-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 19

Gripas iš šalies ekonomikos išsunks nuo 1 iki 4 proc. BVP

Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos (VVSPT) duomenimis, Lietuva dėl gripo pandemijos gali prarasti iki 4 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), tačiau, pasitvirtinus naujausioms prognozėms, šalis turėtų išsisukti su 1 proc. BVP nuostoliu.
Gripas į Klaipėdą dar neatsėlino.
Gripas į Klaipėdą dar neatsėlino. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Viskas apie gripą (spauskite čia).

„Iki šiol buvo manoma, kad pandemijos metu susirgs apie 30 proc. šalies gyventojų, tačiau, naujausiomis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro prognozėmis, susirgti gali tik apie penktadalis“, – dienraščiui „Verslo žinios“ teigė VVSPT Užkrečiamųjų ligų skyriaus vedėja Nerija Kuprevičienė.

VVSPT prognozuoja, kad mažiausiai gripo pandemijos padarinius jaus žemės ūkis, o daugiausia nuostolių patirs pramogų, viešbučių, poilsio, viešojo maitinimo sektoriai. Taip pat turėtų sumažėti mažmeninės prekybos apimtis. Manoma, kad su darbo jėgos stygiumi susidurs didžioji dalis bendrovių, kurios per pastaruosius metus ir taip smarkiai sumažino darbuotojų skaičių, – vieni sirgs, kiti slaugys savo artimuosius.

Sergamumo banga gali trukti nuo 3 iki 5 mėnesių. Šiai atslūgus po 1–3 mėnesių gali kilti antroji banga.

Apskričių ir savivaldybių pasirengimo pandeminiam gripui planuose numatyta, kad vaistų gamintojai, importuotojai ir platintojai, vandens, elektros, naftos produktų tiekėjai, ryšio paslaugų teikėjai, parduotuvės, viešbučiai, pasiuntinių, transporto bendrovės ir kitų sričių verslo įmonės turi pasirengti valstybinėms užduotims.

Viešbučiai gali būti pritaikyti gydymo reikmėms, transportas – greitajai pagalbai, kelionių agentūroms gali būti privalu nutraukti teikiamas paslaugas, o maisto pramonei užtikrinti maisto tiekimą. Tiesa, dar rengiant planus, teisininkai yra įspėję, kad šios priemonės gali prieštarauti Konstitucijai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius