Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 05 26

Gintautas Paluckas: „Dėl amžiaus cenzo ir „aptvarėlių“ nenusileisime“

Lietuvos socialdemokratų pirmininkas Gintautas Paluckas sako, kad Seimui kitą savaitę balsuojant dėl Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų socialdemokratai pasisakys prieš draudimą didinti amžiaus cenzą alkoholiui įsigyti ir nepalaikys sumanymo nemokamuose renginiuose alkoholiu leisti prekiauti tik uždarose teritorijose. Dėl alkoholio reklamos draudimo švelninimo socialdemokratai, pasak G.Palucko, ketina palaikyti liberalų sumanymus.
Ramūnas Karbauskis ri Gintautas Paluckas
Ramūnas Karbauskis ir Gintautas Paluckas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Dar ketvirtadienį G.Paluckas 15min teigė esąs nustebęs, dėl socialdemokratų partijos frakcijos narių balsavimų svarstant Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas. Penktadienį socialiniame tinkle „Facebook“ G.Paluckas pareiškė, kad socialdemokratai įstatymo pataisų priėmimo stadijai patys užregistravo dvi pataisas – palikti 18 metų amžių ir atsisakyti „aptvarėlių“.

Pasak socialdemokratų pirmininko, dėl amžiaus cenzo ketvirtadienį nebalsavo tik du socialdemokratai gydytojai.

„Sakėm, kad laikomės pozicijos, jog amžius neturi būti didinamas? Sakėm. Balsavom? Balsavom. Pritrūko balsų? Deja, pritrūko. Du gydytojai (pagal profesiją) nebalsavo, bet tokie jų įsitikinimai“, – rašė G.Paluckas.

Tuo tarpu pozicijos dėl „aptvarėlių“ nemokamuose renginiuose, pasak G.Palucko, ketvirtadienį nebuvo galimybės pasisakyti.

„Balsuojama buvo ne dėl to – palikti viską kaip yra ar įvesti „aptvarėlius“. Balsuojama buvo dėl alkoholio uždraudimo nemokamuose renginiuose apskritai (tokia yra pirminė pataisos redakcija) arba „aptvarėlių“ (čia jau toks valstiečių žaliųjų kompromisas) atsiradimo. Seime yra balsuojama už pataisas iš eilės pagal jų registravimo laiką. Ramūno pataisa pirmiausia, mūsų po to. Pritarus pirmai pataisai, dėl kitų nebebalsuojama. Jei R.Karbauskio kompromisinė pataisa būtų nepraėjusi, būtų likęs visiško draudimo variantas“, – aiškina G.Paluckas.

Tačiau kitą savaitę Seimui balsuojant dėl Alkoholio kontrolės įstatymo priėmimo socialdemokratai, pasak G.Palucko, bandys „aptvarėlius“ išbraukti. Ir patys registruos tai numatantį pasiūlymą.

G.Paluckas rašo, kad pasiūlymai jau registruoti, tačiau jų rasti Seimo teisės aktų duomenų bazėje dar nepavyko.

Dėl reklamos palaikys liberalų pasiūlymą

Svarstant įstatymo pataisas ketvirtadienį socialdemokratai nepalaikė dar vienos savo pačių idėjos leisti alkoholio gamintojų prekinius ženklus rodyti ant drabužių. Frakcijos nariai Rasa Budbergytė, Algirdas Butkevičius, Juozas Bernatonis, Rimantas Sinkevičius, Irena Šiaulienė ir Antanas Vinkus šiuo klausimu, matyt, nusprendė, kad koalicija svarbiau ir susilaikė arba balsavo prieš pasiūlymą.

Dabar apie tokio pasiūlymo registravimą iš naujo G.Paluckas neužsiminė.

Šitaip nieko nebus, balsai išsimėtys eilinį kartą ir tiek. Mūsų yra du dalykai – amžius ir „aptvarėliai“, – sakė G.Paluckas.

15min pasidomėjus kodėl, socialdemokratų pirmininkas paaiškino, kad dėl alkoholio reklamos draudimo sušvelninimo partijos atstovai Seime planuoja palaikyti liberalų registruotus pasiūlymus.

„Mes palaikysime liberalų siūlymą, kad neišsimėtytų balsai, nes konservatoriai irgi registravo kompromisinį variantą dėl amžiaus – 18 ar 20 metų ir taip toliau. Šitaip nieko nebus, balsai išsimėtys eilinį kartą ir tiek. Mūsų yra du dalykai – amžius ir „aptvarėliai“. Mes dar kalbėjome apie laukos kavines kurortinėse zonose, kad tai nesikeistų“, – kalbėjo G.Paluckas.

Tačiau liberalė A.Armonaitė kol kas yra registravusi tik pasiūlymą dėl alkoholio įsigijimo amžiaus cenzo.

Liberalė siūlo jį palikti tokį, koks yra dabar, ir leisti alkoholį nusipirkti aštuoniolikmečiams. Tą patį siūlo ir konservatorius Gabrielius Landsbergis. Tiesa, jis dar teikia pasiūlymą asmenims nuo 18 iki 20 metų leisti gerti tik silpnuosius alkoholinius gėrimus.

Dar vieną pasiūlymą teikia Seimo narys Naglis Puteikis. Pagal jo planą, alkoholiu neturėtų būti prekiaujama tuose renginiuose, kuriems skirta savivaldybių, valstybės ar Europos Sąjungos parama.

„Kortelių žaidimo“ kol kas nevertina

Alkoholio kontrolės pataisas Seimas tikisi priimti kitą ketvirtadienį. Dar iki tol Seimo Etikos ir procedūrų komisija turėtų pradėti svarstyti „valstietės“ Agnės Širinskienės elgesį, kai ji prieš Seimo posėdį dėl Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų naudodamasi svetimomis Seimo narių balsavimo kortelėmis registravo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininką Ramūną Karbauskį ir sveikatos ministrą Aurelijų Verygą.

G.Paluckas sako, kad socialdemokratai kol kas nėra nusprendę, kaip vertinti šią istoriją.

„Kol kas vertinimo neturime. Pirmadienį valdybos posėdyje aptarsime šitą klausimą“, – kalbėjo jis.

Socialdemokratų pirmininkas savo asmenine nuomone pasidalinti atsisakė teigdamas, kad pats Seime tuo metu nebuvo ir nieko nematė.

„Aš ten nebuvau, nemačiau, tai negaliu vertinti“, – sakė G.Paluckas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga, Agnė Širinskienė, Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga, Agnė Širinskienė, Ramūnas Karbauskis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius