-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 07 21

Generalinė prokuratūra kreipėsi į Europos Parlamentą dėl Viktoro Uspaskicho teisinio imuniteto panaikinimo

Pirmadienį generalinio prokuroro pavaduotojas, einantis generalinio prokuroro pareigas, Darius Raulušaitis išsiuntė prašymą Europos Parlamento (EP) pirmininkui Martinui Schulzui atšaukti EP nario Viktoro Uspaskicho teisinį imunitetą baudžiamojoje byloje, kuri šiuo metu nagrinėjama Lietuvos apeliaciniame teisme.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

V.Uspaskichas, tapęs 2014–2019 metų EP nariu, nuo liepos 1 d. įgijo EP nario imunitetą, dėl kurio panaikinimo būtina kreiptis į šį parlamentą.

Pagal EP procedūras, parlemento pirmininkas, gavęs Generalinės prokuratūros prašymą, apie tai paskelbia EP plenarinio posėdžio metu. Toliau prašymo nagrinėjimas perduodamas EP Teisės reikalų komitetui, kuris išnagrinėjęs prašyme nurodytas aplinkybes, esant reikalui, gavęs papildomus duomenis ir Lietuvos ir (ar) pačio EP nario, kurio imunitetą prašoma atšaukti, parengia pranešimą. Jame siūlo Europos Parlamentui panaikinti arba nepanaikinti EP nario imunitetą. Pranešimą pristačius plenariniame posėdyje dėl jo balsuoja visi Europos Parlamento nariai.

Baudžiamojoje byloje jau buvo kartą kreiptasi į EP dėl V.Uspaskicho teisinio imuniteto panaikinimo, kai jis buvo išrinktas į 2009–2014 metų Europos Parlamentą. 2009 m. vasarą generalinis prokuroras kreipėsi į EP su prašymu panaikinti imunitetą. 2010 m. rugsėjo 7 d. įvyko balsavimas Parlamente ir buvo panaikintas V. Uspaskicho teisinis imunitetas.

Baudžiamoji byla, kurioje prašoma panaikinti EP nario V.Uspaskicho teisinį imunitetą, buvo pradėta 2006 metais. 2008–2013 metais ji buvo nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme, kuris 2013-07-12 priėmė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo pripažino kaltais ir nuteisė V.Uspaskichą, taip pat kitus asmenis.

Darbo partijai baudžiamoji byla buvo nutraukta ją reorganizavus į naują juridinį asmenį. 2014 m. spalio 10 d. Lietuvos apeliacinis teismas šioje byloje pradėjo nagrinėti prokuroro ir nuteistųjų apeliacinius skundus, tačiau apeliacinis procesas negali būti baigtas negavus EP sprendimo dėl V.Uspaskicho teisinio imuniteto atšaukimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius