Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 23 /2020 03 18

Gandai apie žinomo nusikaltėlio Henriko Daktaro laisvę – melas

Socialiniuose tinkluose klaidžioja neįtikėtina žinia, tūkstančiai feisbuko vartotojų dalijasi informacija, esą vienas žinomiausių nusikaltėlių Lietuvoje, Henrikas Daktaras, išeina į laisvę.
Henrikas Daktaras
Henrikas Daktaras / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nuoroda į tinklalapyje laisvadienis.lt paskelbtą informaciją per kelias dienas pasidalino 1,2 tūkst. socialinio tinklo vartotojų. Tai reiškia, kad informacija apie buvusį „Daktarų“ grupuotės vadeivą matė keli tūkstančiai feisbuko vartotojų.

Kovo mėnesį laisvadienis.lt vėl pasirodė melaginga informacija neva H.Daktaras paleidžiamas į laisvę. Publikacijoje pateikiamas tekstas apie visiškai priešingą situaciją.

15min nuotr./Laisvadienis.lt publikacijos antraštė
15min nuotr./Laisvadienis.lt publikacijos antraštė

Tačiau besitikintiems H.Daktarą išvysti laisvėje teks nusivilti, nes laisvadienis.lt meluoja. Tinklalapyje pasidalinta naujienų portalo delfi.lt publikacija, kuri buvo skelbta 2001 m. Tuomet straipsnis buvo pavadintas „V.Adamkus piktinasi H.Daktaro išėjimu į laisvę“.

Pasinaudojus viešai prieinamu plagiato aptikimo įrankiu copyleaks.com išsiaiškinome, kad 95 proc. laisvadienis.lt publikacijos teksto yra identiškas tekstui, skelbtam 2001 m.

Klaidinančią informaciją skleidžiančio puslapio administratoriai pašalino tik pastraipą, kurioje minimas tuometis Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus.

Taip tik įrodomas tyčinis bandymas klaidinti. Komentarai po įrašu rodo, kad dalį skaitytojų apgauti tinklalapio administracijai pavyko.

15min nuotr./Komentarai po laisvadienis.lt publikacija
15min nuotr./Komentarai po laisvadienis.lt publikacija

Laisvadienis.lt į mūsų radarą patenka ne pirmą kartą. Visus kartus tinklalapio administratoriai klaidino socialinio tinklo vartotojus pasenusia informacija, kuri pakoreguota pateikiama kaip nauja.

Meluoti renkamasi naudojantis informacija, kuri turi potencialo greitai išplisti socialiniuose tinkluose. Pavyzdžiui, pranešama apie ketinimus Lietuvoje uždrausti alkoholį, prieš prasidedant mokslo metams dalinamasi informacija apie ketinimus mokyklose drausti nesveiką maistą.

Tuo tarpu H.Daktarui laisve nė nekvepia. 2009 m. Bulgarijoje sulaikytas Kauno organizuoto nusikalstamumo grupuotės lyderis nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

Klaipėdos apygardos teismo 2019 m. balandžio 8 d. atmetė Henyte praminto nusikaltėlio prašymą sušvelninti jam paskirtą laisvės atėmimo bausmę.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programoje, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius