Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 04 /15:57

Gamtą niokojęs Varėnos aplinkosaugininkas nušalintas nuo pareigų

Varėnos rajono aplinkosaugos pareigūnas Vytautas Butkevičius įstatymus pažįsta itin gerai, tačiau per vienus metus į teisėsaugos akiratį patenka jau antrą kartą. Šįkart gyventojai skundžiasi, kad jis neteisėtai pasisavino Varėnos rajone stūksančius riedulius ir taip suniokojo miško augmeniją. Pats aplinkosaugininkas tikina esąs persekiojamas, nes jokio nusikaltimo nepadarė, tačiau Aplinkos apsaugos departamentas antradienį 15min patvirtino, kad V.Butkevičius nuo pareigų jau nušalintas.
Vytautas Butkevičius
Vytautas Butkevičius / „Merkio krašto“ nuotr.

Aplinkos ministerijos Alytaus regiono Aplinkos apsaugos departamento Varėnos rajono agentūros vedėjas Vytautas Butkevičius nemalonę užsitraukė po to, kai vietiniai gyventojai pastebėjo, jog pareigūnas iš valstybinio miško traukia itin didelius riedulius ir veža juos į savo sklypą Matuizų kaime.

Kaip rašė „Merkio kraštas“, prieš Šv.Velykas buvo pastebėta, kad prie Matuizų nuotekų valymo įrengimų, valstybinėje žemėje, darbavosi vikšrinis ekskavatorius. Jis traukė iš žemės didelius, po kelias tonas sveriančius lauko akmenis ir vikšrais suniokojo augmeniją.

Paaiškėjo, kad darbus užsakė Varėnos rajono aplinkosaugos pareigūnas V.Butkevičius.

Varėnos rajono savivaldybės administracijos direktorius Alvydas Verbickas išreiškė susirūpinimą, jog aplinkosaugininko veiksmai tapo visiškai netoleruotini.

„Šitas pareigūnas nutarė iš valstybinės žemės išridenti didžiulius akmenis. Kažkokiu būdu pasamdė įmonę. Atvažiavo žmonės su ekskavatoriumi ir pradėjo tuos riedulius ridenti iki keliuko, kad paskui liktų juos tik pakrauti ir išsivežti. Darbus pastebėjo bendruomenė ir iš karto informavo mus. Mes sureagavome, aš ir pats ten nuvažiavau.

Mums bekalbant, V.Butkevičius pats atvyko savo tarnybiniu automobiliu, pamatė mus ir kaip filme – apsisuko ir pradėjo bėgti.

Radome ten tos bendrovės atstovus, aš priėjau, prisistačiau, pasakiau, kad jų veiksmai neteisėti, kad jie yra valstybinėje žemėje ir neturi jokių leidimų“, – pasakoja A.Verbickas.

Pamatęs puolė bėgti

Varėnos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus teigimu, darbininkai geranoriškai prisipažino, kad juos pasamdė Vytautas Butkevičius, tačiau teigė nežinantys, kokia tai teritorija ir kokių leidimų šiems darbams reikia.

Savo ruožtu pats pareigūnas pamatęs A.Verbicką puolė bėgti, todėl situacijos toliau aiškintis nepanoro.

„Mums bekalbant, V.Butkevičius pats atvyko savo tarnybiniu automobiliu, pamatė mus ir kaip filme – apsisuko ir pradėjo bėgti“, – prisimena A.Verbickas.

Jo teigimu, savivaldybės administracija nedelsdama kreipėsi į policiją, Aplinkos apsaugos departamentas taip pat pradėjo tarnybinį aplinkosaugininko patikrinimą. Tačiau, pasak A.Verbicko, didžiausią nuostabą kelia pareigūno sugebėjimas išsisukti iš situacijos, nes V.Butkevičius procesą tiesiog vilkina.

Pasak jo, aplinkosaugininko nuo pareigų nušalinti tiesiog neįmanoma, nes šis visas būdais stengiasi išvengti atsakomybės, puikiai žino, kaip apeiti įstatymus, todėl situaciją „užglaisto“.

„Kažkur jo iškelti negalima, nes rotacija nevyksta, apie atleidimą irgi negalima kalbėti, nes nėra pagrindo. Visiška aklavietė, o jis dirba kaip dirbęs. Mes tikrai dėjom visas pastangas, bet ne viskas šiuo atveju priklauso nuo mūsų. Jis po dviejų dienų dar sugebėjo nuvažiuoti pas seniūną ir paklausti: kur tu mano riedulius padėjai? Aš vis tiek išsivešiu“, – pasakoja A.Verbickas.

Savo žodį aplinkosaugininkas „ištesėjo“. Kaip pasakoja administracijos direktorius, darbai buvo nedelsiant nutraukti, rieduliai buvo laikinai patalpinti pas vieną ūkininką Matuizuose, tačiau V.Butkevičius vis tiek atvyko jų susigrąžinti.

Kam V.Butkevičiui reikalingi po kelias tonas sveriantys akmenys, iki galo neaišku. Pasak A.Verbicko, aplinkosaugininkas ketino įrengti akmenų parką.

15min susisiekė ir su bendrovės „Nivelsta“, kuri atliko minimus darbus, atstovu. Šis patikino, kad bendrovė niekaip nėra susijusi su Varėnos aplinkosaugininku, esą tik vieną kartą atliko užsakytą darbą.

„Mūsų bendrovė buvo išnuomojusi ekskavatorių ponui Butkevičiui. Mes turim sąskaitą faktūrą, kad išnuomojom techniką, bet tik tiek. O kam jau ten jam ir kas per žemė, tikrai nežinome“, – sakė įmonės atstovas.

Tikimės, kad čia buvo pirmas ir paskutinis kartas, kai su juo bendravome.

Pasak jo, su V.Butkevičiumi „Nivelsta“ jokio ryšio nepalaiko.

„Tikimės, kad čia buvo pirmas ir paskutinis kartas, kai su juo bendravome“, – 15min sakė vyras.

Laukia leidimo

Susisiekus su pačiu V.Butkevičiumi, šis patvirtino, kad darbai yra sustabdyti, o pats dabar laukia jiems skirtų leidimų.

Aplinkosaugininkas taip pat teigė, kad rajone jaučiasi persekiojamas, nes nieko blogo nepadarė.

„Čia toks administracijos direktoriaus persekiojimas, jau kokį ketvirtą ar penktą kartą. Aš tuos akmenis iš krūvos ištraukiau, pažiūrėjau, ar jie tinkami, nuvaliau su kastuvu. Ir dar šiandien jie ten guli“, – 15min sakė V.Butkevičius.

Paklaustas, ar gavęs leidimą akmenis iš miško vis tik ketina imti, aplinkosaugininkas tikino, kad darbus tikrai tęs.

Pareigūnas jau nušalintas

Aplinkos apsaugos departamentas antradienį 15min patvirtino, kad V.Butkevičius nušalintas nuo pareigų.

„Dėl Aplinkos apsaugos departamento valstybės tarnautojo Vytauto Butkevičiaus veiksmų departamente pradėtas tarnybinio nusižengimo tyrimas ir jau liepos 31 d. AAD direktorės Olgos Vėbrienės įsakymu minėtas valstybės tarnautojas yra nušalintas nuo pareigų iki tarnybinio nusižengimo tyrimo pabaigos“, – komentavo AAD.

Nusižengia jau ne pirmą kartą

Apie Varėnos aplinkosaugininką Vytautą Butkevičių 15min jau rašė praėjusią vasarą. Tąkart dėl pareigūno Aplinkos apsaugos departamentas pradėjo tyrimą – paaiškėjo, kad aplinkosaugininkas asmeniniais tikslais neteisėtai nukasė Merkio upės krantą ir taip pažeidė žemės paviršių bei Saugomų teritorijų įstatymą.

Dar pernai kalbintas tiesioginis V.Butkevičiaus vadovas, Druskininkų aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Evaldas Brusokas, sakė, kad aplinkosaugininko likimas kol kas nėra aiškus, tačiau, 15min žiniomis, atsakomybę dėl sudarkytos krantinės ir įstatymo pažeidimo galiausiai prisiėmė rangovai, aplinkosaugininkas apsiribojo tarnybine nuobauda ir toliau tęsė savo darbus.

„Įdomiausia yra tai, kad žmogus kažkokiu būdu priverčia prisiimti atsakomybę. O įmonei tik paskirta 99 eurų bauda už miško paklotės sugadinimą“, – stebisi A.Verbickas.

Taip pat pažymėtina, kad Merkio upės krantinė taip ir liko sudarkyta bei neatstatyta.

Aplinkosaugos pareigūno veiksmai sulaukia ne tik institucijų, bet ir vietinių gyventojų dėmesio, kurie teigia nebegalintys susitaikyti su šiurkščiais V.Butkevičiaus veiksmais.

„Apskritai šis pareigūnas pats jaučiasi visiškai nebaudžiamas ir sau leidžia tai, ko joks doras pilietis net mintyse sau to negalėtų leisti. Pavyzdys: jis baudžia senolius, kurie upės pakrantę nušienauja karvytei, o pats atsivaro ekskavatorių ir nutaria pasidaryti sau tinkamą priėjimą prie Merkio taip, kaip jam būtų patogu“, – vietinių gyventojų skundus pernai aprašė laikraštis „Merkio kraštas“.

Tiriama vagystė

Alytaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Alvydas Jurgelevičius 15min patikino, kad dėl V.Butkevičiaus veiksmų, šiuo atveju įtariamos riedulių vagystės, jau vyksta ikiteisminis tyrimas.

„Pareikšti įtarimai pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 22 str. 1d. bei 178 str. 1d. Dėl kitos pateiktos informacijos apie minimą asmenį pradėjome informacijos patikrinimą“, – skelbiama pateiktame atsakyme.

Savo ruožtu Generalinė prokuratūra 15min informavo, kad aplinkosaugininko veiksmais domisi jau nuo pirmojo incidento praėjusią liepą. Jos atstovė Rasa Stundžienė komentavo, jog V.Butkevičiaus elgesį pernai pavesta aiškintis Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno valdybai. Šie nusprendė tyrimo nepradėti, nes pareigūno veiksmai baudžiamosios atsakomybės neužtraukia.

Prokuratūra dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba tuo metu kreipėsi ir į Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorus, kurie skundus perdavė Aplinkos ministerijai.

Pastaroji pripažino, kad tam tikri aplinkosaugos pažeidimai buvo padaryti, tačiau tyrimas tuo metu užsitęsė dėl V.Butkevičiaus atostogų.

Kadangi nėra pagrįstų duomenų, kad akmenys būtų paimti iš draustinio, atsakomybė grėsti neturėtų.

Pasak R.Stundžienės, dėl galimai neteisėtai pasisavintų riedulių šiuo metu taip pat laukiama išvadų.

„Prokuratūra dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), kurios išvadų dar laukia. Aplinkos ministerija mums yra pasakiusi, kad akmenų nedraudžiama rinkti, jei tai nėra gamtinis ar kompleksinis draustinis. Kadangi nėra pagrįstų duomenų, kad akmenys būtų paimti iš draustinio, atsakomybė grėsti neturėtų“, – paaiškino Generalinės prokuratūros atstovė.

Savo ruožtu Varėnos rajono savivaldybės administracijos direktorius įsitikinęs, kad rieduliai šiuo atveju yra valstybės turtas, kurio pasisavinti negalima.

Rieduliai yra dirvožemio dalis, o dirvožemis yra sudėtinė žemės sklypo dalis ir priklauso žemės sklypo savininkui, todėl tai yra turtas, kurio pasisavinti negalima.

„Perkelti į kitą vietą didelius riedulius draudžiama draustiniuose, gamtiniuose kompleksuose ir akmenynuose. Kitose vietose riedulius iš vienos vietos į kitą perkelti galima, tačiau ši nuostata galioja riedulių savininkui ar įgaliotam asmeniui.

Rieduliai yra dirvožemio dalis, o dirvožemis yra sudėtinė žemės sklypo dalis ir priklauso žemės sklypo savininkui, todėl tai yra turtas, kurio pasisavinti negalima. Rieduliai yra viešai parduodami ir netgi galima pagal viešai prieinamą informaciją nustatyti jų rinkos kainą.

Jei kas nors pasisavina svetimą turtą (šiuo atveju pasiima akmenis iš kitam asmeniui priklausančio žemės sklypo), tas asmuo galimai įvykdo vagystę ir padaro žemės sklypo savininkui materialius nuostolius“, – aiškino A.Verbickas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius