. Lietuva išsirinks 60 merų ir tarybų. Savo valią rinkimuose sekmadienį išreiškė ir žinomi šalies politikai. 
Valdemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) lyderis Valdemaras Tomaševskis sako, kad po sekmadienį vykstančių savivaldos rinkimų jo partija tikisi turėti didžiausią frakciją Vilniaus mieste.

„Čia, Vilniuje, tikimės gerų rezultatų. (...) Tikimės laimėti pirmą vietą pagal mandatų skaičių“, – žurnalistams sakė sostinėje Pilaitėje balsavęs europarlamentaras.

„Tai būtų didžiulė mūsų pergalė“, – pridūrė jis.

Šiuo metu Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcija Vilniaus miesto savivaldybės taryboje yra antra pagal dydį.

Lenkų rinkimų akcijos lyderis taip pat tikisi pasiekti gerų rinkimų rezultatų Trakų rajone, Švenčionių rajone bei Visagine ir tęsti dominavimą Vilniaus rajone ir Šalčininkų rajone.

Pastarosiose dviejose savivaldybėse šiuo metu dirba vieninteliai du merai iš LLRA-KŠS. Savivaldybių tarybose visoje Lietuvoje partija turi 65 narius.

Panašius rezultatus lenkų rinkimų akcija tikisi išsaugoti ir po rinkimų, sakė V.Tomaševskis.

Partija yra iškėlusi sąrašus dešimtyje Lietuvos savivaldybių, šešiose iš jų – su Rusų aljansu.

S.Skvernelis: „Nuotaikos labai geros“

Sekmadienio vidurdienį premjeras Saulius Skvernelis balsavo Vilniaus rajone Platiniškių rinkimų apylinkėje. Jis sakė tikįs, kad šiuose savivaldos rinkimuose jo atstovaujama Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga pelnys daugiau mandatų.

„Nuotaikos labai geros. Kiekvieni rinkimai yra politikų darbo įvertinimas. Tai, aš manau, kad savivaldybių rinkimai yra būdas pasitikrinti, kaip žmonės vertina, aišku, pirmiausiai vietinius politikus, bet yra ir tiesioginis ryšys su šalies valdžia“, – sakė premjeras.

Paklaustas, ar šiuose savivaldos rinkimuose tikisi geresnių pozicijų nei 2015-aisiais, kai „valstiečiai“ pelnė 140 mandatų ir 4 mero postus, S.Skvernelis atsakė: „Aš manau, kad tikrai bus daugiau.“

Premjeras sakė balsavęs „už tam tikrus pokyčius.“

V.Adamkus: Lietuvos žmonės tikisi pagerėjimo

Sekmadienio rytą Vilniaus Saulėtekio apylinkėje balsavo prezidentas Valdas Adamkus. Jis sakė savo balsą atidavęs už „tam tikrus pasikeitimus“.

„Aš optimistas. Bent aš pasirinkau žmogų, kuris, galvoju, turi planą, viziją, kaip miestą tvarkyti, o svarbiausia, kad jis užsitarnautų Lietuvos ir, šiuo atveju, Vilniaus gyventojų pasitikėjimą“, – sakė prezidentas V.Adamkus.

Paklaustas, balsavo už permainas ar už tęstinumą, prezidentas V.Adamkus atsakė: „Aš galvoju, kad tam tikrų pasikeitimų vis tiktai reikia. Lietuvos žmonės per visas savivaldybes tikisi tam tikrų pagerėjimų. Kaip ten bebūtų, gyvenimas eina į priekį.“

Prezidentas V.Adamkus nekomentavo pastaruoju metu Lietuvoje vykstančių korupcijos skandalų, bet sakė tikįs, kad jo pasirinktas kandidatas pateisins viltis ir nenuvils piliečių.

„Ne viskas idealu“, – sakė prezidentas.

VIDEO: Rinkimuose balsavęs Valdas Adamkus: tam tikrų pasikeitimų vis tiktai reikia

G.Landsbergis: tikimės stipriai pasirodyti

Sekmadienio rytą savo balsą atidavė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis. Jis su šeima balsavo Vilniuje esančioje „Švyturio“ apylinkėje.

„Nuotaikos geros. Rinkimai visada yra demokratijos šventė“, – sakė konservatorių lyderis.

Paklaustas, balsavo už permainas ar tęstinumą, G.Landsbergis atsakė: „Aš balsavau už permainas.“

Jis teigė, kad nenorėtų tiksliai skaičiais išreikšti konservatorių partijos lūkesčių šiuose rinkimuose, – savivaldybėse atsirado daug naujų komitetų ir politinių kitų jėgų, todėl tiksliai prognozuoti rezultatus sunku.

„Mes matome galimybių Lietuvoje stipriai pasirodyti“, – sakė G.Landsbergis.

G.Kirkilas tikisi kelių socialdarbiečių pergalės merų rinkimuose jau pirmame ture

Socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas tikisi, kad partijos kandidatai jau pirmajame savivaldos rinkimų ture iškovos kelis merų postus, o tarybose gaus nuo 60 iki 80 mandatų.

„Mes galvojame, kad vieną arba du turėsime pirmajame ture, o šiaip galvojame apie keturis penkis (merų postus – BNS). Mandatų skaičius – tikimės tarp 60 ir 80. Tai būtų geras skaičius debiutuojančiai partijai“, – žurnalistams sakė sekmadienį Vilniaus Raitininkų apylinkėje su žmona balsavęs G.Kirkilas.

Jo vadovaujamai pernai balandį įkurtai partijai šie savivaldos rinkimai yra pirmieji.

Socialdemokratų darbo partija buvo įkurta skilus Socialdemokratų partijai. G.Kirkilas ir dar dalis kitų įtakingų socialdemokratų nesutiko su partijos naujojo vadovo Gintauto Palucko inicijuotu socdemų pasitraukimu iš valdančiosios koalicijos su „valstiečiais“. Pasitraukusieji iš G.Palucko vadovaujamų sociademokratų gretų įkūrė naują partiją ir Seime liko valdančiojoje koalicijoje.

Iš viso partija yra iškėlusi 15 kandidatų tiesioginiuose merų rinkimuose, ir 26 kandidatų į tarybas sąrašus savivaldybėse.

E.Gentvilas pripažįsta, kad Liberalų sąjūdžio mandatų skaičius mažės

Liberalų sąjūdžio lyderis Eugenijus Gentvilas pripažįsta, kad jo partija šiemet savivaldos rinkimuose iškovos mažiau mandatų nei prieš ketverius metus, tačiau viliasi, kad liberalai išliks populiariausiųjų ketvertuke.

„Mūsų lūkesčiai – labai racionalūs ir labai realistiški. Mūsų mandatų skaičius truputį sumažės“, – BNS telefonu iš Klaipėdos, kur atidavė savo balsą rinkimuose, sakė E.Gentvilas.

„Atsirado ir praradimų, ir visuomenės pasitikėjimo sumažėjimas. Tačiau aš esu įsitikinęs, kad mes užimsime ketvirtą vietą partijų rikiuotėje pagal mandatų ir merų skaičių“, – sakė liberalų lyderis.

Pasak jo, Liberalų sąjūdis tikisi gauti 150–170 mandatų ir mažiausiai aštuonis merų postus visoje Lietuvoje.

Praėjusiuose rinkimuose 2015-aisiais Liberalų sąjūdis sulaukė apie 13 proc. rinkėjų paramos ir tapo lyderiais devyniose savivaldybėse, įskaitant Klaipėdą ir Vilnių. Nuo to laiko iš partijos pasitraukė tiek Vilniaus meras Remigijus Šimašius, tiek Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

N.Puteikis mano, kad Centro partija gerokai padidins mandatų skaičių

Centro partijos vadovas parlamentaras Naglis Puteikis tikisi, kad jo partija gerokai padidins mandatų skaičių savivaldybėse.

„Būsime labiausiai mandatų skaičių išauginusi partija, nes prieš ketverius metus mes turėjome tris mandatus, dabar turėsime keliasdešimt, ir, manau, kad turėsime du merus“, – savo balsą sekmadienį atidavęs Vilniaus senamiestyje esančioje apylinkėje BNS sakė N.Puteikis.

2015 metais per savivaldybių tarybų rinkimus Centro partija buvo gavusi tris mandatus. N.Puteikis tuomet dar nebuvo jos vadovas ir kandidatavo Vilniuje su partija „Lietuvos sąrašas“.

R.Žemaitaitis tikisi, kad savivaldybėse liks panašus skaičius „tvarkiečių“

„Tvarkos ir teisingumo“ lyderis Remigijus Žemaitaitis tikisi, kad po sekmadienį vykstančių rinkimų savivaldybių tarybose liks panašus kiekis partiečių.

Šiuo metu partija turi 70 narių savivaldybių tarybose, „tvarkiečių“ atstovai dirba merais Kalvarijoje ir Šilutėje.

„Tikiuosi panašiai tiek ir turėti, apie 70. Dar trys, du merai man asmeniškai būtų tikrai geras dalykas“, – žurnalistams sakė Vilniaus miesto pakraštyje, Antaviliuose, balsavęs R.Žemaitaitis.

Jis pats kandidatuoja į merus Vilniuje, bet savo galimybes rinkimuose vertina kukliai.

„Prizinės vietos būtų nuostabu, (...) bet penkta – šešta vieta man asmeniškai būtų labai geras dalykas“, – kalbėjo politikas, atėjęs balsuoti su dviem vaikais.

Pasak jo, Vilniaus miesto savivaldybės taryboje „tvarkiečiai“ tikisi turėti trijų – penkių žmonių frakciją.

Partija geriausiai savo galimybes vertina Žemaitijoje.

Į tarybos narius „Tvarkos ir teisingumo“ atstovai kandidatuoja 34 savivaldybėse, 21-oje „tvarkiečių“ iškelti kandidatai siekia mero posto.

„Tikrai nebandėm statyti ten kandidatų, kur žinojom, kad laimės vienos partijos atstovai“, – sakė R.Žemaitaitis.

Rinkimuose – 13 tūkst. politikų

Rinkimų apylinkės visoje šalyje atsidarė sekmadienį, 7 valandą ryto. Balsavimas tęsis iki 20-os valandos. Rinkimų teisę turi 2 458 013 rinkėjų.

Iki vidurdienio savivaldos rinkimuose balsavo daugiau kaip penktadalis rinkėjų, rodo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenys.

Sekmadienį prie balsadėžių atėjo 15,4 proc. rinkėjų, dar 6,25 proc. balsavo iš anksto.

Rinkimų dieną kol kas aktyviausiai balsavo Pagėgių gyventojai, čia iki 12 val. valią pareiškė 23,11 proc. rinkimų teisę turinčių asmenų.

Aktyvūs ir Akmenės rajono gyventojai – balsavo 22,76 proc. rinkėjų. Penktadalio ribą peržengė ir Šilalės rajono gyventojai, čia balsuoti atėjo 21,17 proc. rinkėjų.

Pasyviausiai prie balsadėžių eina Klaipėdos rajono ir miesto gyventojai, atitinkamai 12,62 proc. ir 12,70 procento.

Pagal bendrą aktyvumą, tai yra sudėjus balsavusiųjų iš anksto ir sekmadienį duomenis, aktyviausiai balsuota Birštone. Čia bendras aktyvumas siekia 35,13 procento.

Vietos politikai savivaldos rinkimuose varžosi dėl 60 merų pozicijų ir 1502 mandatų tarybose. Rinkimuose dalyvauja per 13 tūkst. politikų, į merus kandidatuoja per 400.

Iki balsavimo pabaigos galioja draudimas agituoti ne tik vykstančiuose savivaldos, bet ir būsimuose prezidento rinkimuose, referendumuose.

Agitacija nelaikoma informacija apie vykstančius rinkimus, jų svarbą valstybės gyvenimui, atvykusių balsuoti rinkėjų skaičių, kvietimas atvykti balsuoti.

VRK fiksavo pažeidimų. Pavyzdžiui, prezidentu sieksiantis tapti Arvydas Juozaitis rinko parašus Vilniaus Kaziuko mugėje.

Mažiau atstovų renka Kupiškio, Molėtų, Telšių, Skuodo rajonų, Panevėžio miesto ir Pagėgių savivaldybių gyventojai.

Didžiausią tarybą turės Vilniaus miestas su 51 atstovu, mažiausią – Neringa ir Birštonas, po 15 tarybos narių. Vidutinio dydžio rajono tarybą sudaro 25 atstovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius