Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 02

Gintaras Furmanavičius NŽT direktorei patarinėti buvo įdarbintas be konkurso

Valstybės tarnybos departamentas (VTD) nustatė, kad Darbo partijos narys, buvęs vidaus reikalų ministras Gintaras Jonas Furmanavičius Nacionalinės žemės tarnybos direktorės Daivos Gineikaitės patarėju tapo be valstybės tarnautojams taikomo konkurso. G.Furmanavičius buvo įdarbintas pagal darbo sutartį, nors vykdė valstybės tarnautojo pareigas, nustatė VTD.
Gintaras Furmanavičius
Gintaras Furmanavičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Valstybės tarnybos departamentas (VTD) neplaninį patikrinimą Nacionalinėje žemės tarnyboje prie Žemės ūkio ministerijos atliko gavusi anoniminių skundų.

„Patikrinimo metu nustatyta, kad Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos direktoriaus patarėjo pareigybė priskirta darbuotojams, pagal darbo sutartį, o ne valstybės tarnautojų grupei. Taip pat nustatyta, kad kelios pavestos vykdyti funkcijos pagal Valstybės tarnybos įstatymą ir Viešojo administravimo įstatymą yra priskiriamos viešojo administravimo veiklai. Viešojo administravimo veikla gali būti pavedama tik valstybės tarnautojams“, – 15min.lt pranešė Valstybės tarnybos departamentas (VTD).

Paprastai kalbant, tai reiškia, kad nebūdamas valstybės tarnautoju iki dabar G.Furmanavičiaus atliko valstybės tarnautojo pareigas.

NŽT nuotr./Daiva Gineikaitė
NŽT nuotr./Daiva Gineikaitė

Arba atleisti, arba keisti funkcijas

Nustatęs pažeidimą VTD liepė Nacionalinei žemės tarnybai iki spalio 15 dienos klaidas ištaisyti – arba atleisti G.Furmanavičių ir patarėjo ieškoti skelbiant normalų konkursą, arba atimti iš patarėjo valstybės tarnautojo funkcijas.

VTD nurodė arba atleisti G.Furmanavičių ir patarėjo ieškoti skelbiant normalų konkursą, arba atimti iš patarėjo valstybės tarnautojo funkcijas.

„Nacionalinė žemės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos turės priimti sprendimą: arba atsisakyti Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos direktoriaus patarėjo pareigybėje nustatytų viešojo administravimo funkcijų, arba šiuo metu minėtas pareigas einantį asmenį atleisti iš pareigų ir skelbti konkursą valstybės tarnautojo pareigoms eiti“, – teigia VTD.

NŽT Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Audrius Gelžinis 15min.lt pranešė, kad tarnyba G.Furmanavičiaus atleisti neketina.

Pasak jo, pagal VTD rekomendaciją tiesiog bus perrašytos patarėjo pareiginės instrukcijos.

Mano darbas dėl to tikrai nesutriks, – užtikrintas G.Furmanavičius.

G.Furmanavičius neteks teisės dalyvauti rengiant NŽT ilgalaikius strateginius veiklos planus, tobulinimus, dalyvauti NŽT politikos įgyvendinimo procese bei konsultuoti NŽT direktorę Nacionalinės žemės tarnybos politikos įgyvendinimo klausimais.

Tiesa, sumažėjus darbo, G.Furmanavičiaus alga nesumažės – jis tebegaus 1340 eurų algą, neatskaičius mokesčių.

G.Furmanavičius: „Darbas nesutriks“

Pats G.Furmanavičius sako, kad įgaliojimų sumažinimas jo darbui nepakenks. Patarėjas žada dirbti kaip dirbęs.

Pagal Darbo kodeksą galėjome iš viso neskelbti net atrankos, – nurodė NŽT atstovas.

„Kiek aš mačiau tą išvadą, tai ten parašytos kelios funkcijos, kurios turi būti išimtos iš pareigybės aprašymo. Mano darbas dėl to tikrai nesutriks“, – sakė G.Furmanavičius. 

Jis tikino NŽT direktorės patarėju šiemet balandį įsidarbinęs skaidriai – radęs skelbimą apie konkursą ir jame sudalyvavęs.

„Aš radau skelbimą, pateikiau kandidatūrą, dalyvavau konkurse ir klausimas išsemtas. Viską atsimenu. Puikiai suprantu, ką jūs klausiate, kreipkitės į personalo skyrių, jums viską paaiškins. Aš dalyvavau taip, kaip visi žmonės dalyvauja konkurse. Buvo nustatytas laikas, buvo komisija, kuri pateikė klausimus. Viskas vyko NŽT patalpose. Kiek konkurentų turėjau, nežinau, nes tokie dalykai neskelbiami“, – klausinėjamas apie tai, kaip vyko konkursas į NŽT patarėjo pareigas, pasakojo G.Furmanavičius.

Rinkosi vieną iš vieno

NŽT Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas A.Gelžinis patikslino, kad G.Furmanavičių patarėju pasirinko komisija, vadovaujama D.Gineikaitės.

„Dėl NŽT direktoriaus patarėjo, kaip „sutartinio“ darbuotojo, buvo vykdyta atranka. Atranka buvo vykdoma pagal patvirtintą NŽT „sutartinių darbuotojų“ atrankos tvarkos aprašą“, – teigia NŽT.

Apie atranką į direktorės patarėjo pareigas buvo paskelbta pernai balandžio 1 dieną. Skelbimas buvo matomas 9 dienas. Balandžio 14 dieną jau vyko atranka.

„Galimybėmis užimti šias pareigas domėjosi 8 asmenys, tačiau paskelbtą dieną atrankoje atvyko dalyvauti tik vienas pretendentas. Atrankos komisijoje buvo direktorė D.Gineikaitė, personalo skyriaus vedėja S.Zaborienė ir sekretorė Regina Morkūnienė. Viskas vyko pagal teisės aktus. Pagal Darbo kodeksą galėjome iš viso neskelbti net atrankos“, – nurodė A.Gelžinis.

Iki šių metų balandžio NŽT direktorės patarėjo pareigybės išvis nebuvo.

G.Furmanavičius tikino, kad apie jo neva neteisėtą įdarbinimą NŽT anoniminius skundus rašę žmonės yra tie, kurie priešinasi tarnyboje pradėtai kovai su korupcija.

„Pradėjome stipriai kovoti su korupcija savo tarnyboje ir, natūralu, kad yra tam tikra rezistencija. Anoniminius skundus rašantys žmonės mums yra pakankamai gerai žinomi, nes labai aiškus braižas ir faktai, kurie surašyti, be juoko daugiau, nieko nekelia“, – kalbėjo G.Furmanavičius.

G.Furmanavičius yra ilgametis Darbo partijos narys. Kurį laiką D.Gineikaitė taip pat priklausė šiai partijai ir buvo jos atstove per 2012 m. Seimo rinkimus Kaune, Kalniečių apygardoje. Šioje apygardoje tuomet kandidatavo Darbo partijos narys, dėl įtarimų kyšininkaujant iš Žemės ūkio viceministro pareigų pernai atsistatydinęs Rytis Šatkauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius