Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 11 /13:23

Gintautas Paluckas: koalicijos egzistavimas neturi prasmės

Premjero Sauliaus Skvernelio flirtas su konservatoriais dėl urėdijų reformos smarkiai supykdė socialdemokratus. Socdemų lyderis Gintautas Paluckas į tai reaguoja pareiškimu apie „prasmės neturinčią“ valdančiąją koaliciją.
Saulius Skvernelis ir Gintautas Paluckas
Saulius Skvernelis ir Gintautas Paluckas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Premjeras antradienį sutarė su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija dėl palaikymo urėdijų reformai. Mainais S.Skvernelis įsipareigojo grąžinti PVM lengvatą šildymui. Socdemų lyderis G.Paluckas į tai atsako griežtai.

„Jei koalicijos partneriai rašosi susitarimus dėl opozicijos (TS-LKD) paramos, tai reiškia ne ką kitą kaip pripažinimą/deklaraciją, jog koalicija yra neproduktyvi ir Vyriausybė dirba mažumos sąlygomis.

Koalicijos yra skirtos konsensusui (sutarimui) rasti. Jei skiriasi pasaulėžiūra, politiniai „charakteriai“, galima dirbti ir be konsensuso. Tačiau tuomet formalus koalicijos egzistavimas neturi jokios prasmės“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pareiškė G.Paluckas.

Grūmoja, bet durimis netrenkia

Paprašytas paaiškinti, ar šis pareiškimas reiškia socdemų traukimąsi iš koalicijos, G.Paluckas 15min teigė, jog sprendimas trenkti durimis dar nepriimtas.

„Mūsų koalicijos partneriai savo veiksmais deklaruoja, kad Vyriausybė dirba mažumos sąlygomis. (...) Rudenį, po atostogų, prasidėjus naujam politiniam sezonui, mes įvertinsim, suskaičiuosim tuos viščiukus, pasiekimus, netektis, pralaimėjimus, laimėjimus. Ir tada priimsime sprendimus“, – kalbėjo G.Paluckas.

Socdemų pirmininkas neslėpė atviro pasipiktinimo S.Skvernelio veiksmais. Esą urėdų klausimas – toli gražu ne pirmas toks epizodas.

„Čia, sakyčiau, yra vienas iš epizodų. Jeigu prisimintume tą mūsų erškėčiais klotą kelią, tai mes, kur žengiam, tai ten nesutarimai ir kibirkštys – nežinau, ar kad pasaulėžiūros skiriasi, ar, kaip šeimoje būna, charakteriai nesutampa... Užuot ieškojus konsensuso viduje, prasideda iš karto balsų medžioklė išorėje. Tai mus stebina. Tokių koalicijų – nežinau, ar yra buvę“, – sakė G.Paluckas.

A.Butkevičius: partijos vadovybė koalicijos klausimą aptars ketvirtadienį

Buvusio socialdemokratų lyderio parlamentaro Algirdo Butkevičiaus nuomone, G.Palucko pareiškimas, kad valdančiosios koalicijos egzistavimas netenka prasmės, dar nerodo socialdemokratų sprendimo palikti koaliciją.

„Aš manau, kad klausimas keliamas logiškas, bet reikia palaukti mūsų partijos vadovybės pasitarimo. Aš neneigiu, kad iškeltas klausimas – labai aktualus, ir manau, kad apie tai bus svarstoma partijos prezidiumo posėdyje ketvirtadienį“, – BNS sakė A.Butkevičius.

Anot jo, frakcijoje apie galimybę palikti valdančiąją koaliciją kol kas nebuvo kalbama.

„Buvo frakcijos posėdis, bet apie tai nekalbėta“, – sakė A.Butkevičius.

Jis taip pat pabrėžė, kad „valstiečių“ ir konservatorių susitarimas diskredituoja Seimą.

„Vertinu kaip kažkokį vykstantį turgų, mainai tikriausiai kažkokie planuojami, nesuteikia nei solidumo, nei garbės Seimui tokie žingsniai. Aš noriu pasakyti, kad daugiausiai ginčų dėl miškų reformos kilo dėl to, kad nėra aiškiai nubrėžtas reformos įgyvendinimo turinys arba planas, bet visi supranta, kad miškų reforma yra reikalinga“, – aiškino socialdemokratas.

R.Karbauskis ramina aistras

Nors sudarytas oficialus susitarimas tarp konservatorių ir „valstiečių“, pastarųjų lyderis Ramūnas Karbauskis tikina, esą koalicija dirba ir dirbs nepakitusi.

„Koalicija nekinta. Koalicijoje dirba Valstiečių ir žaliųjų sąjunga ir Socialdemokratų partija. Šituo klausimu mūsų koalicijos partnerių nuomonės išsiskyrė, bet aš sakyčiau, kad tai, kas dabar vyksta šiuo klausimu, rodo, kad mes Seime randame pritarimą visiems šitos Vyriausybės, mūsų suformuotos Vyriausybės, siūlymams – ar koalicijos narių balsais, ar su opozicijos pagalba“, – Seime antradienį teigė R.Karbauskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius