-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 09

Gegužės 9-osios minėjimas: Antakalnio kapinėse būriavosi šeimos su vaikais, dauguma senukų liko namie

Kiekvienais metais Vilniaus Antakalnio kapinėse gegužės 9-ąją tradiciškai rinkdavosi Antrojo pasaulinio karo veteranai ir juos palaikantys žmonės. Koronavirusas ir karantinas šiek tiek pakoregavo jų šventę – čia iki pietų nebuvo matyti ordinais pasipuošusių veteranų, neskambėjo kalbos. Nors žmonių kapinėse buvo nemažai, daugiausiai tai buvo šeimos su vaikais, jaunuoliai. Kaukės nedėvėjo vos vienas kitas.
Gegužės 9-osios minėjimas
Gegužės 9-osios minėjimas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šeštadienio rytą Antakalnio kapinių prieigas saugojo gausios policijos pajėgos.

Privažiuoti prie pat kapinių ir pasistatyti automobilį buvo neįmanoma.

Tačiau tai bei raginimas nesibūriuoti dėl siaučiančio koronaviruso nesustabdė norinčiųjų paminėti Antrojo pasaulinio karo pabaigos dieną, kurią Europa mini diena anksčiau.

Kaip ir kasmet, kapinių prieigose buvo galima nusipirkti raudonų gvazdikų – juos Pergalės dienos, kuri būdavo švenčiama Sovietų sąjungoje ir dabar tebešvenčiama Rusijoje, gerbėjai pirko ir klojo ant kariams skirto memorialo.

Už vieną gvazdiką pardavėjai šiemet prašė 80 eurocentų, čia pat buvo galima įsigyti ir Georgijaus juostų, kurią segėjo neretas į kapines atėjęs žmogus.

VIDEO: Gegužės 9-osios minėjimas Antakalnio kapinėse

Matėsi ir vaikų su sovietinių karių kepurėlėmis, vienas jų atėjo nešinas žaisliniu automatu. Dar vienas jaunas minėjimo dalyvis į kapines atėjo su kareivišku šalmu.

Šiais metais buvo nutarta, kad renginio su kalbomis Antakalnio kapinėse nebus. Paprastai šią dieną į kapines sugužėdavo žuvusių karių portretais nešini, ordinais pasipuošę karo veteranai.

Galbūt dėl to, kad koronavirusas ypač pavojingas pagyvenusiems žmonėms, jų šiemet Antakalnio kapinėse nebuvo matyti, pagyvenusių žmonių šeštadienį iki pietų čia buvo, bet nedaug.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gegužės 9-osios minėjimas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gegužės 9-osios minėjimas

„Aš gi kaukę dėviu. Vaikštau užsidengusi – matote? Užsidengusi“, – paklausta, ar nebijo viruso, 15min šeštadienį sakė į kapines atėjusi moteris.

Jos teigimu, tokios progos praleisti nebuvo galima.

„Yra šventė man, man tai svarbu, nes mano senelis kariavo, mano tėvas. Visi amžiną atilsį – jis buvo karininkas irgi. Tai yra šventė man yra garbinga“, – sakė ji.

Visgi nuogąstavusių dėl koronaviruso buvo.

Kitas vyras su žmona ir dviem vaikais 15min juokais patikino nežinantis, koks virusas Lietuvoje siaučia, tačiau vėliau piktai pareiškė, kad žurnalistė prie jo atsistojo per arti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gegužės 9-osios minėjimas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gegužės 9-osios minėjimas

75-ųjų Antrojo pasaulinio karo baigties metinių proga Baltijos šalių vadovai pasirašė bendrą pareiškimą, kuriame Lietuvos, Latvijos ir Estijos prezidentai išreiškė pagarbą Antrojo pasaulinio karo aukų atminimui ir paragino atmesti bandymus perrašyti istoriją.

Vakarų Europa, įskaitant Lietuvą, Antrojo pasaulinio karo pabaigą mini gegužės 8-ąją. Šią dieną 1945 metais Vokietija pasirašė besąlyginį kapituliacijos aktą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius