Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 10

Grigiškėse skaičiuojami vamzdžiai į Nerį: G.Pangonis tvirtina – „Grigeo“ išleidžia tik švarų vandenį

Paskelbus, kad „Grigeo Klaipėda“ į Kuršių marias leido nevalytas nuotekas, susirūpinta situacija ir Vilniuje. Pagrindinė „Grigeo“ įmonė veikia Grigiškėse, kartu su dar keliomis bendrovėmis didžiulėje teritorijoje šalia Neries. Bendrovės vadovas Gintautas Pangonis prisiekinėja, kad čia į upę neišteka nė lašas užteršto vandens, tačiau Vilniaus savivaldybės vadovai ketina patys savo akimis tuo įsitikinti.
AB „Grigeo“
AB „Grigeo“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Apie tai, kad Grigiškėse esančioje milžiniškoje „Grigeo“ teritorijoje yra toli gražu ne vienas į Nerį nuvestas vamzdis, kaip sakė pirmojoje savo spaudos konferencijoje šios įmonių grupės prezidentas G.Pangonis, prabilo Vilniaus savivaldybės vadovai.

Iš pradžių minėjo vieną, po to kelis

G.Pangonis ketvirtadienį teigė, kad kalbėjosi su Vilniaus meru ir patikino jį, jog „Vilniaus vandenų“ specialistai gali atvažiuoti, apžiūrėti ir įsitikinti, kad jokie teršalai iš gamyklos į Nerį nei teka, nei gali tekėti.

„Grigeo“ Grigiškėse jau seniai yra „Vilniaus vandenų“ klientė, todėl savo teritorijoje nuotekas išvalo tik mechaniškai, biologiniam apdorojimui jos teka į „Vilniaus vandenų“ nuotekų valyklą. Per metus tų nuotekų susidaro daugiau nei 603 tūkst. kubinių metrų.

„Grigiškių gamykloje nėra (avarinio vamzdžio, – red. past.). Iš senų laikų yra buvęs toks vamzdis, mane šiandien patikino, jis yra užbetonuotas, jokios galimybės nėra“, – paklaustas, ar toks avarinis vamzdis yra Grigiškėse, tikino G.Pangonis.

Penktadienio rytą 15min studijoje G.Pangonis kalbėjo, kad avarinis vamzdis Klaipėdoje atsirado po to, kai 1994 metais vyko valymo įrenginių rekonstrukcija, tačiau kitose įmonėse tokių nėra.

VIDEO: Kuršių marias teršusios „Grigeo“ vadovas atsiprašė, bet ar to gana?

Paklaustas apie Grigiškes, nes žmonės čia kartais pajunta atsirandantį nemalonų kvapą, pastebi pasikeitusią Neries vandens spalvą, jis dievagojosi, kad taršos tikrai nėra.

Prie senų valymo įrenginių yra buvę tokių – pažiūrėjome: vamzdžiai užakinti, užvirinti.

„Aš tikrai patikinu visus Grigiškių gyventojus ir miesto gyventojus, kad tikrai gali būti saugūs ir ramūs. Iš mūsų teritorijos neišteka joks lašas vandens, kuris neturėtų ištekėti. O vamzdžiai, kuriuos matome, tai du – prateka Vokės vanduo, kuris atiteka kanalu pas mus, iš jo siurblinė ima gamybai vandenį, perviršis nuteka. Tie du vamzdžiai – jais teka švarus Vokės vanduo. Vokė teka toliau, taip pat įteka į Nerį. Tai čia tik paimamas vanduo gamybai ir tik maža dalis išteka toliau į Nerį.

Yra dar keli vamzdžiai, apie kuriuos kalbėjau, tai lietaus vamzdžiai, kurie yra su naftos gaudyklėmis ir smėlio nusodintuvu, taip, kaip priklauso padaryti. Jie veikia ir juos kontroliuoja. Ir kiti vamzdžiai yra lietaus, kuriais vanduo nuteka nuo stogų. Viskas, kitokių vamzdžių nėra.

Prie senų valymo įrenginių yra buvę tokių – pažiūrėjome: vamzdžiai užakinti, užvirinti“, – kalbėjo G.Pangonis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./AB „Grigeo“
Luko Balandžio / 15min nuotr./AB „Grigeo“

Kodėl kitaip buvo Klaipėdoje? Anot G.Pangonio, ten procesas kitoks, nes valymo įrenginiai yra pačios įmonės, o Vilniuje viskas sujungta su „Vilniaus vandenų“ nuotekų sistema. Į ją „Grigeo“ nuotekos patenka netoli Gariūnų, ties Vilniaus termofikacine elektrine.

Važiuos pirmadienį

Tačiau Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas 15min sakė, kad, turimais duomenimis, iš viso vamzdžių „Grigeo“ teritorijoje, kurie nuleisti į Nerį, yra (ar buvo) net dešimt. Todėl gavę kvietimą apsilankyti, žada taip ir padaryti.

„Mes tą kvietimą, kuris viešai deklaruotas buvo, priimame ir pirmadienį 11 val. planuojame nuvažiuoti pasižiūrėti, kaip ten toje teritorijoje atrodo. Iš esmės „Vilniaus vandenys“ valo nuotekas, o vandens bendrovei parduoda labai mažai, nes „Grigeo“ turi savo gręžinius, todėl negalime suvesti galų – kiek parduodame, o kiek jie atiduoda nuotekų pavidalu, kad galėtume daryti išvadas. Be to, ir technologiškai kažkiek susinaudoja kaip garai ir pan.“, – kalbėjo V.Benkunskas.

Jo teigimu, turimais duomenimis, „Grigeo“ teritorijoje yra dešimt vamzdžių, kurie išeina į Nerį. „Ar jie naudojami, ar nenaudojami, nežinome, vyksime pasižiūrėti. Bet čia ir Aplinkos apsaugos departamento funkcija tikrinti, nes „Vilniaus vandenys“ nėra kontroliuojanti bendrovė“, – sakė vicemeras.

Aplinkos apsaugos departamentas ketvirtadienį praėjo neplaninį patikrinimą AB „Grigeo“, artimiausiu metu žadama pradėti ir kitų grupės įmonių patikrinimus, 15min informavo departamento viešųjų ryšių specialistė Ieva Krikštopaitytė. „Apie rezultatus dar tikrai per anksti kalbėti, juos skelbsime tyrimams pasibaigus“, – teigė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius