-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 18

Gamtos stichijos per Velykas padariniai: vėtra vartė medžius, sniegas laužė šakas

Pirmoji darbo diena po Velykų itin darbinga Verkių ir Pavilnių regioninių parkų direkcijos darbuotojams. Nuo pat ryto skubama tvarkyti savaitgalį gamtos stichijos padarinius, nes pėsčiųjų, dviračių takuose vėtra ir gausus sniegas prilaužė medžių šakų, gamtos jėgos neatlaikė ir daugybė medžių.
Nulaužti medžiai
Nulaužti medžiai / 15min.lt skaitytojo Tado nuotr.

Pirmoji Velykų diena šiemet priminė gilią žiemą. Dalyje Lietuvos gausiai prisnigo, o vietomis praūžusi vėtra prilaužė šakų, išvertė ne vieną medį.

Užvertė dviračių taką

Dviračių taku nuo Verkių rūmų Žaliųjų ežerų link sekmadienį išsiruošę vilniečiai pasakojo, kad vietomis ir praeiti buvę sunku – ant tako gulėjo daugybė išvartytų medžių, nulaužtų jų šakų. Iš pradžių pamanę, kad taip nutiko dėl gausiai iškritusio sniego, paskui vis dėlto jie tuo suabejojo, nes sniego šioje miesto dalyje nebuvo tiek daug, kad nuo jo svorio lūžtų medžiai.

Verkių ir Pavilnių regioninio parko direktorė Jolanta Radžiūnienė 15min sakė, kad direkcijos darbuotojai nuo pat ryto, reaguodami į lankytojų pranešimus, važinėja po teritoriją ir tvarko ją. Būtent pėsčiųjų takas prie Žaliųjų ežerų gatvės nukentėjo labiausiai, čia medžių prilaužyta buvo daugiausia.

Tvarkdarių prireikė ir Kalvarijų Kryžiaus kelyje, Ribiškėse. „Labiausiai užversta buvo Žaliųjų ežerų gatvėje, bet pati gatvė jau pirmadienį buvo aptvarkyta. Dabar mes tvarkome dviračių taką, – sakė direktorė. – Vietinių gyventojų teigimu, čia buvo didžiulė vėtra, ir būtent ne nuo sniego, o nuo vėjo virto tie medžiai. Kažkoks uraganinis sūkurys prasisuko.“

J.Radžiūnienės teigimu, labiau nukentėjo jauni medžiai, senesni, tvirtesni gamtos stichiją atlaikė lengviau.

Medžius prie Nemenčinės laužė sniegas

Darbo turi ir Nemenčinės miškų urėdija. Urėdas Eligijus Ryškus 15min sakė, kad nuostolių tikrai patirta, tačiau apie jų apimtis kalbėti dar negalįs – pirmiausia reikia užverstus medžiais ir jų šakomis kelius prasivalyti.

„Manau, kad tokių didelių nuostolių, jog reikėtų visiškai iškirsti kurioje nors vietoje mišką, greičiausia nebus. Gal koks pusamžis medelynas ir bus paretintas, bet masiškai kirsti nemanau, kad reikės. Tik pavalyti mišką teks“, – sakė urėdas.

Nemenčinės apylinkėse šakos lūžo nuo šlapio sniego svorio, pasak urėdo, stipresnės vėtros čia nebūta. „Šlapias sniegas vertė, laužė. Beržai virto iš šaknų, pušys lūžo“, – teigė E.Ryškus.

Kol kas darbus stabdo ir tai, kad aplink Nemenčinę vis dar itin gausu sniego.

15min.lt skaitytojo Tado nuotr./Nulaužti medžiai
15min.lt skaitytojo Tado nuotr./Nulaužti medžiai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius