Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 09 /13:03

Ginčas dėl naujojo Jungtinės Karalystės monarcho vardo: Charlesas III ar Karolis III?

Anapilin išėjus britų monarchei Elžbietai II, pasaulis pamažu turės mokytis tarti naujo Jungtinės Karalystės valdovo vardą. O kaip naują karalių vadinsime mes, lietuviai? Charlesu (Čarlzu) III ar Karoliu III? Savo nuomone pasidalijo ir kalbininkai.
Charlesas III
Charlesas III / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vilniaus universiteto profesorė, kalbininkė Irena Smetonienė 15min teigė mananti, jog karalių turėtume vadinti Karoliu III.

„Apie tai pamąsčiau vakar pamačiusi tą baisią žinią. Kalbėjau su istorikais anksčiau, su ankstesniąja karta buvom susitarę, kad karaliai turėtų būti vadinami ne taip, kaip dabar yra anglų kalboje, o tradiciškai – kaip ir vadinom Elžbietą – ne Elizabeth, o Elžbieta“, – sakė kalbininkė.

„Bet čia grynai mano asmeninė nuomonė. Nežinau, ką sakys Kalbos komisija, vis tiek jie turbūt apsitars ir kažkokį patarimą duos, bet manau, kad tikrai neturėtų būti Charlesas, tikrai ne“, – pridūrė ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Irena Smetonienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Irena Smetonienė

Vis dėlto, ji įsitikinusi, kad tai – susitarimo reikalas.

„Čia yra susitarimo dalykai, kalbai nuo to nieko neatsitinka. Grynai susitarimo ir pagarbos dalykai (...) Be abejo, ir istorikai turi pasakyti savo nuomonę, politologai“, – kalbėjo I.Smetonienė.

Ką sako VLKK?

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininkas Audrys Antanaitis sakė, kad dar stebės, koks monarcho vardas įsivyraus viešajame vartojime.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Audrys Antanaitis
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Audrys Antanaitis

„Komisija kol kas šito dalyko nesvarstė, bet tradicija tokia, kad karalių vardus iki šiol mes sulietuvindavome, tai turėtų būti Karolis III, bet, ko gero, reikės sekti vartojimą, nes išties gali klostytis ir naujos tradicijos“, – 15min pasakojo VLKK vadovas.

„Jeigu žiniasklaida vartos Charlesą, tai tikrai niekas neateis ir nedėlios jokių baudų ir nesistengs už tai nubausti. Jeigu masiškai bus šitas vardas, tai jis, matyt, natūraliai prigis“, – pridūrė jis.

Atrodo, kad dar prireiks laiko, kol viešajame vartojime nusistovės vienas naujas britų monarcho vardas – Karolis III arba Charlesas III.

15min redakcija penktadienį priėmė sprendimą naująjį karalių vadinti Karoliu III.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius