Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 06 22

Gelbstint eilinį Skardžių: Agnė Širinskienė ir socdemai parlamentinį tyrimą stumia ant kitų bėgių

Artėjant Seimo sprendimui dėl parlamentinio tyrimo socialdemokrato Artūro Skardžiaus atžvilgiu, sukruto norintieji keisti kryptį, kuria šis tyrimas judės. Pirmiausiai į tyrimą nusitaikė Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcija. Tačiau LSDP pasiūlymai mistiniu būdu atsidūrė ir „valstietės“ Agnės Širinskienės pateiktame dokumente. Ne bet kaip – žodis žodin.
Artūras Skardžius
Artūras Skardžius / Valdo Kopūsto nuotr.

Pirmieji į laikinai narystę partijoje sustabdžiusio A.Skardžiaus gynybą stojo socdemai. Jie, kartu su narystę LSDP sustabdžiusiu ir apkaltos laukiančiu Mindaugu Basčiu, antradienį įregistravo šūsnį pasiūlymų, kaip koreguoti klausimus, formuluojamus parlamentiniam tyrimui dėl A.Skardžiaus. Įdomu tai, kad didelė dalis šių socdemų pasiūlymų kitądien atsirado A.Širinskienės asmeniškai pateiktame dokumente – arba žodis žodin, arba vos vos besiskiriančiomis formuluotėmis.

Socdemai netyli

Savo siūlymus dėl A.Skardžiaus tyrimo pateikė 9 LSDP frakcijos nariai: ekspremjeras Algirdas Butkevičius, buvę jo vyriausybės ministrai Rasa Budbergytė, Rimantas Sinkevičius ir Juozas Bernatonis, o taip pat – Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas, LSDP frakcijos seniūnas Andrius Palionis, Rimantė Šalaševičiūtė, Raminta Popovienė ir narystę LSDP dėl galimų ryšių su Rusijos įtakos agentais sustabdęs Mindaugas Bastys.

Socdemai siūlo gerokai koreguoti parlamentiniam tyrimui formuluojamus klausimus. Nors vėjo elektrinių parką valdanti įmonė žemę iš A.Skardžiaus nuomojasi per tarpininkus, kurie formaliai nėra susiję su vėjo energetika, LSDP frakcija siūlo tirti, ar jų bendražygis galimai protegavo „žemės nuomininkų interesus“.

LSDP frakcija taip pat siūlo parlamentiniame tyrime netirti, ar A.Skardžius buvo nusišalinęs nuo klausimų, susijusių su vėjo energetika, svarstymo. Be to, jie siekia, kad aiškinantis nuomos mokesčio pagrįstumą tyrimas vertintų Skardžių šeimos sklypo dydį – 28,7 hektaro. Nors realiai vėjo elektrinėms naudojama labai maža dalis šios teritorijos.

Bet įdomiausia ne tai. Kur kas įdomiau – tai, kad daugelis šių LSDP pasiūlymų netrukus atgulė ant A.Širinskienės blanko.

Copy-paste pagal socdemus

„Valstietė“ A.Širinskienė savo pasiūlymus dėl parlamentinio tyrimo klausimų registravo diena vėliau nei LSDP frakcijos nariai. Ir panašu, kad Seimo narė arba nusirašinėjo nuo socdemų, arba su jais užmezgė telepatinį ryšį. Mat daugelis A.Širinskienės pasiūlymų – visiškai ar beveik identiški socdemų iniciatyvoms.

Tarkim, socdemai siūlo papildyti klausimą dėl A.Skardžių maitinančio verslo sėkmės laimint konkursą vėjo jėgainių parko prijungimui prie elektros tinklų. LSDP tyrimą siūlo papildyti štai tokiu sakiniu apie galimą A.Skardžiaus veiklą:

Jeigu darė įtaką, tai kokiais konkrečiai veiksmais ši įtaka buvo padaryta.

A.Širinskienės variantas:

Jeigu darė poveikį, tai kokiais konkrečiais veiksmais šis poveikis buvo padarytas.

Panašu? Palaukite. Bus dar panašiau.

Štai socdemų siūlymas, kuriuo akivaizdžiai siekiama nagrinėti iš A.Skardžiaus šeimos nuomojamo sklypo dydį:

15min nuotr./Socdemų pasiūlymas keisti tyrimo dėl A.Skardžiaus klausimus
15min nuotr./Socdemų pasiūlymas keisti tyrimo dėl A.Skardžiaus klausimus

O čia – Agnės Širinskienės pasiūlymas to paties klausimo korekcijai:

15min nuotr./Agnės Širinskienės pasiūlymas keisti tyrimo dėl A.Skardžiaus klausimus
15min nuotr./Agnės Širinskienės pasiūlymas keisti tyrimo dėl A.Skardžiaus klausimus

Be to, socdemai ir A.Širinskienė beveik identiškais motyvais teikia identišką pasiūlymą braukti klausimą, ar A.Skardžius nusišalino nuo klausimų, susijusių su vėjo energetika. O taip pat – klausimą, ar tinkamai politikas deklaravo interesus, nenurodydamas, kad faktinis jo šeimos žemės naudotojas yra vėjo elektrinių parkas.

Tiek socdemai, tiek A.Širinskienė šiuos klausimus eliminuoti siūlo pagal menamą Teisės departamento „pastabą, kad pagal Seimo Statuto nuostatas Seimo narių galimus interesų konfliktus įgaliota tirti Seimo Etikos ir procedūrų komisija“. O ką iš tikrųjų mano Teisės departamentas? Na, jo išvadoje nurodoma, kad Seimo etikos sargai taip pat gali tirti interesų konfliktus, tačiau nėra nė žodžio apie tai, kad tai negali būti parlamentinio tyrimo klausimu:

„Atkreiptinas dėmesys, kad pagal Seimo statuto nuostatas Seimo narių galimus interesų konfliktus įgaliota tirti ir Seimo Etikos ir procedūrų komisija”.

Tiek socdemai, tiek A.Širinskienė ignoravo žodelį „ir“, savo pasiūlyme iškreipdami Teisės departamento išvados turinį ir sudarydami įspūdį, neva interesų konfliktą nagrinėti gali tik kur kas menkesnius įgaliojimus turintys Seimo etikos sargai.

Ir tokių sutapimų yra kur kas daugiau. Jei norite, abu pasiūlymus galite rasti sekdami šias nuorodas:

LSDP frakcijos narių pasiūlymai A.Skardžiaus parlamentiniam tyrimui

A.Širinskienės pasiūlymai A.Skardžiaus parlamentiniam tyrimui

A.Širinskienė: perkėliau tai, kas racionalu

„Valstietė“ A.Širinskienė 15min teigė, esą jos pasiūlymai eliminuoti iš parlamentinio tyrimo A.Skardžiaus interesų deklaravimą ir dalyvavimą priimant sprendimus Seime yra visiškai logiški.

„Seimas priėmė rezoliuciją ir šitie klausimai yra atiduoti į Etikos ir procedūrų komisiją. Ne laikinųjų komisijų kompetencija yra nagrinėti Etikos ir procedūrų komisijos kompetencijos sričiai priskirtus klausimus“, – aiškino A.Širinskienė.

Ji taip pat tvirtino, jog tokią poziciją palaiko ir Seimo Teisės departamentas. Priminus, jog Teisės departamento pastaba niekaip nesiūlo šalinti šių klausimų iš parlamentinio tyrimo, politikė vėl pasuko kalbą apie Etikos ir procedūrų komisiją.

„Jeigu atsiminsite Basčio atvejį, buvo lygiai taip pat: dvi komisijos, bet viena stabdė veiklą, kol nepriėmė sprendimo kita“, – tęsė A.Širinskienė.

Paklausta, ar savo pasiūlymus derino su LSDP frakcija, ji tai neigė: „Ne, pasiūlymai užregistruoti buvo su jais nederinus“.

Paprašyta paaiškinti, kodėl daugelis jos pasiūlymų identiški socdemų idėjoms, „valstietė“ prisipažino dalį teksto „pasiskolinusi“.

„Kai kurias formuluotes, kurios buvo racionalios, mes perėmėme“, – pripažino A.Širinskienė.

Su socdemų interesais sutampančiame siūlyme vertinti visą sklypo dydį ji problemos nemato.

„Komisijai netrukdys tirti bet kokių kitų sklypų. Jūs paskaitykite tas formuluotes. Jos yra pakankamai plačios, kad sklypų dydžiai, sklypų kiekis būtų tiriamas tiek, kiek tai komisijai pavyks nustatyti“, – dėstė A.Širinskienė.

Paklausta, ar socdemų siūlymus į savo variantą kėlė copy-paste būdu, Seimo narė tai patvirtino.

„Jūs pats matote. Aš nematau jokios problemos tą pripažinti. Taip, kur buvo išmintingi pasiūlymai... lygiai taip pat, yra nemažai copy-paste iš Teisės departamento pasiūlymų“, – reziumavo A.Širinskienė.

Parlamentinis tyrimas dėl A.Skardžiaus inicijuojamas po 15min tyrimo, kuris atskleidė Seimo nario ryšius su vėjo energetikos pramone.

VIDEO: Apie ryšius su vėjo energetikais paklaustas A.Skardžius: „Gal tu norėtum savo akytes man parodyt?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius