Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 08 04

Galimos žemgrobystės skandale įklimpęs valdininkas: esame nukentėję

Žemės ūkio ministro Broniaus Markausko pažadai iš posto išversti rimtų įtarimų slegiamą Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) direktoriaus pavaduotoją Tomą Laduką baigėsi ne taip, kaip ministras žadėjo. Dar balandį žadėta, kad T.Ladukas netrukus atlaisvins kėdę, tačiau jis tarnyboje tebedirba.
Sklypas Laisvės pr. 26
Sklypas Laisvės pr. 26 / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

T.Laduko kėdė drebėti pradėjo po 15min tyrimo apie tai, kaip jo artimieji užvaldė vertingą žemės sklypą sostinės Karoliniškių mikrorajone. 15min atskleidė, kad T.Laduko sutuoktinei ir jos artimiesiems atkurtos nuosavybės teisės į šį didelės vertės sklypą, o procedūrą būtent dėl šio sklypo paėmimo inicijavo centrinė NŽT vadovybė.

Šiai istorijai iškilus į viešumą, B.Markauskas dar prieš keturis mėnesius pareiškė, kad T.Ladukas nebegali dirbti NŽT. T.Laduko pasitraukimą iš posto žadėjo ir NŽT vadovas Danielius Kuprys, pats senokai buvęs ministro B.Markausko nemalonėje. Ironiška, bet D.Kuprys darbą jau prarado, o galimos žemgrobystės skandalo įsuktas jo pavaduotojas NŽT tebedirba.

Savo ruožtu, prokurorai siekia atimti iš T.Laduko pinigus, gautus iš užvaldytos valstybinės žemės pardavimo. Pats NŽT direktoriaus pavaduotojas šiame procese save laiko nukentėjusiuoju.

Jaučiasi nukentėjęs

15min paviešinus, kaip T.Laduko artimieji užvaldė žemę Karoliniškėse ir ją už solidžią sumą pardavė prekybos centrą čia susiruošusiai statyti bendrovei, reakcijos ilgai laukti neteko.

Tiek B.Markauskas, tiek jo pavaldiniai, tiek ministro nemalonėje buvęs NŽT vadovas D.Kuprys garsiai žadėjo T.Laduko pasitraukimą. Negana to, NŽT direktoriaus pavaduotojo padėtį dar apsunkino prokurorų įtarimai.

Po 15min tyrimo į prokuratūrą kreipėsi Seimo narė Agnė Bilotaitė. Įvertinę paviešintą medžiagą, prokurorai nutarė kreiptis į teismą dėl neteisėto valstybinės žemės užvaldymo. Kadangi sklypą iš T.Laduko artimųjų nusipirkusios įmonės kaltės įrodymų nėra, žemės grąžinimas valstybei neįmanomas. Tačiau prokurorai siekia valstybei grąžinti daugiau nei 600 tūkst. eurų – pinigus, kuriuos T.Laduko artimieji gavo iš šio sandorio.

Generalinė prokuratūra 15min informavo, kad į teismą dėl sklypo Laisvės prospekte istorijos kreiptasi birželį, byla dar neišnagrinėta. T.Ladukas 15min pasakojo, kad šiuo metu kaip tik rašomi atsiliepimai į prokurorų pretenzijas. NŽT direktoriaus pavaduotojas įsitikinęs, kad pinigus iš jo artimųjų atimti siekiama neteisėtai.

„Nei aš, nei žmona prie to dalyko tikrai nesam prisidėję. (...) Labai, aišku, apmaudu, kad tokie dalykai yra“, - kalbėjo T.Ladukas.

Anot jo, prokurorai kvestionuoja dar 2004 m. Vilniaus apskrities viršininko administracijos priimtus sprendimus, kas jam atrodo nesuvokiama.

„Nuoširdžiai sakau – tame nedalyvauju. Tiktai dalyvauju kaip... sakau, dabar šitoje vietoje turbūt nukentėję gaunamės. Nei vienam nelinkėčiau“, - sakė T.Ladukas, pridurdamas, jog gerbs teismo sprendimą, koks jis bebūtų.

Vidinis tyrimas: įstatymas buvo pažeistas

Dėl T.Laduko veiklos tyrimų atlikta ir daugiau. Pavyzdžiui, vidinis NŽT tyrimas nustatė, kad vienas tarnybos vadovų nusižengė įstatymui.

„NŽT tyrimas dėl direktoriaus pavaduotojo Tomo Laduko galimo nusižengimo baigtas. Pripažinta, kad T.Ladukas pažeidė LR Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje 7 straipsnio 1 dalį“, - 15min informavo NŽT atstovė Aušrinė Lisauskienė.

Nustatytas gana formalus pažeidimas – T.Ladukas laiku nedeklaravo žmonos atlikto žemės pardavimo sandorio. Vis dėlto už šį pažeidimą NŽT direktoriaus pavaduotojas sulaukė sankcijų. „Tomui Ladukui yra pritaikytas įstatyme nurodytas apribojimas – jis negali būti skatinamas vienerius metus nuo pažeidimo paaiškėjimo dienos“, - nurodė A.Lisauskienė.

Šio pažeidimo T.Ladukas nekvestionuoja. „Klaida yra klaida“, - sakė jis.

Susitarimas, kurio (ne)buvo

Žemės ūkio viceministras Artūras Bogdanovas 15min teigė, jog dar skandalo pradžioje su T.Laduku buvo sutarta, kad jis netrukus atlaisvins kėdę. Esą NŽT direktoriaus pavaduotojas šį nerašytą susitarimą sulaužė.

„Ponas Ladukas anksčiau nesutiko išeiti. Bet rugpjūčio 16 d. įsigalioja nauja [NŽT] struktūra ir jam nėra siūloma darbo vieta. (...) Taip, jis [anksčiau] sutiko trauktis, tiesiog paprašė šiek tiek laiko, kad būtų baigti tyrimai dėl jo pažeidimų. Baigti buvo visai neseniai, prieš keletą savaičių“, - sakė A.Bogdanovas.

T.Ladukas tai patvirtina tik iš dalies. Jis 15min teigė tikrai skaičiuojantis paskutines dienas poste ir negavęs pasiūlymo sudaryti naują darbo sutartį, įsigaliojus naujai NŽT struktūrai. Tačiau susitarimo trauktis anksčiau, anot jo, nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius