Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 29

Gąsdina klaidinga Biblijos interpretacija: pasiskiepijo – perėjo į Šėtono pusę?

Per pagerbimo ceremoniją iš jaudulio dėl gauto dėmesio alpti ėmęs motociklininkas tapo melagienos herojumi. Trumpas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip sportininkas pasijuto blogai, internete buvo paskelbtas su komentaru, esą taip atsitiko „gavus Antikristo antspaudą“. Biblijoje minimas simbolis, kurį per pandemiją imta sieti su vakcinomis, interpretuojamas klaidingai, tvirtina ekspertai.
Velnias
Velnias / 123RF.com nuotr.

Alpuliui buvo priežastis

„17-metis Pedro Acosta priėmė Antikristo antspaudą ir per pranešimą spaudai apalpo“, – tokį paaiškinimą pateikė vaizdo įrašą paskelbęs vienas „Facebook“ vartotojas.

Daugiau komentarų, kas iš tiesų nutiko, nėra, iš to, kas matyti, tai irgi sunku suprasti. Pusės minutės trukmės įraše užfiksuota, kaip kauke veidą pridengęs jaunuolis kalba iš nedidelės tribūnos. Ties 24 sekunde jis ima linkti atgal ir griūti. Šalia stovintis vyras suspėja vaikiną sugriebti už rankos, apkabinti per krūtinę ir nuvesti į šoną.

Vaizdo įrašu pasidalijęs asmuo dar nurodė, kad P.Acosta yra garsus ispanų motociklų lenktynininkas, laimėjęs 2021 m. „Moto3“ pasaulio čempionatą.

P.Acosta prastai pasijuto per renginį lapkričio viduryje. Ispanijos Mursijos regiono, iš kurio yra kilęs sportininkas, vadovas pakvietė jį, norėdamas išreikšti pagarbą laimėjus pasaulio čempionatą „Moto3“ (250 kub. cm) klasėje.

„Laimėjimas yra ne tik mano, bet ir visų Mursijos gyventojų, kurių paramą jaučiau“, – suspėjęs tiek pasakyti, vaikinas pajuto svaigstant galvą ir ėmė kristi. Regiono prezidentas Francesco Lopezas Miras sučiupo motociklininką už alkūnės ir taip sulaikė nuo pargriuvimo. Tuomet, apkabinęs jį per krūtinę, pavedė į šoną.

Porai minučių P.Acosta buvo čia pat paguldytas ant žemės, kad būtų galima suteikti pagalbą, tuomet nuvestas į kitą kambarį.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Iš streso apalpęs motociklininkas Pedro Acosta tapo melagienos herojumi
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Iš streso apalpęs motociklininkas Pedro Acosta tapo melagienos herojumi

Atsigavęs vaikinas jau po 10 min. grįžo į prie mikrofono užbaigti savo kalbą.

Vietos žiniasklaidos teigimu, P.Acosta naktį prieš renginį turėjo karščio, bet nusprendė renginio neatšaukti. Papildomo streso pridėjo ir gausus žurnalistų būrys – 17-metis nesitikėjo tokio didelio jų dėmesio.

„Tiek daug kamerų sukėlė streso, – teisinosi sportininkas, kuris kitąmet pradės varžytis „Moto2“ klasėje. – Nesitikėjau, kad tai bus toks didžiulis ir rimtas renginys.“

Grėsmė aprašyta Biblijoje?

Nors komentare prie įrašo apie tai neužsiminta, galima suprasti, jog bandoma sudaryti įspūdį, esą apalpimas vienaip ar kitaip susijęs su COVID-19.

Juoba kad keliomis dienomis anksčiau tas pats asmuo paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas ne tik P.Acosta, bet ir daugiau alpstančių žmonių, su prierašu, esą tai vyksta dėl skiepų.

Kas tiksliai slypi po čia minimais žodžiais apie „Antikristo antspaudą“, neįmanoma suprasti nei iš paties komentaro, nei iš vaizdo įrašo.

Tačiau yra populiari sąmokslo teorija, esą vakcinos nuo COVID-19 pažymi Antikristo ženklu. Naujojo Testamento Apreiškimo knygoje minimas paslaptingas žvėries ženklas – jo vardas arba skaičius 666 – esą turėtų rodyti ištikimybę Šėtonui. Dėl to kai kurie net ėmė prašyti leidimo nesiskiepyti dėl religinių motyvų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Biblija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Biblija

„Jam leista suteikti žvėries atvaizdui dvasią, kad žvėries atvaizdas imtų kalbėti, ir įsakyti, kad visi, kurie atsisakys pagarbinti žvėries atvaizdą, būtų žudomi.

Jis verčia visus, mažus ir didelius, turtuolius ir vargdienius, laisvuosius ir vergus, pasidaryti ženklą ant dešinės rankos arba ant kaktos, kad niekas negalėtų nei pirkti, nei parduoti, jei neturės to ženklo – žvėries vardo ar jo vardo skaičiaus.

Čia slypi išmintis! Kas sugeba, teapskaičiuoja žvėries skaičių, nes tai žmogaus skaičius, ir jis yra šeši šimtai šešiašdešimt šeši.“ (Apreiškimo knyga 13:15-18).

Kaip tik šį simbolį per visą pandemiją mini radikalesni krikščionys, kalbėdami apie kaukių ir skiepų sukeliamą blogį. Jų įspėjimai svyruoja nuo iš dalies metaforiško COVID pažymėjimų (pavyzdžiui, galimybių paso) palyginimo su šiuo ženklu iki aiškinimų, esą pasiskiepiję žmonės bus pažymėti kaip šėtono pasekėjai.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikų vakcinacija nuo COVID-19
Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikų vakcinacija nuo COVID-19

Nesibaigiant pandemijai, mokslininkams pateikiant naujų įrodymų, kad vakcinos gana efektyviai saugo nuo sunkaus susirgimo ar mirties, kai kurie žmonės vis dar atsisako pasiskiepyti nuo COVID-19. Kai vieni pateikia logiškai paaiškinamas priežastis, pavyzdžiui, baimę dėl šalutinių poveikių ar nežinią, kiek efektyvios ir kiek ilgai saugos vakcinos, kiti kliaujasi senuose, perkeltine prasme parašytuose tekstuose rastais simboliais.

Paneigė net medikai

Sąmokslo teorija apie Antikristo antspaudą taip išplito, kad kai kurie medikai nesusilaikė ir oficialiai nurodė, jog vakcinose nėra nei mikroschemų, nei abortuotų vaisių audinių, nei juo labiau „žvėries ženklo“.

Pastoriaus Grego Laurie iš JAV žodžiais, nei COVID-19 vakcinos, nei kurie nors kiti skiepai su tuo neturi nieko bendro.

Biblijoje minimų pranašysčių ekspertas, pastorius Markas Hitchcockas taip pat tikina, kad vakcinos nepažymi Antikristo ženklu. Anot jo, žmonės turėtų tikrąja to žodžio prasme būti pažymėti žvėries vardu ar kitokiu ženklu, o tai reikš ištikimybę Šėtonui. Niekas nebūtų pažymėtas atsitiktinai, prieš jo valią. Tačiau tokio pasirinkimo laikas esą dar neatėjęs.

„Šis tikėjimas vilioja tiek daug žmonių, nes paaiškina dalykus, kurių nesuprantame, – sako knygos „Amerikos apokalipsė: moderniojo evangelizmo istorija“ (American Apocalypse: A History of Modern Evangelicalism) autorius Matthew Avery Suttonas. – Bus blogiau, bus blogai, bet visi žinome, kad išeisime nugalėtojais. Jis suteikia vilties metu, kai, atrodo, jos nėra.“

123rf nuotr./Pasaulio pabaiga
123rf nuotr./Pasaulio pabaiga

Per krizę, jei nematai jos pabaigos, apimantį stresą dar sustiprina paranoja, todėl norisi paaiškinimo. Gerieji yra apgaudinėjami ir persekiojami. Priešais negalima tikėti, juos reikia įveikti bet kokia kaina. Toks tikėjimas gali būti naudingas ir politiškai – tai yra viena iš priežasčių, kodėl ši sąmokslo teorija nuolat kurstoma.

Kalifornijos universiteto sociologijos ir religijos studijų profesoriaus Johno Evanso teigimu, religijos ir politikos konfliktai būna ne apie faktus, o apie vertybes ir dorybes. Už „žvėries ženklo“ esą slypi pasitikėjimo valdžia ir medicina stoka.

Kyla pagunda tikėjimą, kad vakcinos pažymi žmones, įvertinti su šypsena, jei ne kai kurie duomenys, pavyzdžiui, Viešojo religijos tyrimų instituto (PRRI) kovą atliktos apklausos rezultatai.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikų vakcinacija nuo COVID-19
Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikų vakcinacija nuo COVID-19

PRRI paklausė religingų ir nereligingų amerikiečių, kiek jie pritaria frazei „Dabartinis chaosas Amerikoje yra patvirtinimas, kad gyvename laiku, kuris Biblijoje vadinamas „amžių pabaiga“. Su tuo sutiko 64 proc. juodaodžių protestantų ir po 61 proc. baltųjų protestantų evangelikų bei ispanakalbių protestantų.

Sausį „Washington Post“ ir „ABC News“ užsakyta apklausa atskleidė, jog baltieji evangelikai ir įvairių konfesijų juodaodžiai laikosi bene skeptiškiausios nuomonės dėl vakcinų. Beveik trečdalis suaugusiųjų pareiškė galbūt arba tikrai nesiskiepys. Baltųjų evangelikų grupėje šis rodiklis buvo 44 proc.

„Kovoti su klaidinančios informacijos ir religijos sąsaja nelengva, nes žmogus jaučiasi, lyg puolamas jo tikėjimas“, – apgailestavo Vašingtono universiteto Informuotos visuomenės centro dezinformacijos apie vakcinas tyrėja Kolina Koltai.

Blogis – net kodai ant prekių?

Religijos studijų profesorius, ankstyvosios krikščionių literatūros ekspertas Ericas M. Vandenas Eykelis atkreipė dėmesį, kad „žvėries ženklas“, kaip nuoroda į tam tikrus įvykius ar reiškinius, istorijoje buvo ne kartą interpretuojamas klaidingai.

„Apreiškimo knyga yra sudėtingas tekstas, <…> pilnas simbolinių vaizdinių, kurie ištisus amžius skaitytojams išliko paslaptis“, – pabrėžė mokslininkas.

Naudodamas angelų ir demonų, mirties ir destrukcijos vaizdinius, teksto autorius Jonas pasakoja apie kovą tarp blogio ir gėrio, kurioje galiausiai triumfuos pastarasis. Žvėris ir jo ženklas, čia suprantami kaip blogis, esantys bene žinomiausia ir klaidingiausiai suprantama šios istorijos dalis.

123RF.com nuotr./Žmogus
123RF.com nuotr./Žmogus

Tekste minimi du žvėrys, vienas – turintis leopardo kūną, liūto nasrus ir lokio pėdas, su septyniomis galvomis bei dešimčia ragų, kitas – įkvepiantis jam tikėjimą ir priverčiantis žmones priimti minėtą ženklą.

Teisingiausia esą būtų šį simbolį suprasti I a. kontekste, kuomet jis buvo naudotas prieš Romos imperiją nukreiptoje polemikoje – žvėris esą naudotas romėnų imperatorių simbolis. Be to, E.M.Vandeno Eykelio teigimu, skiepai yra šių laikų dalykas ir I a. jų atsiradimą vargiai kas nors galėjo nuspėti.

Kas iš tiesų yra žvėries ženklas, niekada ir nebuvo išaiškinta. Manoma, kad yra simbolis, sąmoningas Kristaus atsižadėjimas.

Nepaisant to, jau daug metų jam suteikiama gana apčiuopiama forma. Pavyzdžiui, žvėries ženklu laikomi asmens kodai ar socialinio draudimo numeriai (socialinis draudimas apskritai laikomas priklausomybe nuo valdžios, kuri ilgainiui apribos žmogaus teises ir atvers kelią Antikristui).

Įmonės nuotr./„Russkoe moloko“ brūkšniniame kode įžvelgė Šėtono simbolį
Įmonės nuotr./„Russkoe moloko“ brūkšniniame kode įžvelgė Šėtono simbolį

Taip pat – ant prekių esantys brūkšniniai kodai (mat buvo galvojama, jog be jų nebus galima nieko parduoti ar pirkti), net esama teorijos, kad visuose koduose užšifruotas skaičius 666.

Buvo aiškinimų, kad visos finansinės operacijos (ypač atliekamos kompiuteriais) rodo žvėries artėjimą. Jo ženklu laikomos ir mokėjimo korteles.

Per pandemiją ta pati prasmė buvo suteikta kaukėms (kaip esą ženklui, jog žmogus nebetiki Dievu), o ypač – COVID pažymėjimams (kurie turi QR kodą).

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius